1–0 Anders Whass (42), 2–0 Dago Funes (91).

Varningar, Norrköping: Abder Kabous, Markus Hansson.

Trelleborg: Jonas Bjurström (avstängd), Ivica Skiljo.

Publik: 5 158 (på Idrottsparken).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

En fysisk men ändå chansrik och underhållande första halvlek. Trelleborg började piggast men efter att Bruno Santos hade matchens första chans i den 5:e minuten tog Norrköping hand om kommandot. Efter 14 minuter var Santos och Stefan Thordarson inblandade i ett anfall som det var mycket nära en hemmaledning på men Trelleborg fick bort bollen på mållinjen. Därefter hade gästerna en bra period och Jimmie Augustsson var nära att göra 0-1 men bollen gick tätt utanför stolpen.

Norrköpings övertag blev desto markantare ju längre halvleken led. Man radade upp chanser och när Anders Whass nickade in en hörna i den 42:a minuten var det fullt logiskt.

I andra halvlek var det fortsatt tufft närkampssspel men betydligt mer händelsefattigt. Trelleborg flyttade fram positionerna efterhand i jakten på en kvittering och den bästa chansen hade Partik Redo men hans nick strök utsidan av stolpen. Norrköping hade dock överlag inga större bekymmer med att kontrollera matchen och på övertid säkrade inbytte Dago Funes definitivt tre välförtjänta poäng åt hemmalaget.

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Anders Whass, Mikael Roth, Richard Spong, Patrik Jönsson – Andreas Alm – Patrik Svensson (Andreas Dahlén, 74), Abder Kabous (Dago Funes, 81), Markus Hansson (Viktor Rönneklev, 65) – Stefan Thordarson, Bruno Santos.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Ivica Skiljo, Thommie Persson, Mikael Bengtsson (Mattias Kronvall, 81) – Alexander Steen (Niklas Nordgren, 64), Jonas Bjurström, Jens Sloth, Jimmie Augustsson – Emil Mårtensson (Jetullah Bahtiri, 65), Patrik Redo.

Väsby United 2 (2)

AIK 1 (1)

1–0 Kutshi Kanga (4), 2–0 självmål (12), 2–1 Arash Talebinejad (21).

Varningar, Väsby: Erik Sundin (avstängd), Kutshi Kanga (avstängd).

AIK: Daniel Tjernström.

Publik: 8 672 (på Råsunda).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

Väsby fick en smakstart på derbyt när Kutshi Kanga gjorde 1-0 redan efter fyra minuter och det blev inte sämre av AIK-backen Nicklas Carlsson slog in Erik Sundins inlägg i eget mål åtta minuter senare. AIK fick dock snabbt kontakt igen när Arash Talebinejad reducerade i den 21:a minuten.

Efter en pigg inledning drog sig Väsby tillbaka och satsade på kontringar – vilket man gjorde framgångsrikt under den första halvleken. AIK skapade förvisso en del framåt men det var inte samma rörlighet och flyt i passningsspelet som i tidigare matcher.

I paus bytte Rickard Norling in Mats Rubarth och Daniel Hoch och flyttade upp Talebinejad på topp. AIK fick bättre fart på sitt anfallsspel efter de förändringarna. Laget radade upp chanser i inledningen av halvleken och endast storspel av Niklas Westberg förhindrade en kvittering. Efterhand avtog AIK:s massiva press och Väsby lyckades – med defensiv skicklighet och lite flyt – hålla undan tiden ut och för andra gången den här säsongen betvinga ”storebror” AIK på Råsunda.

– Vi gjorde ingen vidare match, men det är rätt lag att förlora poäng mot. Ändå svider det just eftersom Väsby ligger oss så nära inpå livet, sa Arash Talebinejad efter AIK:s första förlust på 15 matcher till aik.se.

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Andreas Matés, Tamba Yarjah, Marcus Bengtsson – Erik Sundin (Özgur Yasar, 78), Mahmod Hejazi (Joakim Hagernäs, 65), Kutshi Kanga (Filip Bergman, 91).

AIK

Kjell Jönsson – Kristian Haynes, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Markus Karlsson – Mattias Moström (Kristoffer Arvhage, 67), Daniel Tjernström, Dennis Östlundh, Arash Talebinejad – Göran Marklund (Daniel Hoch, 46), Andreas Eriksson (Mats Rubarth, 46).

Västra Frölunda 2 (0)

Degerfors 1 (1)

0–1 Tobias Larsson (36), 1–1 Peter Nyström (53), 2–1 Mattias Andersson (69).

Varningar, Frölunda: Anildo Spencer.

Degerfors: Anders Sulisalo (avstängd), Mikael Mårtensson.

Utvisning, Degerfors: Jonas Lindskog (19).

Publik: 941 (på Ruddalen).

Domare: Per-Anders Andersson.

Matchen

Christian Lundström fick en bra start som ny tränare i Västra Frölunda. Det såg dock tveksamt ut till en början för Degerfors hade bra grepp om matchen inledningsvis. Gästerna spelade kontrollerat medan Frölunda agerade stressat och sprang oftast offside mot en säker Degerfors-defensiv. Efter 19 minuter fick Jonas Lindskog rött kort efter att ha armbågat Arash Bajat men trots numerärt underläge behåll gästerna kontrollen mot ett uddlöst hemmalag. Degerfors tog också ledningen när Tobias Larsson höll sig framme och petade in en frisparksretur.

Lundström hade nog sagt ett och annat i paus för det var ett betydligt hetare Frölunda som startade andra halvlek. Man började att komma runt på kanterna och i den 53:e minuten kom kvitteringen genom Peter Nyström. Degerfors såg allt tröttare ut och följdriktigt tog Frölunda också ledningen genom inlånade Mattias Andersson. Därefter hade hemmalaget inga större bekymmer med att spela på resultatet mot ett decimerat Degerfors.

– Det svider att vi tappade tre och dom tog tre. Frölunda imponerade inte på mig. Förhoppningen och tron är att dom och två andra lag kommer ligga bakom oss när serien är slut, sa Degerfors-tränaren Tony Gustavsson till Värmlands Folkblad.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Erik Friberg, Jesper Johansson, Ante Maletic, Anildo Spencer – Chay Hews, Peter Nyström, Martin Smedberg, Arash Bajat (Mentor Zhubi, 72) – Hannes Tobiasson, Mattias Andersson (Henrik Andersson, 80).

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo, Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Fredrik Nilsson (Jimmy Rajala, 76) – Jonas Lindskog, Tobias Hedberg – Mikael Nilsson (Martin Sjölund, 62), Ola Toivonen, Tobias Solberg – Tobias Larsson (Jonas Bergman, 81).

Örebro SK 1 (1)

Åtvidaberg 0 (0)

1–0 Paul Munster (43).

Varningar, ÖSK: Mirza Jelecák.

Åtvidaberg: Imad Shhadeh, André Ghanbari.

Publik: 5 106 (på Behrn Arena).

Domare: Zarko Kovacevic.

Matchen

Första halvlek var spelmässigt ganska jämn men det var Örebro SK som skapade de hetaste chanserna. Ricardo Costa hade två bra lägen innan Paul Munster rättvist gav ÖSK ledningen i den 43:e minuten efter fint förarbete av Patrik Anttonen.

Åtvidaberg provade Imad Shhadeh som vänsterback för första gången den här säsongen. Han förlorade dock kantmatchen mot Anttonen klart i den första halvleken och när han återtog sin normala mittfältsplats efter paus fick Åtvidaberg bättre fart på spelet. Örebro blev tidigt lite fegt och började att spela på resultatet. Åtvidaberg tog över kommandot allt mer och östgötarna spelade stundtals riktigt bra. Den bästa chansen hade Kristian Bergström i den 65:e minuten men då gjorde Peter Westman en klassräddning.

– En jämn och bra match. Det känns som om vi skaffat oss slagläge i den här serien, sa ÖSK-tränaren Patrick Walker till Corren.

Örebro SK

Peter Westman – Axel Kjäll, Fredrik Jansson, Thomas Andersson, Patrik Haginge – Patrik Anttonen, Fredrik Nordback, Mirza Jelecák, Joel Riddez – Paul Munster (Jon Lundblad, 67), Ricardo Costa (Emra Tahiri, 67).

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Fredrik Elgström, Daniel Johansson, Richard Ekunde, Imad Shhadeh – Martin Jönsson, Kristian Bergström, Yannick Bapupa – Tommy Thelin (André Ghanbari, 60), Sheriff Suma, Pontus Karlsson (Arsim Gashi, 81).

Boden 2 (0)

Gais 1 (0)

0–1 Andreas Tobiasson (66), 1–1 Herish Kuhi (76), 2–1 Andreas Ingel (95, straff).

Varningar, Boden: Fredrik Norberg.

Gais: Mathias Gravem, Daniel Blomgren (avstängd).

Publik: 2 393 (på Björknäsvallen).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

Gais var det bättre laget under de inledande 20 minuterna men man skapade endast ett par halvchanser. Matchens första heta chans fick istället Boden efter 22 minuter när Fredrik Norberg kom fri med Dime Jankulovski som dock gjorde en bra räddning och när Herish Kuhi la in returen i öppet mål blev han korrekt avblåst för offside. Gais fortsatte att föra spelet under den första halvleken och Wilton Figueiredo, Bobbie Friberg da Cruz och Mathias Gravem var alla nära att ge gästerna ledningen.

I den andra halvleken kom Boden bättre in i matchen och spelet var ganska jämnt. Laget hade ett par bra lägen vardera innan Andreas Tobiasson nådde högst på en frispark från Daniel Nicklasson och nickade in 0-1 i den 66:e minuten. Tio minuter senare replikerade dock Boden när en av Andreas Ingels patenterade frisparkar hittade Herish Kuhi som nickade in kvitteringen.

I slutskedet var Gais mest intresserat av tre poäng men deras slutforcering betalade sig inte. Matchen fick sedan ett dramatiskt avgörande när Daniel Blomgren – på fyra minuters stopptid – fick ett inlägg på handen och Ingel säkert satte dit den efterföljande straffen.

– Visst var det lite nervöst, men jag ville verkligen ta straffen. Jag vågade inte lägga den lågt och det var väl tur för målvakten gick ju åt rätt håll, sa matchvinnaren Andreas Ingel till kuriren.nu.

Med tanke på att Gais var klart bättre i första halvlek och att man också var det lag som var mest intresserat av att anfalla i slutet kändes Bodens seger föga rättvis.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Mtaka Simba, Patrik Sundqvist, Ulf Hollsten, Rickard Nilsson – Victor Brännström, Peter Gitselov, Andreas Ingel, Espen Minde (Tomas Eriksson, 73) – Fredrik Norberg, Herish Kuhi.

Gais

Dime Jankulovski – Stefan Vennberg, Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Daniel Blomgren – Bobbie Friberg da Cruz (Edier Frejd, 85), Fredrik Lundgren, Tomas Rosenkvist (Thomas Heed, 73), Daniel Nicklasson – Wilton Figueiredo (Hans Blomqvist, 62), Mathias Gravem.

BP 3 (0)

Öster 0 (0)

1–0 Mattias Johansson (47, straff), 2–0 Håkan Malmström (51), 3–0 Olle Kullinger (58).

Varningar, BP: -.

Öster: -.

Publik: 652 (på Grimsta).

Domare: Tobias Mattson.

Matchen

BP var revanschsuget efter förlusten mot Falkenberg och ett taggat hemmalag tog direkt hand om kommandot. Man skapade flera bra chanser och i den 20:e minuten var Olof Guterstam mycket nära att göra 1-0 men Björn Stringheim i Öster-målet gjorde en storstilad räddning.

Öster – utan febersjuke Pär Cederqvist – gjorde överlag en mycket blek insats men på tilläggstid hade John Sallhag ett friläge som dock hemmamålvakten Kristoffer Björklund avstyrde på ett superbt sätt.

Efter paus satte BP ånyo högsta fart och nu dröjde det bara två minter innan laget blev belönat. Guterstam blev nerdragen i straffområdet och Mattias Johansson satte säkert straffen. Fyra minuter senare höll Håkan Malmström sig framme och nickade in en hörna till 2-0. Efter det var matchen mer eller mindre avgjord. För säkerhets skull satte Olle Kullinger 3-0 i den 58:e minuten på en fin passning från Thomas Lagerlöf. Sista halvtimmen var bara en transportsträcka där BP hade full kontroll mot ett uppgivet Öster.

– Vi startade bra, var aggressiva och fick igång ett bra passningsspel. Vi kom fint in bakom Östers backlinje. Hade en riktig kanonchans i 20:e bland annat. I sista delen av första tappade vi lite, men vi skulle komma igen i andra med besked. Och som vi spelade då, ja bättre har vi nog inte spelat i år, sa hemmatränaren Claes Eriksson till BP:s hemsida.

BP visade den klart bättre inställningen och man vann fullt välförtjänt mot ett Öster som gjorde en av sina sämre insatser för säsongen.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Kim Odelius – Martin Ekström (Jan-Erik Berg, 80), Håkan Malmström, Thomas Lagerlöf, Mattias Johansson – Olof Guterstam (Joakim Runnemo, 72), Olle Kullinger (Gabriel Özkan, 82).

Öster

Björn Stringheim – Emin Nouri, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Peter Sedunov (Denis Velic, 69) – Peter Wibrån, Fredrik Gustafson, Daniel Svensson (Freddy Borg, 56) – John Sallhag (Natus Ponnie, 56), Markus Jonsson, John Pelu.

Ljungskile 2 (1)

Falkenberg 0 (0)

1–0 Kenny Pavey (23), 2–0 Kenny Pavey (58).

Varningar, Ljungskile: Kenny Pavey.

Falkenberg: Jens Gustafsson (avstängd), David Elm.

Publik: 809 (på Skarsjövallen).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

En fullt rättvis seger för Ljungskile som var det bättre laget från början till slut. Falkenberg visade inget av viljan från matchen mot BP gången innan. Gästernas mittfältsspel var i stort sett obefintligt och deras ständiga långbollar gav inte någon riktigt het målchans på 90 minuter.

Ljungskiles firade stora framgångar med sitt kantspel och Falkenbergs ytterbackar hade stora problem med pigga hemmaduon Daniel Berg och Kenny Pavey. 1-0 kom efter 22 minuter då Pavey nickade in en frispark och 2-0 gjorde samme man en kvart in på andra halvlek efter ett missförstånd mellan Tommy Naurin och Marthin Möller.

– Det här var kanske årets viktigaste match. Vi hade sex matcher utan vinst, men nu hänger vi på i toppen. Det var en väl genomförd match, sa en nöjd LSK-tränare David Wilson till Hallands Nyheter.

Ljungskile

Nicklas Svensson – David Leinar, Markus Senften, Darko Matijevic, Robert Johansson (Torkild Nilsen, 65) – Kenny Pavey, Anders Augustsson, Alexandar Kitic (Larmin Ousman,83), Daniel Berg – Jörgen Wålemark, Nenad Vukcevic (Dorde Uzelac, 46).

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Marthin Möller – Emil Backlund (Patrik Larsson, 68), David Svensson, Viktor Elm, Björn Carlsson – Stefan Rodevåg, David Elm.

Mjällby 3 (2)

Västerås SK 0 (0)

1–0 Marcus Ekenberg (40, straff), 2–0 Marcus Ekenberg (43, straff), 3–0 Fredrik Olsson (49).

Varningar, Mjällby: -.

VSK: Dragomir Draganov.

Utvisning, VSK: Luwig Bergström (43).

Publik: 2 093 (på Strandvallen).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

Liksom i Ljungskile var det bara ett lag på planen på Strandvallen den här söndagen. Mjällby dominerade fullständigt och siffrorna i deras första hemmaseger för säsongen var snarare i underkant.

Redan i den fjärde minuten hade Marcus Ekenberg matchens första jätteläge när han kom fri med VSK-målvakten Ludwig Bergström som dock gjorde en en fin benparad. Mjällby fortsatte sedan att rada upp chanser och nye tjecken Pavel Zavadil var lysande i sin offensiva mittfältsroll. Ledningsmålet dröjde dock till i slutet av halvleken då Johan Svensson blev nerdragen efter en hörna och Ekenberg inte gjorde något misstag på den efterföljande straffen.

Tre minuter senare fick Ekenberg chansen från elvameterspunkten igen. Den gången ställdes han dock mot David Wikström då det var Bergström som föranledde den andra straffen genom att dra ner Fredrik Olsson och bli utvisad. Ekenberg höll nerverna i styr även den gången och Mjällby kunde gå till halvtidsvila med en ytterst välförtjänt tvåmålsledning.

Andra halvleken var bara fyra minuter gammal när Fredrik Olsson definitivt punkterade matchen. Därefter hade ett avslappnat och spelsuget hemmalag i stort sett lekstuga med ett decimerat VSK. Duon Ekenberg/Olsson hade ytterligare flertalet goda chanser – varav varsin träträff – och med lite flyt kunde Mjällbys segermarginal blivit den dubbla.

– Det var bara ett lag på banan idag, från den första till den sista minuten är Mjällby det klart bättre laget idag. Vi lyckades aldrig komma upp i banan, det var dåligt redan innan utvisningen och efter denna blev det än sämre, sa VSK-tränaren Peter Markstedt till maif.nu