Laul: Kindberg fick sista ordet – trodde han…
HÄRNÖSAND. Efter 13 långa förhandlingsdagar, ett tiotal vittnesförhör, tre åtalade, två åklagare och en lång rad advokater återstod bara för rättens ordförande Kennet Svensson att meddela när domen faller.
Då bad Daniel Kindberg om ordet en sista gång.
Om det inte varit tydligt innan, så blev det definitivt där: rättegången i Ångermanlands tingsrätt började och slutade med Daniel Kindberg, 51.
För nu hade huvudpersonen fått nog av rättsprocessen. Utöver en känga till medierna – ”Jag har vanhedrats, dragits i smutsen och förtalats” – riktade sig Kindberg direkt till åklagaren:
– Jag vill bli frikänd och jag vill att åklagaren inte överklagar tingsrättens beslut, sa Kindberg och tackade för sig.
Utanför rättssalen, där vi journalister som vanligt flockades runt Kindberg (för sista gången på ett tag får man förmoda) utvecklade han saken.
Kindberg: vill ha ett slut
– Jag vill ha ett slut på det här. Det här har pågått tillräckligt länge. Det är tillräckligt visat att det inte ens håller för att väcka åtal. Inte ett enda bevis håller i rättegången, det är solklart.
Det är väl rätten som ska avgöra?
– Jo, självklart är det så, men min bedömning av det hela är att jag blir frikänd, sa Kindberg.
En annan journalist påpekade att Kindbergs advokat Olle Kullinger sagt det blir en överklagan från försvaret vid fällande dom.
– Vad du tror spelar inte så stor roll i den här frågan. Det är upp till vad åklagaren vill efter att han analyserat domen, sa Kindberg.
Träffade advokat Kullinger på Clock
En stund senare sprang jag på advokat Kullinger på Clock av alla ställen. Hamburgerkedjan är mig veterligen nedlagd sedan 20 år tillbaka, men i Härnösand finns uppenbarligen en restaurang kvar. Efter att ha provsmakat deras ostburgare har jag full förståelse för att kedjan är mer eller mindre utraderad från jordens yta.
Nåväl. Olle Kullinger medgav att det kanske inte hör till vanligheterna att be åklagare att avstå från att överklaga.
– Man brukar i alla fall vänta tills domen kommit, sa Kullinger med ett snett leende.
På frågan hur försvaret tänker agera vid fällande dom medgav han att personer som anser sig helt oskyldiga brukar överklaga, men ville inte gå händelserna i förväg.
”Det vi hade räknat med”
Med det sagt: vi kan nog räkna med att domen överklagas oavsett vad den blir efter att den fallit 5 november klockan 11.00, alltså om fem veckor.
– Ganska väntat. Vi trodde på ungefär fyra till sex veckor, sa Kullinger.
Dag 13 var advokaternas dag i rättssalen och Olle Kullinger inledde sin slutplädering med att tala i fotbollstermer. Han citerade bland annat min gårdagskrönika som ett exempel på att åklagarsidan hade gömt undan uttalanden under ett förhör som Kullinger menade hade relevans. ”Dieselmannens” citat ”Det här med årtalen är ett jävla Hawaii” fanns nämligen inte med i förhörsutskriften utan upptäcktes av försvaret först när de begärde ut en ljudfil.
”Måste vinna med 10–0”
Kullingers fotbollsutvikning gjorde gällande att det räcker inte att åklagaren vinner med 3-0, de måste vinna med 10-0. För försvaret räcker det att peta in reducering eller två så kan det inte bli en fällande dom.
Efter att alla tre advokater hållit sina slutpläderingar rådde det ingen tvekan om vad försvaret siktat in sig på, nämligen åklagarsidans gärningsbeskrivning i allmänhet och formulering att inget arbete är utfört i synnerhet. Det är nämligen så den påstådda brottsplanen ser ut i tre enkla steg: om inget arbete är utfört är fakturorna osanna och då har pengar gått till Östersunds FK på ett oriktigt sätt. Tripp, trapp, trull.
Men försvaret har under förhandlingarna gett exempel på att vissa arbeten är utförda, något åklagarsidan faktiskt bekräftade i sin slutplädering i går, att visst arbete är utfört.
”Räcker inte med ett spadtag”
På detta har Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson kontrat med att ”det inte räcker med ett spadtag”, och även han passade på att begära ordet under dagens förhandling, strax innan Kindberg gjorde det.
– Fakturorna är osanna för de har omfattat arbete som inte utförts. Om tingsrätten finner att fakturerat arbete har utförts i någon liten del har rätten att pröva om resterande del av fakturan är oriktig, förtydligade åklagare Jeppsson.
Efter 13 långa dagar är det där vi står och här det slutar. Nu är det upp till rättens ordförande Kennet Svensson och hans tre nämndemän att gå igenom varenda jäkla faktura om så krävs. Att de behöver ha fem veckor på sig kan jag mycket väl förstå, det handlar om fakturor för sammanlagt 15 miljoner kronor.
Kindberg fick inte sista ordet
Daniel Kindberg må ha fått sista ordet i rättssalen, men det får han inte i den här spalten. Jag tänkte nämligen avsluta min rättegångsrapporteringen med ett par tankar om hur det går. Jag inledde med att skriva att hela härvan stinker, att åklagarsidan tog en tidig 3-0-ledning, att försvaret reducerade och jag har undrat om Kindberg själv skulle trott på sin egen historia om han hört den från någon annan.
Det är också där jag landar i mina egna spekulationer. Jag kan för mitt liv fortfarande inte få ihop att Daniel Kindberg – denna självsäkre och härdade ex-militär – blev så stressad och skakad av två dygn i arresten på Östersunds polishus att han erkände ett brott han inte begått för att komma hem till sina tonårsbarn.
Därför tror jag att det har gått till precis som åklagarsidan påstår i stora drag. Östersunds FK har fått pengar de aldrig borde haft. Den skriftliga bevisningen förefaller såvitt jag kan bedöma stark, men jag är en lekman på området och har ingen aning om hur rätten värderar den ställt mot olika åtalspunkter och yrkanden.
Advokaterna avslutade på topp
Om det är något som borde förbättra de åtalades odds, så är det advokaternas insats under slutpläderingen. Det var en uppvisning ur den högre skolan.
Från den äldre och förtroendeingivande Jan-Åke Nyström som satte ord på det svårbegripliga i att ”Peabmannen” överhuvudtaget finns med i härvan.
Via Jonas Granfelt som med språklig elegans och pedagogiska parallellfall gav rätten en ”Sollefteåföretagare” som visserligen kan ha trixat lite med bokföringen samt betalat en och annan spansk fejkarbetare svart, men det visar egentligen bara att han inte gjort sig skyldig till de brott han faktiskt är åtalad för.
Till Olle Kullinger som med skärpa och energi erbjöd en alternativ helhetsbild att ställa mot åklagarsidans omfattande brottsupplägg.
Så f-n vet. Kanske var dagens skjortval i stället det slutgiltiga förebudet om det som komma skall: Daniel Kindberg och ”Sollefteåföretagaren” var klädda i oskuldens vita färg, medan ”Peabmannen” valt den fria himmelens ljusa blå.
PODD: Det kan avgöra i rättegången mot Daniel Kindberg
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Robert Laul om rättegången mot Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg.
Lyssna: iPhone Acast Spotify
Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen
Domaren Kennet Svensson meddelar att dom kommer att meddelas om fem veckor, tisdagen den 5 november klockan 11.00.
Därmed är rättegången slut.
Tack för visat intresse.
Daniel Kindberg ber slutligen om ordet.
Han säger att han löpt ett gatlopp i medierna under de 550 dagar sedan han greps:
– Varje dag så har jag löpt någon form av gatlopp i någon av de olika medierna som vi har i landet.
– Jag har vanhedrats, dragits i smutsen och förtalats.
– Jag förutsätter att jag frikänns. Jag vill bli frikänd och jag vill att åklagaren inte överklagar rättens beslut, säger Daniel Kindberg och tackar för ordet
Niklas Jeppsson gör ett tillägg kring formuleringarna "inget arbete utförts".
Han säger att det har diskuterats både skriftligen och muntligen inför rättegången. Däremot att försvaret valt att tolka det på annat sätt ska inte påverka rättens prövning, åklagare Jeppsson.
Olle Kullinger ber om ordet och menar att man har processat på påståendet kring att det gäller allt eller inget kring jobben.
Christina Bergenstein går in på yrkandet om en företagsbot på 500 000 kronor. Hon anser Driftaren går i konkurs i så fall eftersom bolaget hade en annan omsättning 2013 än idag. Därmed är hon klar.
Christina Bergenstein menar att det handlar om fyra fakturor till ett värde av 839 000 kronor. Hon hänvisar till huvudsakskriteriet och håller en utläggning kring det.
(Huvudsakskriteriet innebär att: Om bokföringen saknas är det alltid ett bokföringsbrott).
– Jag kan för det första inte se hur Daniel Kindberg kan ses som faktiskt företrädare. Det andra är huvudsakskriteriet. Därmed kan jag inte se hur han skulle kunna bli dömd, säger Christina Bergenstein.