Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Sågade, då skräller vi

Publicerad 2013-10-08

Nilsson: Ni får gärna vara kritiska nu

Hyllade – då kommer ­smällarna och rasen.

Sågade – då svarar landslaget med bragder.

– Är det så får ni gärna vara kritiska nu, ler Per Nilsson.

Två ödesmatcher väntar för Per Nilsson och Blågult.

Medieopinionen och landslagets resultat är uppenbarligen två kommunicerande kärl.

Det är bara att ta en titt här intill: Så fort (nåja) landslaget hyllas och folkets förtroende och förväntningar på Blågult växer kommer förlusterna och motgångarna.

Men när kritiken mot landslaget är som hårdast och förtroendet i botten svarar landslaget med viktiga segrar och storartade prestationer, för att inte säga bragder.

Så har det i princip sett ut sedan Hamrén tillträdde.

Hur påverkas stämningen i truppen av vad som rapporteras i media, Erik?

– Det är ju människor som vi jobbar med allihop. Alla människor påverkas på olika sätt, säger förbundskaptenen.

”Väldigt gott tecken”

Både på gårdagens presskonferens och på välkomstmötet med spelarna lyfte Hamrén fram hur lands­laget klarat av att hantera pressen och vinna måstematcher i både detta VM-kval (Irland och Kazakstan) och förra EM-kvalet (Finland och Holland).

– Det är ett väldigt gott tecken att gruppen agerar positivt under tryck och i måstematcher. Det är enormt viktigt att vi tar med oss den känslan inför de här matcherna, säger mittbacken Per Nilsson.

– När det varit tufft och vi har fått kritik får man som grupp försöka sluta sig samman och samla kraft där­ifrån, säger Anders Svensson.

Väntar tungt bakslag?

Efter segrarna mot Irland och Kazakstan stiger nu förväntningarna snabbt på landslaget igen hos både media och fans inför avgörandet mot Österrike (och Tyskland). Historiskt sett väntar därmed ett tungt bakslag nu.

Så vi ska alltså såga er nu på förhand för att få den motsatta effekten på plan?

– Är det så får ni gärna vara kritiska nu. Ni kan ju prova, uppmanar Nilsson med ett leende.

Fotnot: Nilsson får som han vill. Robert Laul tog sig an uppdraget och levererar en rejäl sågning av Zlatan & co

Förtroendet för blågult sedan EM-kvalet 2010 – och resultaten av landslaget

SOMMAREN 2010–OKTOBER 2010

Efter två raka EM-kvalsegrar är förtroendet för nya förbundskaptenen Erik Hamréns landslag på topp inför mötet med Holland borta.

Men Sverige går rakt i den holländska fällan. Ett uppumpat och naivt landslag förlorar med 4–1 i Amsterdam.

”Jag trodde att vi skulle prestera bättre men så gör vi en jättetabbe som leder fram till 2–0”, sa en självkritisk förbundskapten och hängde samtidigt ut vänsterbacken Behrang Safari.

SOMMAREN 2011–SEPTEMBER 2011

Trots en tillfällig uppgång under sommaren när Finland besegras hemma på Råsunda med 5–0 är förväntningarna fortsatt låga när EM-kvalet rullar vidare under hösten.

Inte blir det bättre av förlusten mot Ungern borta.

”Det är så här det låter när botten går ur ett fotbollslag. Det är så här det låter när vägen till mästerskapet blir smal som ett streck”, skriver Sportbladets Simon Bank.

OKTOBER 2011

När EM-kvalet så ska avgöras med matcher mot Finland (b) och Holland (h) ligger kritiken tung över landslaget. Vissa fans menar att landslaget är bättre utan Zlatan Ibrahimovic efter en blek insats mot Finland: ”Huvudproblemet är inte att Zlatan missar matchen mot Holland. Det verkligt bekymmersamma är att det känns som att det knappt spelar någon roll”, skriver Sportbladets Erik Niva.

Men när Blågult är som mest nedtryckt i skorna reser sig laget – utan avstängde Zlatan – och gör den bästa insatsen under hela kvalet när Holland besegras hemma med 3–2.

NOVEMBER 2011–MARS 2012

Förberedelserna inför EM börjar mot Danmark och England. Optimismen spirar men faller snabbt till marken efter två förluster och noll gjorda mål. Det diskuteras nya roller för Zlatan och Toivonen och i marslandskampen mot Kroatien tror sig Hamrén ha löst gåtan. Med Zlatan som släpande anfallare och Toivonen till vänster besegras kroaterna med 3–1.

JUNI 2012

59 procent av svenska folket tror nu att Sverige går till kvartsfinal i EM enligt en Sifo-undersökning – och enklaste motståndet är i premiären mot Ukraina. När Marcus Allbäck presenterar startelvan är han lika optimistisk som svenska folket: ”Det är det bästa laget som kan representeras oss. Det är stor konkurrens och många härliga problem”, menar Allbäck. Men 2–1-förlusten kommer som ett brev på posten, Hamrén överväger att sluta som förbundskapten mitt under brinnande mästerskap och kritiken är skoningslös: ”Korkat, Hamrén”, är rubriken i Sportbladet. Några dagar senare är Sverige utslagna ur EM.

HÖSTEN 2012–OKTOBER 2012

Har Erik Hamréns landslag befunnit sig på en lägre punkt än i pausen på Berlins Olympiastadion? Förmodligen inte.

När 0–3 blir 0–4 i början av andra halvlek filas det på domedagsrubriker på tidningsredaktioner över hela Sverige. Resten är svensk idrottshistoria, matchen slutar 4–4 och efteråt är Zlatan Ibrahimovic övertygad om att den svenska presskåren ville att Sverige skulle förlora.

Medierna svarar med bragdrubriker och lands­laget är plötsligt populärare än på mycket länge.

VINTERN 2012–SOMMAREN 2013

Sverige rider vidare på framgångsvågen, förbundskaptenen dyker upp i tv-talkshower var och varannan kväll, invigningen av Friends blir en fullsatt succé och pricken över i:et blir Zlatans fyra mål, däribland den otroliga bicycletan.

De positiva tongångarna håller i sig, 0–0 hemma mot Irland är en missräkning men inte större än att tron på landslaget är stor inför dubbelmötet med Österrike och Färöarna i juni. Där ska de dock falla platt till marken igen, förlust med 2–1 i Wien följs upp av en krampaktig 2–0-seger hemma mot Fär­öarna – och landslaget är åter utdömt.

SEPTEMBER–OKTOBER 2013

Sverige måste vinna borta mot Irland och borta mot Kazakstan. Få tror på det.

”Kollektivt sett fungerar inte laget lika bra. Individuellt sett är spelarna sämre”, skriver Sportbladets Erik Niva i en summering över Hamréns tid som förbundskapten.

Men Sverige gör vad som behövs – 2–1 mot Irland, 1–0 mot Kazakstan – och plötsligt har Erik Hamréns landslag greppet om en playoff-plats. Åter är optimismen stor inför de avgörande matcherna mot Österrike och Tyskland.

Följ ämnen i artikeln