Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Här är Terrys tabbar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-06

LONDON. Fabio Capello ryckte alltså kaptensbindeln från John Terry, och det gjorde han rätt i.

Samtidigt måste vi fråga oss:

Änglar, finns dom?

I vilket lag, i så fall? I vilket land?

Det är troligt att Englands backlinje i VM-premiären mot USA i sommar består av Glen Johnson (fast för snatteri), Rio Ferdinand (avstängd för missat dopningstest), John Terry (otrohet, med mera) och Ashley Cole (otrohet och trafikbrott).

Andra stjärnor i startelvan är Wayne Rooney (bordellbesök), Steven Gerrard (nattklubbsbråk) och Frank Lampard (sexvideo på hotell).

Som reserver kan vi få se Micah Richards (sexvideo på toalett), Shaun Wright-Phillips (plåtad stupfull med whiskyflaska ute på stan) och David Beckham (otrohet).

Det ser förfärligt ut när man rabblar upp en sån lista. Som om hela England spårat ur. Som om Premier League blivit Sodom och Gomorra.

En vandringspokal

Men när John Terry var otrogen med Vanessa Perroncel och tog en inteckning i den vandringspokal som kallas French Open (det sägs vara mellan fem och sju Chelseaspelare med i den turneringen) – representerade han då en slags sjuk omoral som är unik för bortskämda divor i England?

Tror jag inte.

När sport kolliderar med moralfrågor, skvaller och ”privatliv” bör man tassa på tåspetsarna, det vet jag sen gammalt. Men jag klampar in i minfältet med pjäxor på och påstår att det är samma historia bland fotbollsstjärnorna i de andra stora ligorna.

• Skulle det vara mindre otrohet i Italien, Spanien, Tyskland eller Frankrike?

• Skulle det till och med kunna förekomma att en landslagsspelare ligger med en annan landslagsspelares flickvän i det lilla oskyldiga landet Sverige?

Det sistnämnda kan ni skriva upp. Det är inte så värst längesen det hände. Jag känner till detaljerna i den hysch-hysch-storyn.

Där har ni vad hela Terry-affären handlar om:

Vad tidningarna skriver.

Jag lovar att det finns massor av italienska, spanska och svenska journalister som vet smaskiga saker om fotbollsstjärnors privatliv. Skillnaden är att de inte lever i samma kiss-and-tell-kultur som kollegorna i England.

Vi kan till och med ta USA som jämförelse. Efter Terry-skandalen har den förre amerikanske förbundskaptenen Steve Sampson gått ut och berättat om en exakt likadan händelse i Team USA före VM 1998. Lagkaptenen John Harkes sparkades ur laget – helt och hållet – sen han haft en affär med lagkompisen Eric Wynaldas fru. Det är tolv år sen. Har ni läst nåt om det förrän nu?

Kom på kant med medierna

John Terrys första tabbe var att han föddes i England.

Hans andra tabbe var att han kom på kant med media.

Hans tredje tabbe var att han blev avslöjad.

Ni minns möjligen vad jag skrev när Terry lät sig köpas som krönikör i The Sun inför VM i sommar. En landslagskapten som sålde sig på det viset mitt i det engelska tidningskriget...det var en stridshandling. Resten av pressdrevet skulle börja leta Terry-skandaler, påstod jag.

Det small till direkt med ett avslöjande i News of the World att Terry tagit betalt för en privat rundvandring på Chelseas träningsanläggning. Sen kom då storsmällen där landslagskaptenens vänsterprassel med bästisen Wayne Bridges förra tjej lades upp på bordet. Och i går pangade Daily Mail på med nyheten att Terry – mot alla regler – annonserat ut sin privata VIP-avdelning på Wembley för 50??000 per match.

Drevet gick alltså igång och i går strippades han på kaptensbindeln under ett tolv minuter långt möte med förbundskaptenen Fabio Capello.

Större än Blair-förhören

Capello kunde inte göra annat. Han gjorde rätt. I morgon väntas nya avslöjanden i söndagstabloiderna. Han måste minimera skadorna och få tyst på den allmänna debatt som dominerat England den senaste veckan. Inte ens de tv-sända förhören med Tony Blair om Irakkriget väckte samma intresse. Och Capello har folket med sig: 45 000 röstade på BBC i går kväll och hela 76 procent ansåg att att det var rätt att sparka Terry som kapten.

Sen är det ju en helt annan diskussion det här med engelsmännens syn på lagkaptener. De ska helst vara övermänniskor, älskade av de gamla, förebilder för de små, oskuldsfulla som Moder Teresa, ledare som Winston Churchill och stenhårda kämpar på slagfältet. Allt på samma gång. De bedöms efter en annan skala.

John Terry blev av med bindeln i landslaget. I morgon springer han ut som skipper för Chelsea mot Arsenal. Är han sämre människa i vit tröja än i blå?

Läs hela London Calling i dagens Sportbladet.