”Att få en biljett, att vara på arenan, hjälper så mycket...”

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-10

Supportrarna bestämde sig för att hjälpa till – nu har IFK Norrköping ett helt nytt stöd i jakten på guldet

NORRKÖPING. Bollen i Norrköping har på kort tid blivit ett av de mest omtalade asylboendena i Sverige.

Allt började när ett par fotbollssupportrar promenerade förbi.

Det här är historien om när IFK Norrköping bestämde sig för att hjälpa till och fick ett helt nytt stöd i jakten på klubbens första SM-guld sedan 1989.

Det första som slår mig när vi svänger in på Ektorpsgatan i Norrköping är hur nära byggnaderna ligger varandra: På ena sidan vägen fotbollsarenan Nya Parken – på andra sidan asylboendet Bollen.

Det var så det startade för Peking Ultras-supportrarna Marcus Carlsson, 29 och Johan Möller, 24.

– Vi brukar gå förbi här på väg till match. De boende har suttit och tittat på alla som ska på fotboll. Vi kände att vi ville göra något. Det kan inte vara så kul att sitta här och glo hela dagarna när alla andra gör något roligt, säger Marcus Carlsson.

”Alla ska få gå mot Gif Sundsvall”

Ultras-supportrarna köpte tio biljetter som delades ut inför hemmamatchen mot Helsingborg. Då efterfrågan var stor bestämde de sig för att starta en insamling för att kunna köpa biljetter åt fler av de 297 nyanlända som bott på Bollen sedan i somras.

I skrivande stund har det kommit in över 55 000 kronor:

– Vi har sagt att vi ska köpa biljetter till alla som vill gå på matchen mot Gif Sundsvall. Sedan kommer vi att vända oss till fler boenden för att se om det finns intresse där också, säger Johan Möller.

Bollen nyttjades tidigare för studentbostäder, och det slitna höghuset skulle egentligen rivas omgående men på grund av ett överklagande till kommunen (kulturhistorisk inventering) har rivningsbeslutet dragit ut på tiden. Sista åren fanns många klagomål bland studenterna om ohyra och dåligt underhåll men enligt Lars Löfgren, marknadschef på kommunala fastighetsbolaget Hyresbostäder, är lägenheterna inte otjänliga som bostäder.

– I förhållande till att bo i pizzabutiker, i överfulla lägenheter eller källare, är det här betydligt bättre, sa Lars Löfgren nyligen till Norrköpings-Tidningar.

Nu samsas här människor från många olika länder, berättar Jonas Ström, boendechef på Nuvida AB som driver Bollen och fyra andra asylboenden i mellan-Sverige.

– Det finns väldigt många nationaliteter men de flesta på Bollen är från Syrien och Eritrea, säger Jonas Ström och fortsätter:

– De väntar på besked om de får stanna i Sverige eller inte, och det är ju beroende på var du kommer ifrån. En del personer har inte asylskäl men för de som kommer från Syrien till exempel så är chanserna till uppehållstillstånd väldigt goda.

Bassel Arnous, 38, kommer från Damaskus i Syrien, och har varit på flykt i mer eller mindre två år med sin fru och tre barn: Från Egypten till Turkiet till Grekland till Makedonien till Serbien till Ungern till Österrike till Tyskland till Danmark och till sist Malmö i Sverige, och nu alltså Bollen i Norrköping sedan två månader tillbaka.

– Jag lämnade Syrien i juni 2013, det var fullt av våld, det kunde explodera en bomb var som helst, du kunde inte gå ut. Och då var Damaskus ändå den säkraste staden i Syrien, säger Bassel Arnous.

Osäker framtid

Trots att familjen kommer från Syrien vet Bassel inte om de får stanna i Sverige.

– Om du blir stoppad av polis i Ungern måste du lämna fingeravtryck. Enligt Dublinkonventionen är det Ungern som avgör om jag får stanna, det är vårt problem, säger Bassel Arnous och fortsätter:

– Jag hade vänner som blev slagna av ungersk polis, de tvingade oss med våld att lämna fingeravtryck. De som vägrade hamnade i fängelse och skickades sedan tillbaka till Serbien.

I Damaskus drev Bassel en resebyrå som anordnade resor för européer som ville besöka Syrien.

– Nu är det tvärtom, säger han.

– Det är krig, det kan hända var som helst. Och vem betalar priset? Normala människor som oss, säger Bassel Arnous och pekar på vännerna som dricker te och röker

vattenpipa i eftermiddagssolen.

Alla vi pratar med på Bollen lovordar Sverige och hur de bemöts här, samtidigt som samma önskemål och drömmar återkommer: De vuxna vill ha möjlighet att

arbeta och försörja sig, och att barnen ska få gå i skolan.

– Sverige är väldigt vackert och väldigt bra men inget av de 50 barn som bor på Bollen får gå i skolan, berättar en fyrabarnspappa från Syrien som inte vill uppge sitt namn.

Någon annan efterlyser aktiviteter, och klart är att initiativet från Peking Ultras om att gå på fotboll är uppskattat. Åtminstone bland de fotbollsintresserade på Bollen, vilka är en hel del: Jag blir snabbt medbjuden att spela boll med barnen på en gräsplätt utanför entrén.

Lindrar ångesten

En av de lyckliga som fick en biljett till IFK Norrköpings senaste hemmamatch är Kilfe Zereabruk, 24, från Eritrea. Han kom hit via en dramatisk resa från Libyen över Medelhavet till Italien och vidare till Sverige.

– Vi var 500 personer på båten, oljan tog slut och motorn kollapsade mitt ute på havet. Till slut blev vi upplockade av en tysk båt. Om vi inte fått hjälp hade det varit slut, då hade vi varit döda, säger Kilfe Zereabruk.

Han beskriver sig redan som IFK Norrköping-supporter, precis som 25-årige Tala M Baldeh från Gambia:

– Att vara i den här situationen innebär mycket stress. Att bara sitta inomhus ökar ångesten. Men att få en biljett, att vara på arenan, det hjälper väldigt, väldigt mycket för oss flyktingar. IFK Norrköping har ett stort lag och en fantastisk coach, jag tror på dem. Efter matchen gick jag in på deras kontor och förklarade att jag är förälskad i det här laget. Om jag får chansen att åka med supporterklubben kommer jag att åka på varenda match, säger Tala M Baldeh.

Från IFK Norrköpings sida är man lyriska över Peking Ultras initiativ. Tillförordnade klubbdirektören Håkan Wetell:

– Det är briljant, det är lysande, det är jättebra. Det Peking Ultras-grabbarna gör är fantastiskt viktigt. Och samtidigt får de en insyn i flyktingarnas situation. Det går inte att värdera, det är vinster för båda grupperna, säger Håkan Wetell som även jobbar som rektor för ensamkommande flyktingbarn i Söderköpings kommun.

IFK Norrköping har mer än halverat priset på de biljetter som ska köpas för de insamlande pengarna.

– Från 120 kronor till 60 kronor. Det är klubbens stöd i det hela, säger Håkan Wetell.

Faktum är att engagemanget för de asylboende på Bollen också har gjort att supportrar och klubbledning har kommit varandra närmre efter en rad olyckliga incidenter under sommaren. IFK Norrköpings säkerhetschef hotades genom en kommentar på Peking Ultras hemsida samtidigt som det klottrades nedsättande saker på väggarna till klubbens kansli.

– Vi vet inte vem som gjort vad när det gäller klotter och annat. Men vi gör ingen koppling till Ultras. När det blir fokus på det positiva är vi glada. Och i år har det positiva överskuggat allt. Fansen åker till Falkenberg och Örebro och överallt. Att enskilda individer klampar över kan man inte lasta den stora massan för, där får man jobba på individnivå, säger klubbdirektör Håkan Wetell.

”Fokus på det positiva”

Peking Ultras-supportrarna Marcus och Johan tar avstånd från händelserna.

– Det var en kommentar på vår hemsida och inget vi kan sitta och moderera sekundvis. Nu ligger fokus på det positiva, och det är där vi vill lägga fokus, säger Marcus Carlsson.

I stället jagar de tillsammans IFK Norrköpings första SM-guld sedan 1989 – ivrigt påhejade av de nästan 300 nyanlända på Bollens asylboende.

Fotnot: Vill du också skänka pengar till Peking Ultras insamling? Swisha till mobilnummer 0739432753 (numret går till Marcus Carlsson, Peking Ultras).

Så kraftsamlar svenska idrottsklubbar och supportrar:

AIK: Tillsammans med Solna Stad och Solna Gymnasium ska AIK hjälpa till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Dessutom samlar AIK:s supportar in pengar i samarbete med Unicef.

Bajen Fans: Har under året erbjudit flera ensamkommande flyktingar biljetter till klubbens matcher. Skriver att de nu söker ett djupare samarbete med någon "ideell aktör inom området".

Bro-Bålsta Golfklubb Skänker 13 500 kr efter en tävling i helgen.

Bromma support: I samarbete med Unicef samlar Bromma support pengar Unicefs katastrofhjälp.

Brynäs: Under devisen "Det här handlar inte om hockey" och i samarbete med Unicef samlar Brynäs in pengar till krigets flyktingar. Insamlingen är uppe i 55 000 kronor.

Djurgården Fotboll: Världens barn får plats på DIF:s tröjor för att uppmärksamma Radiohjälpens insamling. Målet är att samla in 400 000 kronor.

Dösjöbro IF: Skånska fotbollslaget Dösjöbro mötte under kvällen Bjärred. Intäkterna för inträde uppgick till 5600 kronor – och allt skänktes oavkortat till välgörenhet.

Edsbyn Red Farmers: Bandyklubbens supportrar skänker pengar baserat på medlemsantal och uppmanar medlemmar att skänka mer.

Fagersta Södra IK: Division 4-laget Fagersta skänker hela entrékassan från nästa hemmamatch, 12 september, till Unicef.

FC Härlanda: Division sex-klubben från Göteborg samlar dels in pengar internt men utmanar också andra klubbar i området att samla in pengar. Två lag, Hönö IS och Pushers BK, har redan antagit utmaningen. Läs mer om initiativet här!

Gais: Gais uppmanar på sin hemsida medlemmar att skänka pengar till Sverige för UNHCR.

Gripen Trollhättan: Alla spelare i bandyklubbens A-lag kommer skänka pengar till UNHCR som är på plats i Grekland. Tränaren Magnus Nordin berättar mer om initiativet på Instagram.

Guliganerna: Elfsborgs supporterklubb har sedan i våras haft ett fadderprojekt, "Lika olika”, med Borås stad där man samlat in pengar till säsongsbiljetter för flyktingar som ett integrationsprojekt. Nu samlar de även i till den akuta situationen i samband med Unicef här!

IFK Haninge Brandbergen: Har en insamling av kläder, hygienartiklar och pengar genom Unicef och frivilligorganisationen "Vi gör vad vi kan". Läs om den här!

Hammarby Fotboll Har just inlett ett samarbete med Assyrier Utan Gränser som bedriver humanitära hjälpinsatser i Syrien och Irak (läs om det här!) och har sedan ett par år tillbaka bjudit ett par ensamkommande flyktingbarn till alla matcher.

Harg-Östhammar FF: Division fem-klubben från Uppland har sedan i början av sommaren hjälpt ensamkommande flyktingarbarn från en närliggande flyktingförläggning att få spela fotboll i föreningens regi.

HC Dalen: På initiativ av lagkaptenen David Fredriksson skänker spelare och styrelse i ishockeyklubben pengar till katastrofhjälp. Insamlingen görs i samarbete med Unicef här!

HIF:s supportergrupp Kärnan:

Helsingborgs supportergrupp Kärnan har precis som Blåvitt och MFF m.fl. en insamling i samarbete med Unicef.

HÅFF: Vid helgens hemmamatch mot Oskarström i division 4 skänktes alla intäkter från inträde, lotterier och kiosk till Röda korset.

IFK Mariefred P-05 fotboll ska samla burkar och flaskor genom Pantamera/Returpack och ska skänka intäkterna riktat till flyktingbarn.

Kalmar FF: KFF har även de en insamling i samarbete med Unicef.

Kalmar SK Kalmars friidrottsklubb skänker 10 000 kronor till Rädda Barnens konto för Barn i flykt.

Karlbergs BK: Stockholmsklubben hjälper till för att samla in kläder och pengar till den ideella insamlingen "Vi gör vad vi kan". Här hittar ni uppropet!

Korpen Innebandy: I Jönköping har Korpen-laget Ajjemenninge utmanat alla sina seriekollegor att skänka minst 200 kronor var till välgörande ändamål.

KSF Prespa Birlik Har startat en insamling i samarbete med Unicef.

Liverpool Sverige: Svenska Liverpoolsupportrar samlar även de in pengar i samarbete med Unicef under parollen "Barn ska inte vandra ensamma". Här hittar ni den!

Lokomotiv Blackeberg, Fotbollsklubben i division 5 mellan har initierat en insamling till UNHCR och deras arbete med flyktingkatastrofen i medelhavsområdet. Läs mer här!

Peking Ultras: Har redan inlett samarbete med ett lokalt flyktingboende för att integrera flyktingar i samhället genom fotbollen.

P18 IK: Visby-laget skänkte hela inträder från dagens match till Rädda Barnen.

MFF-familjen: MFF-supportrar har i samarbete med Unicef samlat in 265 000 kronor. Insamlingen hittar man här!

Morlanda Goif: Klubben från Orust fyller 70 år i helgen och firar det med en jubileumsdag. Alla intäkter från evenemanget går oavkortat till Unicef. Läs mer om det och klubbens arbete med ett lokalt flyktingboende här!

Norrby SK: Division fyra-laget skänker alla intänkter från nästa hemmamatch till Unicef.

Nässjö Basket Har startat en insamling av skor, kläder och filtar med anledning av den rådande flyktingsituationen.

FC Rosengård: "Malmö är en stad i världen. Vi är stolta över alla olika nationaliteter som finns hos oss". Så börjar Rosengårds insamling till Unicef. Här hittar du den!

Sandvikens IF: I samarbete med Svenska kyrkan görs insatser som skänker mat, vatten och tält till människor på flykt.

Stall Kolgjini: Under fredagskvällen inleddes hästauktionen Kolgjini Sales och stjärnkuskens stall har bestämt sig för att skänka 1 procent av den totala omsättningen till FN:s insamling för flyktingkatastrofen.

Uppdatering: Totalt samlade man in 180 000 kronor, skriver Kolgjini på Twitter.

Skellefteå AIK/North Power: Skellefteå AIK:s supporterförening North Power skänker 5000 kronor till Radiohjälpen och uppmanar lagets fans att skänka mer här!

Skuru Basket Sedan ett år tillbaka har ensamkommande flyktingbarn fått träna gratis i föreningen för att få chansen att öva på språket, skapa kontakter och ta ansvar i föreningen.

Spöland Vännäs IF: Alla intäkter från dagens matcher på Vännäs IP, damer div två och herrar div tre, kommer skänkas till Unicef.

Stenungsunds IF: Skänker 15 procent av intäkterna från sponsordag senare i månaden till fond för ensamkommande flyktingbarn. Skänker även kläder till den lokala flyktingförläggningen.

Sveakurd FC: Ett nystartat division sju-lag i Göteborg som jobbat mycket med aktiviteter för ensamkommande och andra flyktingar från Syrien. Alla caféintäkter från höstens matcher går också rakt till välgörenhet precis som intäkterna av en loppis.

Syrianska FC: Säljer rabatt-häftet 'City Deal' för 100 kr/st. Pengarna oavkortat går till Syriens barn.

Täby Flyers: Skänkar alla intänkter från helgens matcher mot Stockholm Mean Machines till Röda Korset.

Utsikten: I samband med superettanlagets match mot Sirius i helgen bjöd man in ett lag med ensamkommande flyktingbarn att möta ett lag med lokala kändisar. Matchen dömdes av Anders Svensson. Läs mer här!

We Are United: Manchester Uniteds svenska supporterklubb har även de startat en insamling i samarbete med Unicef. Den hittar du här!

Åtvidabergs FF: Klubben skänker 300kr per "all star-tröja" som säljs i klubbens shop under september till Rädda Barnen.

Alla spelare har dessutom skänkt vars 500 kronor till UNHCR och även uppmanat en del andra lag i allsvenskan att göra detsamma.

Änglarna Supportergrupp: IFK Göteborgs-supportrarna gör som MFF och startar insamling med Unicef. Insamlingen hittar du här!

Örebro Hockey: I samband med träningsmatchen mot Vita Hästen så samlar ÖHK och Svenska kyrkan in pengar. Vid entrén kan alla välja att skänka pengar i stället för att betala inträde.

Örebro SK: ÖSK fotboll inledde ett samarbete med Världens barn i förra veckan. På kort sikt kommer spelare i laget finnas med och samla in pengar på stan för Världens barns räkning samt att klubben kommer ha olika insamlingar i samband med lagens hemmamatcher i höst.

Örgryte: Kommer i samband med matchen mot Höllviken samla in kläder och pengar som i sedan ska fraktas till den grekiska ön Lesbos i samarbete med den ideella hjälpinsatsen "Vi gör vad vi kan".

Se alla delar av Lauls resa

DEL 1: ”Att få en biljett betyder så mycket”

DEL 2: Kalmar FF:s fina gest till flyktingarna

DEL 3: Hjälper Emelie, 8, att hitta en skatt – för att hjälpa syrier

DEL 4: Athena startade en egen insamling