Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Det blir bara en ond cirkel”

Publicerad 2013-12-20

Spelarna vill bli tränare – men de får inte plats då utbildningarna dras in

”Bara negativa konsekvenser” Sharbel Touma är en av flera spelare som fått nobben till förbundets avancerade tränarutbildning. Fyra andra som fått samma besked är Kristian Haynes, Tobias Grahn, Mattias Adelstam och Joel Riddez.

Erik Hamrén har tryckt på betydelsen av spelarutbildning.

Men ändå väljer förbundet att dra in på tränarutbildningsplatser på den avancerade nivån.

– Det blir en ond cirkel som bara får negativa konsekvenser, säger Sharbel Touma som är en av fem elitspelare som nobbades vid senaste antagningen.

Gång på gång under det senaste året har förbundskapten Erik Hamrén tryckt på vikten av att jobba med tränar- och spelarutbildning för att kunna hänga med framgångsländer som Schweiz och Belgien i utvecklingen.

Men nu kan Sportbladet berätta om ett utbrett missnöje bland aspirerande tränare som sökte till den avancerade tränarutbildningen.

”Många besvikna”

Inför ansökningen talades om att det skulle ske tre utbildningsgrupper med 24 tränare i varje, totalt 72 stycken platser. Men när antagningen genomförts gick ett meddelande ut till drygt 70 ansökande om att de inte fick plats – till de 48 platserna.

Bland de nobbade tränarna fanns elitspelare som Tobias Grahn, Joel Riddez, Kristian Haynes, Mattias Adelstam och Sharbel Touma.

– Det har varit många reaktioner, många som blev besvikna, säger Sharbel Touma som menar att förbundet skjuter sig själva i foten:

– Det gynnar inte utvecklingen. Det blir en ond cirkel som får negativa konsekvenser, de förstår inte vad det innebär, säger han.

”Det är hopplöst”

Joel Riddez har redan börjat sin roll som tränare i IK Frej och studerar på Cruyff Institute där han utbildar sig i ledarskap och ekonomi men han blev också nekad en plats.

– Det är inte bra alls. Vi snackar hela tiden om att ha utbildade tränare. Men jag vet folk som försökt i tio år utan att komma in. Många tränare har ambitioner men tappar sugen när de inte får utvecklas.

Han trycker på att det inte är värst för honom utan ungdomstränare och de med ambitioner i lägre serier.

– Det är ännu mer hopplöst för en tränare i division fyra eller för flickor 16. Kön växer och det blir ännu tuffare nästa år.

– Det är märkligt eftersom det inte kan vara en ekonomisk fråga, utbildningen kostar 28 000 för tolv kursdagar, säger Riddez.

Så här ser stegen ut i tränarutbildningen

Sedan 2007 genomförs tränarutbildningen enligt Uefamodell med Bas-, Avancerad- och Pro-nivå.

För att kunna söka till avancerad kurs måste man ha ”Godkänd Bas diplom” och totalt tre års praktisk tränar­erfarenhet, varav minst ett ska vara som huvudansvarig för 11- mannaspel. Därutöver finns kvot­platser för elitspelare.

Sista steget pro-nivå är för professionella tränare. I Sverige utbildades elva stycken under 2013. Däribland Andreas Alm, Anders Torstensson och Henrik Larsson.