0–1 Kristian Bergström (23), 1–1 Bruno Santos (38), 2–1 Bruno Santos (53).

Varningar, Norrköping: Stefan Thordarson.

Åtvidaberg: Tommy Thelin, Yannick Bapupa (avstängd).

Utvisning, Norrköping: Patrik Jönsson (61).

Publik: 6 320 (på Idrottsparken).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Efter en trevande och händelsefattig inledning tog Åtvidaberg ett litet grepp om östgötaderbyt. I den 16:e minuten var gästerna mycket nära 0-1 då Yannick Bapupa höll sig framme på en retur från Andreas Lindberg. Ledningsmålet kom istället sju minuter senare när Kristian Bergström slog en hörna direkt i mål. Bergström var sedan nära att utöka Åtvidabergs ledning med en bra nick strax över efter 32 minuter. Mot slutet av halvleken fick Norrköping bättre ordning på sitt spel och i den 38:e minuten hittade Viktor Rönneklev med ett fint inlägg in till Bruno Santos som nickade in kvitteringen – hans 14:e mål för säsongen.

Norrköping kom ut betydligt mer taggat efter paus och tog omgående hand om kommandot. I den 50:e minuten hade Andreas Alm ett jätteläge och tre minuter senare klev Bruno Santos upp i ensam skytteligaledning när han nickade in 2-1 efter fint förarbete av Alm. Hemmalaget fortsatte att dominera och i den 61:a minuten trodde IFK att man hade gjort 3-1. Målet blev dock bortdömt för att bollen hade varit utanför linjen och Patrik Jönssons protest ledde till att han fick sin andra varning och därmed tvingades IFK spela sista halvtimmen med en man mindre.

Åtvidaberg hade dock svårt att utnyttja det numerära överläget och gästernas chanser var lätträknade. Tommy Thelin hade ett skott tätt över i den 79:e minuten men i övrigt skapade man knappt någonting och i slutet var Norrköping betydligt närmare ytterligare ett mål – inte minst vid Alms stolpträffar i den 82:a och 86:e minuten.

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Anders Whass, Mikael Roth, Richard Spong, Patrik Jönsson – Siyabonga Siphika – Viktor Rönneklev (Grant Igesund, 70), Stefan Thordarson (Markus Hansson, 76), Patrik Svensson – Bruno Santos (Dago Funes, 83), Andreas Alm.

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Richard Ekunde (Tommy Thelin, 45), Martin Jönsson, Daniel Johansson, Fredrik Elgström (Eddie Åhman, 85) – Christoffer Karlsson (Arsim Gashi, 62), Kristian Bergström, Imad Shhadeh – Yannick Bapupa, Sheriff Suma, Pontus Karlsson.

Väsby United 0 (0)

Örebro SK 2 (2)

0–1 Ricardo Costa (3), 0–2 Fredrik Nordback (45,straff).

Varningar, Väsby: Andreas Matés (avstängd), Erik Sundin.

ÖSK: Jon Lundblad, Angel Carreño.

Utvisning, ÖSK: Axel Kjäll (52).

Publik: 437 (på Vilundavallen).

Domare: Zarko Kovacevic.

Matchen

Örebro SK fick en kanonstart på matchen när Ricardo Costa höll sig framme på en nickskarv från Patrik Anttonen efter en hörna och tryckte in 0-1 redan efter tre minuter. ÖSK var det bättre laget i första halvlek och i mitten av den var det nära 0-2 när Angel Carreño slog en hörna i insidan av stolpen. I slutminuten fick Örebro en tveksam straff sedan domaren Zarko Kovacevic sett en ojusthet mot en friställd Costa och Fredrik Nordback gjorde inget misstag från elva meter.

Tidigt i andra halvlek blev ÖSK decimerat när Axel Kjäll – efter en sen tacklig på Kutshi Kanga – drog på sig sitt andra gula kort för kvällen. Väsby kunde därefter ta över spelet och i den 68:e minuten fick man en ypperlig reduceringchans när Erik Sundin sprang in i Patrik Haginge och Kovacevic valde att peka på straffpunkten. Peter Westman gjorde dock en bra räddning på Joakim Hagernäs straff. Väsby hade sedan flera bra lägen men en storspelande Westman stod i vägen för allt.

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Marcus Bengtsson, Andreas Matés (Saihou Jagne, 61), Özgur Yasar (Tamba Yarjah, 46) – Erik Sundin, Joakim Hagernäs, Kutshi Kanga.

Örebro SK

Peter Westman – Axel Kjäll, Thomas Andersson, Patrik Haginge (Fredrik Jansson, 85), Joel Riddez – Patrik Anttonen, Fredrik Nordback, Angel Carreño (Mirza Jelecák, 68), Kristoffer Näfver – Ricardo Costa (Magnus Samuelsson, 61), Jon Lundblad.

BP 4 (2)

Boden 0 (0)

1–0 Håkan Malmström (8), 2–0 Olof Guterstam (13), 3–0 Håkan Malmström (55), 4–0 Olof Guterstam (76).

Varningar, BP: -.

Boden: -.

Publik: 602 (på Grimsta).

Domare: Lars Kratz.

Matchen

Boden stod upp bra – i fem minuter – sedan handlade det bara om BP som var klasser bättre den här eftermiddagen. Hemmalaget fick omgående utdelning när Håkan Malmström gjorde 1-0 med en läcker cykelspark i den åttonde minuten. Fem minuter senare utökade Olof Guterstam BP:s ledning och redan då såg matchen avgjord ut. BP fortsatte att dominera eftertryckligt och 2-0 i paus var klart i underkant.

Efter att Malmström punkterat matchen i den 55:e minuten slog hemmalaget av på offensiven något men kunde ändå kontrollera tillställningen utan större problem. Boden hade ett ypperligt tillfälle att reducera i den 74:e minuten då man tilldömdes en straff men normalt säkre Andreas Ingel slog den högt över och istället fastställde Guterstam slutresultatet två minuter senare.

– Vi fick pyspunka helt enkelt. 4-0 i baken är inte bra. Vi stod stilla, agerade för ängsligt och gav oss inte in i närkamperna på det sätt som gäller på den här nivån. Det duger inte att lägga ansvaret på varandra, man måste jobba för varandra och laget. Det gjorde vi inte idag, sa Bodens tränare Pär Millqvist till BP:s hemsida.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Jan-Erik Berg – Martin Ekström (Johan Teymur, 84), Håkan Malmström, Thomas Lagerlöf, Mattias Johansson (Robin Bergman, 64) – Olof Guterstam, Joakim Runnemo (Christer Mattiasson, 46).

Boden

Kenny Stamatopoulos – Destin Makumbu, Ulf Hollsten, Daniel Torres, Patrik Sundqvist (Rickard Nilsson, 54) – Mtaka Simba (Tomas Eriksson, 69), David Roberts (Pascal, 37), Andreas Ingel, Victor Brännström – Fredrik Norberg, Peter Gitselov.

Ljungskile 1 (0)

Mjällby 3 (0)

0–1 Marcus Lindberg (54), 0–2 Fredrik Olsson (67), 1–2 Jörgen Wålemark (74), 1–3 Lucás Rohovsky (78).

Varningar, Ljungskile: Jörgen Wålemark.

Mjällby: -.

Publik: 1 093 (på Skarsjövallen).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

Ljungskile startade piggast utan att skapa någon direkt farlighet. Efter tio minuter kom Mjällby bättre in i matchen och med framgångsrikt kantspel var det gästerna som skapade de vassaste möjligheterna. Efter kvart hade Marcus Ekenberg ett jätteläge och i den 29:e minuten kom han runt på kanten och slog ett fint inlägg som en friställd Fredrik Olsson dock nickade utanför. Ekenberg och Olsson hade ytterligare varsitt fint läge innan pausvilan och Ljungskile var nog tacksamt för 0-0 i halvtid.

Mjällby fortsatte att skapa chanser mot ett blekt och stillastående LSK i inledningen av andra halvlek och efter bland annat en nick i ribban kom det välförtjänta ledningsmålet genom Marcus Lindberg i den 54:e minuten. Gästerna behöll kommandot även efter målet och deras snabba omställningar via Ekenberg och Johan Svensson på kanterna var ständigt upphov till klara chanser. 0-2 kom också fullt logiskt i den 67:e minuten genom Fredrik Olsson efter mycket snyggt förarbete av matchens lirare – Marcus Ekenberg.

Ljungskile fick kontakt igen när Jörgen Wålemark reducerade i den 74:e minuten men fyra minuter senare punkterades matchen definitivt när inbytte Lucás Rohovsky på kontring lobbade in 1-3 över en utrusande Niclas Svensson i hemmamålet.

En fullt rättvis seger för ett taggat Mjällby. Ljungskile spelade överlag långt under normal standard och deras svaga kantspel var till stor del matchavgörande.

Ljungskile

Nicklas Svensson – Cedomir Zarkovic, David Leinar, Markus Senften, David Sällström (Alexander Bergström, 68) – Kenny Pavey, Jon Stockhaus (Dorde Uzelac, 46), Alexandar Kitic, Daniel Berg (Larmin Ousman, 46) – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson.

Mjällby

Dusan Melichárek – Tobias Johansson, Marcus Lindberg, Robin Cederberg, Richard Sandström – Marcus Ekenberg, Peter Hiir-Salakka, Pavel Zavadil, Johan Svensson – Simon Sjöfors, Fredrik Olsson (Lucás Rohovsky, 77).

Trelleborg 1 (1)

Västerås SK 2 (1)

1–0 Patrik Redo (9), 1–1 Temesgen Berhane (11), 1–2 Temesgen Berhane (81).

Varningar, Trelleborg: Mattias Thylander, Ivica Skiljo, Patrik Redo.

VSK: Martin Andersson (avstängd), Emil Andersson, Benjamin Webster (avstängd).

Publik: 1 159 (på Vångavallen).

Domare: Tobias Mattsson.

Matchen

Trelleborg var ute efter tre poäng för att säkra kontraktet men trots en bra start mot ett redan degraderat Västerås SK blev förlust och nu är skåningarna på allvar indraget i bottenstriden.

TFF fick som sagt en smakstart när Patrik Redo gjorde 1-0 redan i den nionde minuten men bara två minuter senare hittade Anton Holmberg in till 17-årige debutanten Temesgen Berhane som nickade in kvitteringen. Gästerna var sedan något bättre under resten av halvleken och Benjamin Webster hade ett fint läge att ge dem ledningen.

Trelleborg tog tag i spelet bättre efter paus men offensiven var precis som i tidigare matcher uddlös och deras övertag gav mest halvchanser. VSK arbetade sig efterhand in i matchen igen. Liksom i första halvlek var deras anfall farligare än Trelleborgs och man hade bland annat en boll som räddades på mållinjen av Ivica Skiljo.

I slutskedet satsade båda lagen framåt och bytte chanser med varandra. Jetullah Bahtiri fick TFF:s bästa chans när han kom fri med David Wikström men hans avslut gick rakt på denne och istället drog VSK det längsta strået när Berhane gjorde sitt andra mål för dagen i den 81:a minuten.

– Vi är såklart missnöjda. Vi fick en bra start, kanske för bra och slappnade av och fick ett hastigt uppvaknande. Lite panik och spänning smyger sig in. Killarna är inte vana vid den här situationen, därför ser det förfärligt ut på planen, sa TFF-tränaren Conny Karlsson till lagets hemsida.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Christian Ahlström, Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson (Linus Malmqvist, 83) – Mattias Thylander (Alexander Steen, 85), Jens Sloth, Niklas Nordgren, Jimmie Augustsson (Jetullah Bahtiri, 53) – Jonas Bjurström, Patrik Redo.

Västerås SK

David Wikström – Martin Andersson (Damir Foric, 83), Christian Söderberg (Emil Andersson, 46), Jonas Stark, Niclas Hikes – David Curtolo, Benjamin Webster, David Svensson, Andreas Eriksson – Temesgen Berhane, Anton Holmberg (Patrik Grönvall, 70).

Öster 3 (0)

Västra Frölunda 1 (0)

0–1 Peter Nyström (65), 1–1 Peter Wibrån (74), 2–1 Markus Jonsson (78, straff), 3–1 Freddy Borg (86).

Varningar, Öster: Freddy Borg, Ivan Dudic.

Frölunda: Peter Nyström, Arash Bajat, Chay Hews.

Publik: 3 924 (på Värendsvallen).

Domare: Åke Andreasson.

Matchen

Öster förde spelet under den första halvleken men övertaget gav ytterst få målchanser. Antingen sprang hemmaspelarna i Frölundas offsidefälla eller så ledde anfallen till dåligt slagna och resultlösa hörnor.

Inledningen av andra halvlek artade sig ungefär på samma sätt. Östers anfallsspel var fortsatt förutsägbart och istället tog Frölunda ledningen genom Peter Nyström i den 65:e minuten. Det målet fick dock fart på hemmalaget och Peter Wibrån tryckte in den rättvisa kvitteringen i den 74:e minuten. Kort senare hade John Pelu ett bra läge men Joakim Olsson lyckades rädda skottet till hörna. På hörnan hittade dock domaren Åke Andreasson en hands på en Frölunda-spelare och Markus Jonsson satte säkert den efter följande straffen.

Sista tio minuterna började Frölunda att chansspela i jakten på en kvittering och det gav Öster gott om ytor att kontra på. Man hade ett par bra chanser innan John Pelu definitivt avgjorde matchen i den 86:e minuten.

Öster gjorde totalt sett ingen bra match men en stark sista kvart räckte för att vända matchen mot ett svagt Frölunda och därmed har laget säkrat allsvenskt spel kommande säsong.

Öster

Björn Stringheim – Markus Jonsson, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Emin Nouri – Peter Wibrån, Fredrik Gustafson, Daniel Svensson (Denis Velic, 69) – Pär Cederqvist (Ivan Dudic, 46), John Pelu, Freddy Borg.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Fredrik Boman, Jesper Johansson, Ivan Ottordahl (Eddy Lopez, 82), Erik Friberg – Martin Smedberg, Chay Hews, Hannes Tobiasson, Arash Bajat (Mentor Zhubi, 67) – Peter Nyström, Mattias Andersson.

Degerfors 1 (0)

Gais 1 (0)

1–0 Tobias Larsson (57), 1–1 Fredrik Lundgren (86).

Varningar, Degerfors: Henrik Berger.

Gais: Mattias Östberg.

Publik: 3 887 (på Stora Valla).

Domare: Leif Sundell.

Matchen

Degerfors var det spelmässigt bättre laget i den första halvleken. Med bra aggressivitet och ett stabilt försvarsspel hade man full kontroll på matchen mot ett blekt Gais. Hemmalaget skapade också matchens första farlighet i den 6:e minuten när Ola Toivonens skott strök utsidan av stolpen. I den 38:e minuten var Degerfors nära att ta ledningen men Dime Jankulovski gjorde en klassräddning på Tobias Larssons nick.

De sista fem minuterna av halvleken fick Gais lite bättre ordning på sitt spel och man skapade två bra chanser. Först var Daniel Nicklasson framme med ett bra skott som Sebastian Karlsson enhandsräddade och kort senare hade Wilton Figuiredo en nick strax utanför.

Efter paus var spelet något jämnare. Degerfors var dock fortsatt det förande laget och i den 57:e minuten tog man välförtjänt ledningen när Tobias Larsson nådde högst på ett fint inlägg av Stefan Larsson.

Förutom Figuiredos avslut i den 64:e minuten som tvingade Sebastian Karlsson till en fin räddning, hade Gais svårt att skapa chanser mot ett stabilt hemmalag. Det var först när man lyfte upp hela laget de sista tio minuterna som Gais fick till ett visst tryck och i den 86:e minuten höll sig Fredrik Lundgren – i misstänkt offsideläge – framme efter en rörig situation och slog in kvitteringen.

– Vi har svårt att göra mål just nu. I våras fick vi bra betalt trots sämre spel men nu i höst har vi både spelat dåligt och inte fått några poäng med oss. Nu gäller det att vi skärper oss i dom två sista matcherna, sa Gais assisterande tränare Hans Gren till DIF-webben.

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo, Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Emil Johansson (Fredrik Nilsson, 72) – Jonas Lindskog, Henrik Berger – Jonas Bergman, Ola Toivonen, Tobias Solberg (Tobias Hedberg, 84) – Tobias Larsson (Jimmy Rajala, 79).

Gais

Dime Jankulovski – Bobbie Friberg da Cruz, Mattias Östberg, Magnus Jacobsson, Stefan Vennberg – Thomas Heed, Johan Friberg (Hans Blomqvist, 63), Fredrik Lundgren, Daniel Nicklasson – Mathias Gravem, Wilton Figuiredo (Joseph Cole, 68).

AIK 1 (1)

Falkenberg 1 (1)

0–1 Viktor Elm (18), 1–1 Dennis Östlundh (20).

Varningar, AIK: Mattias Moström.

Falkenberg: Emil Backlund.

Utvisning, Falkenberg: Johan Claesson (70).

Publik: 8 408 (på Råsunda).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

En avslagen första halvlek där det syntes tydligt att båda lagen redan hade uppnått säsongens mål. Falkenberg var minst oinspirerat och efter sex minuter hade Johan Claesson matchens första chans. I den 18:e minuten fick gästerna sedan en frispark i bra läge strax utanför straffområdet som Viktor Elm gjorde 0-1 på med ett välplacerat skott. Målet väckte AIK tillfälligt ur sin slummer och två minuter senare hittade Mattias Moström med ett fint inlägg in till Dennis Östlundh som enkelt slog in kvitteringen. På stopptid fick sedan en friställd Stefan Rodevåg ett ypperligt läge att ge FFF ledning men Daniel Örlund var bra med på noterna.

Andra halvlek bjöd inte på så mycket bättre men desto mer underhållande spel och de första tio minuterna bytte lagen chanser med varandra. Rodevåg hade två jättelägen för Falkenberg och Mats Rubarth likaså för AIK men storspel av Örlund respektive Tommy Naurin förhindrade ytterligare mål.

Efter att Johan Claesson blivit utvisad i den 70:e minuten blev gästerna försiktigare och AIK kunde ta över allt mer. Sista kvarten ägnade sig ett allt tröttare Falkenberg endast åt försvarsspel men trots bra tryck mot gästernas mål kom inte AIK närmare ett segermål än Jimmy Tamandis nick i stolpen.