1–0 Jörgen Wålemark (16), 1–1 Mathias Gravem (77).

Varningar, Ljungskile: Alexandar Kitic, Jörgen Wålemark (avstängd).

Utvisning, Ljungskile: David Leinar (92).

Publik: 4 453 (på Skarsjövallen).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

Den stora publiktillströmningen – 4 453 – på Skarsjövallen gjorde att avsparken försenades med 15 minuter. Ljungskile – med nyförvärven Torkild Nielsen och Alexandar Kitic i startelvan – inledde matchen klart bäst och när Jörgen Wålemark gav laget ledningen efter 16 minuter var det mycket rättvist. Ljungskile fortsatte sin totala dominans. Deras spel under de första 45 minuterna var säsongens bästa och ett blekt Gais blev i det närmaste utspelat.

Efter paus var matchen jämnare. Ljungskile orkade inte hålla samma tempo och Gais fick lite mer att säga till om. Gästernas passningsspel var dock fortsatt svagt och man hade mycket svårt att skapa klara chanser mot ett stabilt hemmaförsvar. I den 77:e minuten blev Mathias Gravem friställd. Ensam med Nicklas Svensson fick han på en halvträff och den oförtjänta kvitteringen var ett faktum.

– Vi var fortfarande på semester. Spelet var under all kritik och vi har en del att jobba på i veckan. Men som tur hade vi några spelare som slet hårt för att klara oavgjort. Mathias Gravem var en av dem, sa Roland Nilsson till GP.

– Det var vi som gjorde Gais dåliga, menade hemmatränaren David Wilson.

På övertid fick sedan Ljungskile mittbacken David Leinar frilägesutvisad när han drog ner Gravem. En utvisning som innebär att LSK får klara sig utan både honom och Jörgen Wålemark – som drog på sig sitt tredje gula kort – i kommande bortamatch mot Västerås SK.

Gais gjorde överlag en av sina sämre insatser och man bör vara ganska tacksamt för en poäng mot ett för dagen mycket inspirerat Ljungskile.

Ljungskile

Nicklas Svensson – Cedomir Zarkovic, Markus Senften, David Leinar, Torkild Nielsen – Kenny Pavey (Larmin Ousman, 87), Alexandar Kitic, Jon Stockhaus, Daniel Berg (David Svensson, 74) – Jörgen Wålemark, Dorde Uzelac (Johan Patriksson, 68).

Gais

Dime Jankulovski – Daniel Blomgren, Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Kenneth Gustavsson (Edier Frejd, 81) – Bobbie Friberg da Cruz, Thomas Heed (Johan Friberg, 55), Fredrik Lundgren, Daniel Nicklasson – Wilton Figueiredo (Hans Blomqvist, 76), Mathias Gravem.

IFK Norrköping 0 (0)

Öster 1 (0)

0–1 Peter Wibrån (88).

Varningar, Norrköping: Andreas Alm, Anders Whass.

Öster: Peter Sedunov, Emin Nouri, Markus Jonsson.

Publik: 3 644 (på Idrottsparken).

Domare: Jan Andersson.

Matchen

En chansfattig tillställning på en svårspelad plan i regnet på Idrottsparken. IFK Norrköping förde spelet under den första halvleken och man spelade ganska bra fram till sista tredjedelen av plan men mer än någon enstaka chans resulterade inte deras övertag i.

Strax efter pausvilan hade Andreas Alm en nick tätt utanför efter en hörna. Annars lyste chanserna även fortsättningsvis med sin frånvaro och matchen präglades mest av fysiskt spel på mittfältet. Öster stod upp bättre efter paus och den sista halvtimmen tog man över allt mer i takt med att IFK tröttnade och allt oftare tappade boll på egen planhalva. Chansmässigt skapade dock gästerna inte heller speciellt mycket och matchen såg ut att gå mot 0-0 när inbytte John Sallhags inlägg hittade in till Peter Wibrån som med ett lågt skott kunde avgöra matchen.

– Vi är tunna i straffområdet, har för få avslut på mål. Under sextio minuter såg det okay ut, den sista halvtimmen var inte bra. Det kändes bittert när baklängesmålet kom, tror det kom i exakt samma sekund som Falkenbergs kvittering där nere, sa hemmatränaren Tony Martinsson till Folkbladet.

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Patrik Svensson (Bennard Yao Kumordzi, 76), Mikael Roth, Richard Spong, Patrik Jönsson – Andreas Alm – Mikael Torin, Markus Hansson, Viktor Rönneklev – Dago Funes (Bruno Santos, 57), Anders Whass.

Öster

Björn Stringheim – Emin Nouri, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Peter Sedunov (John Sallhag, 69) – Peter Wibrån, Daniel Svensson, Fredrik Gustafson – John Pelu, Markus Jonsson, Pär Cederqvist.

Väsby United 1 (1)

Falkenberg 0 (0)

1–0 Mahmod Hejazi (7).

Varningar, Väsby: Tamba Yarjah (avstängd), Daniel Arnefjord (avstängd).

Falkenberg: Marthin Möller, Jens Josefsson (avstängd).

Publik: 223 (på Skytteholm).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

Då Väsbys ordinarie hemmaarena – Vilundavallen – var vattensjuk flyttades matchen med kort notis till konstgräset på Skytteholm.

Spelmässigt var matchen en ganska medioker historia. Hemmalaget fick en bra start när Mahmod Hejazi gjorde 1-0 redan efter sju minuter på en passning från planens bäste – Erik Sundin. Trots mycket slarv i uppspelen var Väsby fortsatt det bättre laget och det var bara storspel av Tommy Naurin som höll kvar gästerna i matchen, bl a hade Sundin två ypperliga lägen att utöka hemmalagets ledning.

Efter paus försökte ett avstängningssargat Falkenberg att flytta fram sina positioner men deras passningsspel var dock fortsatt svagt och de farligaste chanserna uppstod i stället på Väsbys kontringar.

Väsby gjorde ingen vidare match men vann ändå fullt rättvist mot ett blekt Falkenberg där avsaknaden av avstängda bröderna Elm var påtaglig.

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Andreas Matés, Tamba Yarjah (Filip Bergman, 79), Marcus Bengtsson – Erik Sundin, Mahmod Hejazi (Kali Ongala, 73), Kutshi Kanga (Özgur Yasar, 66).

Falkenberg

Tommy Naurin – Marthin Möller, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Markus Thorbjörnsson – Lukas Egenwall (Patrik Larsson, 56), David Svensson, Jens Josefsson, Björn Carlsson (Peter Vougt, 76) – Stefan Rodevåg, Emil Backlund.

Västra Frölunda 1 (0)

Trelleborg 2 (1)

0–1 Jens Sloth (39), 0–2 Emil Mårtensson (65), 1–2 Henrik Andersson (93).

Varningar, Frölunda: Peter Nyström (avstängd).

Trelleborg: Patrick Nilsson, Thommie Persson (avstängd).

Publik: 547 (på Ruddalen).

Domare: Lars Kratz.

Matchen

Efter en något avvaktande inledning tog Trelleborg – som kom till spel utan sålde Stephen Ademolu och avstängde Ivica Skiljo – hand om taktpinnen. Jimmie Augustsson var synnerligen pigg på sin vänsterkant och låg bakom flera farliga anfall de första 20 minuterna. Gästerna fortsatte att bestämma mot ett mycket blekt Frölunda som endast lyckades skapa ett par halvchanser efter fasta situationer. Trelleborg spelade däremot ganska bra och i den 39:e minuten tog man välförtjänt ledningen när Jens Sloth helt omarkerad nickade in en hörna.

Frölunda uppträdde betydligt mer aggressivt direkt efter paus och man fick till ett visst tryck mot TFF:s mål i jakten på en kvittering. Efter en kvart ebbade dock Frölundas forcering ut och Trelleborg tog över matchen igen. Emil Mårtensson och Patrik Redo hade varsitt bra läge innan Mårtensson gjorde 0-2 i den 65:e minuten. Sex minuter senare hade hemmalaget ett ypperligt läge att få kontakt igen men först räddade Augustsson en hörna på mållinjen och upp i ribban och på det efterföljande skottet gjorde Richard Richardsson en jätteräddning. Frölunda jagade vidare efter en reducering men när den väl kom genom Henrik Anderssons på stopptid var det för sent.

Ett försvagat Trelleborg var genomgående det bättre laget mot ett dåligt Frölunda och vinsten var helt i sin ordning.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Erik Friberg, Jesper Johansson, Erkan Saglik, Anildo Spencer – Chay Hews, Peter Nyström (Ante Maletic, 69), Hannes Tobiasson (Mentor Zhubi, 77), Ivan Ottordahl (Arash Bajat, 60) – Martin Smedberg, Henrik Andersson.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson, Christian Ahlström, Mikael Bengtsson – Alexander Steen (Patrick Nilsson, 75), Jonas Bjurström, Jens Sloth (Mattias Kronvall, 83), Jimmie Augustsson – Emil Mårtensson, Patrik Redo (Fisnik Shala, 87).

Degerfors 0 (0)

AIK 1 (1)

0–1 Daniel Tjernström (21).

Varningar, Degerfors: -.

AIK: Dennis Östlundh (avstängd), Mats Rubarth, Robert Åhman-Persson.

Publik: 6 519 (på Stora Valla).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

Ett taggat Degerfors startade mycket inspirerat inför storpubliken och hade första målchansen redan efter 20 sekunder. Hemmalaget var oväntat offensivt i inledningen och efter tio minuter var Tobias Solberg mycket nära att göra 1-0. Efter en kvart kom AIK bättre in i matchen. Först hade Kristian Haynes två bra lägen och i den 21:a minuten gjorde sedan Daniel Tjernström 0-1 efter en fin passning från Andreas Eriksson.

Degerfors hämtade sig dock snabbt och strax därefter hade man två jättechanser. I den 25:e minuten nickade Ola Toivonen ett fint inlägg från Henrik Berger i ribban. Tre minuter senare kom Solberg loss på vänsterkanten och fick till ett inlägg som gick över Daniel Örlund och en ensam Tobias Larsson skulle bara bredsida in kvitteringen i tomt mål men han lyckades missa bollen helt. Degerfors var bättre i första halvlek och 0-1 i paus var ganska orättvist.

Hemmalaget fortsatte att spela bra även efter vilan. Medan Tjernström dominerade det centrala mittfältet åt gästerna kom Degerfors ofta fram till farliga anfall via kanterna och AIK:s ytterbackar – Haynes och Petrovic – hade klara problem i det defensiva arbetet.

Efter en timme började dock Degerfors att tröttna något och när hemmatränaren Tony Gustavsson valde att byta ut duktige Emil Johansson avtog deras vassa kantspel än mer och de sista 25 minuterna kontrollerade AIK matchen utan större problem. På två minuters stopptid fick dock Degerfors ytterligare en kvitteringschans men inbytte Mikael Nilsson missade det fina läget och AIK höll undan till den sjätte bortasegern i följd.