Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Klubbarnas krav: Svartlista de farliga privata tränarna

Publicerad 2022-12-02

Den våldsdömde Josef tränar bland annat barn från Djurgården och Hammarby.

Nu kräver klubbarna ett stopp för olämpliga privattränare.

– Det är så himla tråkigt att de här individerna inte behöver ta ansvar för sina handlingar, säger Christian Krigström Gentile, verksamhetschef för DIF Ungdom.

Det blir allt mer populärt att anlita en privat fotbollstränare till sitt barn. En som ger tekniklektioner, styrketränar eller hjälper till med matchanalys – utöver de pass som barnet har med sin förening.

Många klubbar motarbetar trenden av främst ekonomiska skäl. För att inte göra satsningen på fotboll till en klassfråga försöker de själva erbjuda allt stöd som unga kan behöva.

Men det finns en till kritisk aspekt. Privata tränare är oftast egenföretagare och står därför utanför det säkerhetsarbete som Riksidrottsförbundet implementerat i sina medlemsidrotter.

I de allra flesta fall utgör självständigheten inget problem, menar Stockholms fotbollförbund (StFF). Det finns gott om kompetenta och kunniga personer som exempelvis kan hjälpa barn med tillslagsövningar, anser de. Och oseriösa aktörer brukar ha svårt att hävda sig i den benhårda konkurrensen.

”Skeptisk till all privat träning”

Men det finns undantag.

Sportbladet har skrivit flera artiklar om Josef som fällts sex gånger för misshandel, ofredande och olaga hot mot yngre kvinnor. Ändå växer hans verksamhet och i dag tränar han, enligt egen uppgift, ett 50-tal unga.

Josefs företag Soccerfriends – namnen är fingerade – har ett instagramkonto där de medverkande på hans träningar bär kläder från Hammarby, Djurgården och andra Stockholmsklubbar. De föreningar som Sportbladet pratar med uttrycker sin oro, men påpekar att de inte kan förbjuda någon att ta extralektioner från honom.

– Det är svårt för oss att styra vilka privata aktörer som våra spela kopplas till eller inte. Vad vi kan säga är att de ska tänka efter varför de behöver extra träning utöver vår verksamhet, samt att vara noggranna med vilka, säger Christian Krigström Gentile, verksamhetschef för DIF Ungdom.

– Vi har ingen koll på vilka våra spelare går till privat. Jag är skeptisk till all privat träning, till tränare som har för mycket okunskap och ser detta som en inkomst, säger Kai Gissberg, sportchef för åldern 13–19 i Hammarby.

Men något måste göras. Förbundet och klubbarna är eniga om att säkerhetsluckan måste tätas. På Stockolmsfotbollens årliga barn- och ungdomskonferens i höstas krävde föreningarna någon sorts svartlistning av oseriösa eller farliga aktörer.

Inför grön och inte svart lista

Björn Eriksson, ordförande för StFF, förstår deras önskemål men anar juridiska hinder för önskemålet.

– Det är troligtvis inte lagligt att svartlista. Men det vi pratar om att införa är någon form av certifiering av privata aktörer. Utan att veta var det hamnar. Om man kan visa upp att har F-skattsedel, någon form av utbildning i fotboll och ett rent utdrag kan man hamna på en grön lista. Det betyder inte att alla på listan är fantastiska tränare, men det innebär någon form av kontroll, säger han.

Inom ett år tror Stockholms fotbollförbund att systemet är infört.

– Den här killen skulle aldrig hamna på gröna listan, säger Björn Eriksson.

Hur effektiv skulle en grön lista vara, tror du?

– Om den fanns vore det lite lättare att kolla om en tränare var med eller inte. Men vi kommer fortsätta tipsa alla klubbar och föreningar att alltid ta referenser på ledare.

Sportbladet har varit i kontakt med Josef som menar att den senaste domen är felaktig och att han vill överklaga.

– Inget är klart än, säger han.

Följ ämnen i artikeln