Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Minderårig misstänkt för dödshoten mot allsvenske domaren

Polisens besked: Kallar till förhör

Uppdaterad 2018-11-10 | Publicerad 2018-11-09

En allsvensk domare blev dödshotad.

Nu kommer nya detaljer om polisens utredning

– Det är en ungdom som är misstänkt och vi ska förhöra honom så snart som möjligt, säger förundersökningsledaren Carina Berg till Sportbladet.

Följ ämnen

Det var förra tisdagen som Sportbladet rapporterade om att en domare i allsvenskan blivit dödshotad efter en match.

Hoten kom via sms och anmälan är rubricerad som olaga hot.

I sms:et stod bland annat: “Du lever inte länge till om du är domaren”. Domarens hemadress nämndes också i meddelandet.

”Vill inte gå in på det”

– Det är klart att vi ser allvarligt på det, sa Carina Berg, gruppchef och förundersökningsledare vid supporterpolisen, till Sportbladet i förra veckan.

Och nu kommer nya detaljer från undersökningen.

Carina Berg berättar för Sportbladet att det är en minderårig pojke som är misstänkt. Polisen ska hålla förhör med honom ”inom en snar framtid”.

– Förhoppningsvis i nästa vecka. Det är ett prioriterat ärende, så så fort som möjligt, säger Carina Berg, som bekräftar att personen är straffmyndig.

Vad har ni för motiv för att det skulle vara den här personen?

– Det vill jag inte gå in på.

Har han uttryckt någon ånger?

– Det vill jag inte heller gå in på.

”Öppet sinne”

Finns det fler misstänkta?

– Inte vad vi vet i dag. Vi har det i tankarna, men har inga belägg för det i nuläget. Vi har ett öppet sinne när det gäller sådana här utredningar.

Domaren har sagt till polisen att han blivit kritiserad efter dåliga matcher förut men ”aldrig fått hot mot sig och sin familj”.

Sportbladet har sökt domaren.

Domargruppens chef Stefan Johannesson har uttalat sig om hoten mot sin kollega. I podcasten ”Lundh” säger han att han reagerar med både ilska och sorg och att sådana hot påverkar gruppen mycket.

”Är det värt det?”

– Framför allt blir det en osäkerhet. Faran är att domare tänker: ”är det värt att hålla på med det här när man måste behöva tänka på sådana här saker?” De flesta har familj. Så länge det rör dig själv är det lättare att ta, men så fort familjen börjar blandas in blir det svårt, säger Johannesson, som berättar hur de stöttar domaren.

– Jag fick reda på det direkt, och då ringde jag personen som det gällde och sa att jag fanns här, jag har varit med om det här själv och har varit med så länge. På plats har vi delegater och säkerhetsansvariga i föreningen som ställer upp jättemycket. Så det gäller bara att var där. Oftast vill man ju prata om det. När man är orolig för något vill man prata. Jag känner igen det själv, det kan vara skönt att prata med någon som har varit med om det själv och vet vad det innebär. Mer kan man inte göra.