0–1 Anders Whass (37), 1–1 David Elm (88)

Varningar, Falkenberg: Viktor Elm (avstängd), David Elm (avstängd), Marcus Persson (avstängd).

Norrköping: Mikael Roth, Andreas Alm.

Publik: 1 736 (på Falkenbergs IP).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

IFK Norrköping var ånyo hårt drabbat av skador och avstängningar och på nytt var man tvingat till flera omdisponeringar, bl a började mittbacken Anders Whass som anfallare. Norrköping inledde trots detta klart bäst. Falkenberg agerade passivt och man förlorade merparten av närkamperna. Gästerna var nära att ta ledningen efter 28 minuter då Andreas Alm nickade en frispark i ribban. Nio minuter senare sköt Mikael Torin ett skott som Tommy Naurin släppte en retur på och Whass höll sig framme och petade in 0-1.

Efter paus var gästerna inte lika fokuserade längre och Falkenberg bjöds in i matchen. Hemmalaget vann betydligt fler bollar på mitten men man var uddlöst framåt och det blev sällan riktigt farligt framför Andreas Lindberg. Norrköping var betydligt vassare framåt och laget hade flera bra lägen att punktera matchen. Man lyckades dock inte sätta dit tvåan och i den 88:e minuten kom Björn Carlsson loss på kanten och hans inlägg hittade David Elm som nickade in den ganska oförtjänta kvitteringen.

– Vi har pratat mycket i veckan om att inte bara våga vinna, utan även våga förlora. Att våga ge allt på slutet. Jag vill ge en stor eloge till spelarna, att de står upp och krigar hela matchen, sa en stolt Lars Borgström till Falkenbergs hemsida efter matchen.

Norrköping var totalt sett klart bättre och värt tre poäng mot ett blekt Falkenberg. Notabelt också att FFF fick David Elm, Viktor Elm och Marcus Persson varnade och att samtliga är avstängda i bortamatchen mot Väsby.

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Marthin Möller –David Svensson (Jens Josefsson, 85), David Elm, Viktor Elm, Björn Carlsson – Stefan Rodevåg, Emil Backlund (Mehmet Mehmet, 79).

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Patrik Svensson, Mikael Roth, Richard Spong, Patrik Jönsson – Andreas Alm – Mikael Torin (Johan Söderberg, 43), Markus Hansson, Viktor Rönneklev – Dago Funes, Anders Whass (Daniel Fredriksson, 83).

Västerås SK 2 (1)

Väsby United 0 (0)

1–0 Lucian Damianovici (14), 2–0 Niclas Hikes (90).

Varningar, VSK: David Curtolo , Lucian Damianovici, Johan Svensson.

Väsby: Özgur Yasar.

Publik: 980 (på Arosvallen).

Domare: Lars Kratz.

Matchen

En minst sagt turbulent dag i Västerås SK slutade med tre poäng. En timme före avspark kom beskedet att klubben hade brutit samarbetet med Kjell Friman och att Peter Markstedt hade utsetts till ny tränare – VSK:s åttonde på tre år. Detta besked verkade dock ha en positiv effekt på spelarna och VSK tog sin första seger på två månader.

VSK var nämligen mycket taggat från första minuten och tog direkt hand om kommandot i matchen. Man fick också en välförtjänt utdelning i den 14:e minuten genom Lucian Damianovici. VSK fortsatte att föra spelet efter målet men chanserna uteblev och i stället var Väsby nära att kvittera efter 38 minuter då Mahmod Hejazi snappade upp en dålig bakåtpassning och kom fri med David Wikström i VSK-målet. Wikström gjorde dock ett bra ingripande och hemmalagets ledning stod sig rättmätigt i halvtid.

Efter paus spelade Väsby upp sig. Mot slutet tryckte gästerna på allt mer och det straffade sig i sista minuten när Niclas Hikes kontrade in 2-0.

En överlag rättvis seger för ett hårt jobbande Västerås SK.

Västerås SK

David Wikström – Christian Söderberg, Jonas Stark, Patric Feltendahl, David Curtolo – Martin Andersson (Anton Holmberg, 65), Johan Svensson, Vilhjalmur Vilhjalmsson, Joonas Botold (Niclas Hikes, 76) – Andreas Eriksson, Lucian Damianovici.

Väsby United

Niklas Westberg – Filip Bergman, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson, Omar Jawo (Kutshi Moilo, 76) – Tamba Yarjah, Ösgur Yasar (Kutshi Kanga, 57), Marcus Bengtsson, Ösgur Yasar – Erik Sundin, Mahmod Hejazi, Kali Ongala.

Västra Frölunda 3 (1)

Boden 0 (0)

1–0 Chay Hews (32), 2–0 Anildo Spencer (83, straff), 3–0 Henrik Andersson (85).

Varningar, Frölunda: Erkan Saglik, Jesper Johansson, Ante Maletic.

Boden: Patrik Sundqvist, Max Fuxberg.

Publik: 643 (på Ruddalen).

Domare: Jonas Karlsson.

Matchen

Första halvlek var spelmässigt jämn. Boden hade väl så mycket av bollinnehavet som Västra Frölunda och stundtals pressade gästerna tillbaka VF – dock utan att skapa några klara målchanser. 1-0 kom lite överraskande i den 32:a minuten på ett långskott av Chay Hews.

I andra halvlek försökte Boden att höja tempot vilket öppnade upp matchen. Det var dock Frölunda som hade de bästa chanserna och Kenny Stamatopoulos i Boden-målet tvingades till flera kvalificerade räddningar.

I den 83:e minuten tilldömdes Frölunda en mycket omdiskuterad straff som Anildo Spencer satte säkert.

– Vi blev ju bestulna på en poäng. När han går in och tar ett sånt beslut, då bestämmer ju han (Jonas Karlsson) vem som ska vinna matchen, sa en upprörd Max Fuxberg till NSD.

Två minuter senare punkterade Henrik Andersson definitivt matchen efter ett tveksamt ingripande av Stamatopoulos. Inlånade Martin Smedberg gav ett gott intryck i debuten. Han noterades för bl a två assist och han lär bli en tillgång för Frölunda framöver.

– Det börjar gå åt rätt håll. Det är som jag har sagt förut, vi ska inte ligga därnere, sa en nöjd hemmatränare Gerth Larsson till GP.

Spelmässigt sett var Boden något bättre men som vanligt var man uddlöst i boxen och chansmässigt sett var Frölundas vinst helt i sin ordning.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Erik Friberg, Jesper Johansson, Erkan Saglik, Anildo Spencer – Chay Hews (Calle Rendahl, 93), Peter Nyström (Ante Maletic, 71), Hannes Tobiasson, Ivan Ottordahl – Martin Smedberg, Henrik Andersson (Mentor Zhubi, 87).

Boden

Kenny Stamatopoulos – Mtaka Simba , Max Fuxberg, Ulf Hollsten, Patrik Sundqvist – Peter Gitselov, David Roberts (Niklas Backman, 63), Andreas Ingel, Espen Minde (Rickard Nilsson, 75) – Fredrik Norberg, Herish Kuhi (Victor Brännström, 56).

Örebro SK 2 (0)

Mjällby 1 (0)

1–0 Emra Tahiri (78), 1–1 Tobias Johansson (84), 2–1 Emra Tahiri (89).

Varningar, ÖSK: Joel Riddez, Jon Lundblad.

Mjällby: Marcus Ekenberg (avstängd).

Publik: 4 812 (på Behrn Arena).

Domare: Mirko Ukalovic.

Matchen

Örebro SK startade matchen i ett högt tempo och redan efter tre minuter var man mycket nära att ta ledningen då Ricardo Costa sköt i stolpen. ÖSK fortsatte sin totala dominans av spelet mot ett mycket passivt Mjällby men man fick sällan till sista passet och de riktigt vassa chanserna saknades. Efter en halvtimme tappade ÖSK lite i tempo och Mjällby kom bättre in i matchen. Marcus Ekenberg och Fredrik Olsson började att ställa till problem för ÖSK-försvaret och i halvlekens sista minut hade Mjällby en farlig frispark som gick i mål men domare Ukalovic dömde bort det för offside.

I inledningen av andra halvlek var det Örebros tur att få ett mål bortdömt för offside. Spelet var sedan ganska jämt men de bästa chanserna var ändå hemmalagets. Bl a hade Mirza Jelecák ett inlägg som blev till ett skott och som höll på att ställa debuterande Dusan Melichárek i Mjällby-målet. I den 78:e minuten gör sedan ÖSK 1-0 genom inhoppande Emra Tahiri. Mjällby gav dock inte upp och sex minuter senare nickade Tobias Johansson in kvitteringen på en hörna. Matchen såg ut att gå mot ett oavgjort resultat men i den 89:e minuten kastade Patrik Anttonen ett långt inkast som via Fredrik Jansson nådde Tahiri som satte sitt andra mål för dagen och 17-åringen blev utan tvekan blev dagens man på Behrn Arena.

– Jag är förvånad över att Mjällby inte ligger högre upp i tabellen. De var tunga att möta, sa ÖSK:s vänstermittfältare Patrik Anttonen till Kristianstadsbladet.

Örebro SK

Peter Westman – Axel Kjäll, Fredrik Jansson, Patrik Haginge, Joel Riddez – Mirza Jelecák (Fredrik Samuelsson, 81), Fredrik Nordback, Ricardo Costa (Emra Tahiri, 71), Patrik Anttonen – Paul Munster (Georgi Kyosev, 62), Jon Lundblad.

Mjällby

Dusan Melichárek – Richard Sandström, Marcus Lindberg, Simon Sjöfors, David Rehn – Peter Hiir-Salakka, Daniel Nilsson (Mattias Erlandsson, 73), Jonas Andersson, Tobias Johansson – Marcus Ekenberg, Fredrik Olsson.

AIK 0

Trelleborg 0

Varningar, AIK: Markus Karlsson (avstängd).

Trelleborg: Stephen Ademolu, Jonas Bjurström, Ivica Skiljo (avstängd).

Publik: 11 408 (på Råsunda).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

AIK inledde inspirerat och tog kommandot direkt. Den första farliga chansen kom efter åtta minuter då Andreas Eriksson hade ett bra läge efter en fin passning från Kristian Haynes men Trelleborgs mittback Thommie Persson räddade på mållinjen. Fem minuter senare kom Arash Talebinejad igenom men hans chip tog i utsidan av stolpen.

Trelleborg bjöd bra motstånd under den första halvleken. Gästernas omställningar blev ofta farliga och den bästa kontringschansen hade Jonas Bjurström men då gjorde Daniel Öhrlund en vass räddning. AIK förde dock genomgående matchen och Talebinejad hade ytterligare en chans att ge AIK ledningen men den gången tog hans lobb i ribban.

Efter paus fortsatte AIK på den inslagna vägen och det dröjde bara två minuter innan en ny jättechans uppstod. Ett snyggt anfall avslutades med ett skott från nära håll av KristofferArvhage men Richard Richardsson i TFF-målet gjorde en fantastisk räddning.

I andra halvlek var AIK:s dominans än större och TFF orkade inte hålla sina positioner lika bra som i första halvlek. I den 70:e hade Talebinejad ännu ett kanonläge och sex minuter senare var det dags för hemmalagets tredje träträff då Daniel Tjernström sköt ett långskott i ribban.

AIK var totalt sett det klart bättre laget men den här eftermiddagen var inte marginalerna med ”Gnaget”.

AIK

Daniel Örlund – Kristian Haynes, Kristoffer Arvhage, Niklas Sandberg, Markus Karlsson – Mattias Moström (Göran Marklund, 66), Daniel Tjernström, Dennis Östlundh (Derek Boateng, 82), Mats Rubarth – Arash Talebinejad, Andreas Eriksson (Daniel Hoch, 66).

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson, Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson – Alexander Steen (Patrick Nilsson, 56), Jonas Bjurström, Jens Sloth, Jimmie Augustsson – Stephen Ademolu, Patrik Redo (Emil Mårtensson, 82).

GAIS 2 (1)

BP 2 (1)

0–1 Thomas Lagerlöf (35), 1–1 Wilton Figueiredo (37), 2–1 Wilton Figueiredo (47), 2–2 Olle Kullinger (92).

Varningar, GAIS: Bobbie Friberg da Cruz.

BP: Mattias Johansson (avstängd), Olle Kullinger (avstängd).

Publik: 3 028 (på Gamla Ullevi).

Domare: Åke Andreasson.

Matchen

Ett revanschsuget GAIS var det klart bättre laget i början av matchen. Man visade upp en stor rörlighet och ett mycket bättre passningspel än senast. Bobbie Friberg da Cruz kom fram gång på gång på sin högerkant men hemmalagets övertag gav sällan några riktigt heta chanser. Efter 25 minuter avtog tempot något och BP får lite mer att säga till om. I den 30:e minuten träffar Olle Kullinger ribban och fem minuter senare nickar rutinerade Thomas Lagerlöf in 0-1. Glädjen blev dock kortvarig för två minuter senare missade BP i markeringen och Wilton ”Goool” Figueiredo kunde obehindrad slå in den rättvisa kvitteringen.

I början av andra halvlek gjorde sedan Figueiredo sitt elfte mål för säsongen – och som många gånger för den här säsongen stod Daniel Nicklasson för passningen. BP stod dock upp bättre under andra halvlek och i slutet av matchen började man också skapa en del chanser mot ett GAIS som omedvetet drog sig tillbaka allt mer. Det var därför inte ologiskt – men totalt sett inte rättvist – när Olle Kullinger kvitterade på två minuters stopptid.

– Hade vi inte spelat i onsdags (Halmstad i cupen), så hade inte spelarna varit så trötta i slutet på matchen. Men det är så det är, sa Roland Nilsson till GP.

GAIS

Dime Jankulovski – Edier Frejd, Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Daniel Blomgren (Kenneth Gustavsson, 86) – Bobbie Friberg da Cruz, Thomas Heed (Martin Dohlsten, 85), Johan Friberg, Daniel Nicklasson – Wilton Figueiredo, Patrik Elmander (Mathias Gravem, 66).

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Kim Odelius (Håkan Malmström, 56) – Martin Ekström, Mattias Johansson, Thomas Lagerlöf, Robin Bergman (Jan-Erik Berg, 46) – Olof Guterstam, Olle Kullinger.

Åtvidaberg 0

Ljungskile 0

Varningar, Åtvidaberg: Eddie Åhman, Imad Shhadeh.

Ljungskile: David Sällström, Jon Stockhaus, Anders Augustsson (avstängd).

Publik: 1 718 (på Kopparvallen).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

En medioker tillställning där slutresultatet väl speglade händelserna på plan. Åtvidaberg hade mycket svårt att skapa någonting framåt mot ett Ljungskile som spelade smart och disciplinerat. Halvlekens bästa chans hade gästerna när Daniel Bergs inlägg hittade Cedomir Zarkovic som nickade tätt utanför.

Andra halvlek var om möjligt ännu sämre och det var först de sista 15 minuterna som ÅFF lyckades få till ett visst tryck och Yannick Bapupa fick två bra lägen att avgöra matchen. Först blev han friställd efter fint förarbete av Kristian Bergström men sköt högt över och sedan hade han en bra nick på ett inlägg av Imad Shhadeh.

– Man ska inte säga att man måste göra mål, men Bapupa borde ha gjort minst ett mål på de två jättelägen som han fick, sade ÅFF:s manager Magnus Pehrsson till kopparslagarna.

För övrigt noterades att matchen fick avbrytas två gånger. I första halvlek bröt domare Andreas Kovács matchen ett kort tag på grund av en närliggande åskskur och i andra halvlek lyckades en vilsen anka uppehålla spelet för en stund.

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Eddie Åhman (André Ghanbari, 68), Daniel Johansson, Richard Ekunde, Fredrik Elgström – Martin Jönsson, Kristian Bergström, Imad Shhadeh – Yannick Bapupa, Arsim Gashi (Sheriff Suma, 58), Pontus Karlsson.

Ljungskile

Nicklas Svensson – Cedomir Zarkovic (Darko Matijevic, 79), Markus Senften, David Leinar, David Sällström – Kenny Pavey (Dorde Uzelac, 41), Anders Augustsson, Jon Stockhaus, Daniel Berg – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson (David Svensson, 82).

Öster 3 (2)

Degerfors 1 (1)

1–0 Pär Cederqvist (4), 1–1 Tobias Solberg (20), 2–1 John Pelu (30), 3–1 Denis Velic (60).

Varningar, Öster: Daniel Svensson.

Degerfors: -.

Publik: 2 846 (på Värendsvallen).

Domare: Håkan Jonasson.

Matchen

Ett försvagat Öster – utan bl a avstängde mittbacken Fredrik Bild, vänsterbacken Tyler Hughes, lagkaptenen Fredrik Gustafson och målvaktsduon Björn Stringheim och Claes Green – fick en kanonstart på matchen då Pär Cederqvist slog in 1-0 redan efter fyra minuter. Efter det tidiga målet kom matchen av sig. Båda lagen att svårt att få igång något ordnat spel och passningsspelet var mycket svagt. I den fick 20:e minuten fick Degerfors en hörna som Tobias Solberg skruvade direkt i mål. Tio minuter senare fick John Pelu drömträff upp i högra krysset bakom en chanslös Sebastian Karlsson. Förutom tre mål innehöll första halvlek få glädjeämnen och trots att Öster spelade ganska dåligt ledde man rättvist mot ett blekt Degerfors.

Efter paus höjde hemmalaget tempot och efter 15 minuter gjorde Denis Velic välförtjänt 3-1. Degerfors var mycket segt för dagen och saknaden av avstängde Ola Toivonen verkade enorm. Laget kunde ingenting framåt och i stället hade Öster flera bud på ytterligare mål. Först hade Cederqvist ett bra läge och sedan sköt Pelu i ribban.

– Det är första gången i år som man kan konstatera att vi var chanslösa. En kollektiv kollaps, sa Degerfors tränare Tony Gustavsson till DIF-webben efter matchen.

Öster lyfte sig förvisso markant i andra halvlek men deras rättvisa seger berodde också till stor del på att Degerfors gjorde en riktigt svag insats.