Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

"Det kan hända att bonusen är större när man vunnit en viss match"

Publicerad 2014-10-18

Andreas Granqvist om lyxiga tillvaron i Ryssland och att ha blivit lagkapten: Jag kör lite peptalk på ryska

Han är tillbaka som försvars­general i landslaget, lyfter jättelön i klubblaget, har förlängt kontraktet och är numera ende svensken som är ordinarie l­agkapten ute i Europa.

Här berättar Andreas Granqvist om en lyxig tillvaro med privatchaufför och överraskande b­onusar i en allsvensk koloni ­mellan två stora oroshärdar.

– Det har blivit precis som jag v­elat, säger han om livet i ryska Krasnodar.

Han var nära att hamna i Milan eller Zenit St Petersburg och jagades av klubbar i Premier League som West Bromwich och Queens Park Rangers. Men Andreas Granqvist flyttade förra sommaren till slut till Krasnodar i södra Ryssland.

Där grundade Sergej Galitskij, en av Rysslands 25 rikaste män med en egen förmögenhet på 59 miljarder kronor enligt Forbes, för sex år sedan en ny fotbollsklubb i sin hemstad.

”Vill slåss om titeln”

Och till skillnad från en del andra stenrika ryska klubbägare verkar det finns en trovärdig långsiktighet med Galitskijs satsning.

Han skapade omedelbart en ungdomsakademi som har enastående faciliteter, liksom a-truppen.

– Vår träningsanläggning är den bästa jag varit på. Där finns allt och allting är toppmodernt. Den är fantastisk, säger Granqvist, som varit fotbollsproffs i fem olika länder.

– I oktober nästa år står vår nya arena klar med plats för 33 000 åskådare. Presidentens mål är att vi ska vara med och slåss om ligatiteln i­nom den närmaste tiden.

Klubben hyr därför in sig på lokalrivalen Kubans arena, där man i dag möter serieledande Zenit från St Petersburg. Kuban är den anrika klubben i staden som Granqvist & Co i fjol för första gången placerade sig före i ligan när man slutade femma och knep klubbens första E­uropaplats.

”Känns jättestort”

I sista matchen före landslagsuppehållet spelade man 1–1 hemma mot Everton i Europa League – med Andreas Granqvist som nyutnämnd lagkapten.

– Det känns jättestort. Det var en stor ära att tränaren valde mig som lagkapten, inte minst då man är utlänning och inte pratar så mycket ryska, säger Granqvist.

Mittbacken är, såvitt Sportbladet kunnat utröna, den ende svensken som är (ordinarie) lagkapten ute i Europa.

Men så har 29-åringen också v­anan inne.

– Jag var lagkapten i HIF också och blev det efter två säsonger i Groningen.

”Kan göra mig förstådd”

Samtidigt har Granqvist under våren och hösten tagit tillbaka den plats i landslagets startelva som han tappade till Per Nilsson i fjol. Nu är han den tydlige försvarsgeneralen i blågult.

– Jag har fått spela det spel i landslaget som jag gör i klubblaget och hoppas kunna fortsätta med det, s­äger han.

Hur går det med ryskan?

– Jag har lärt mig fotbollstermerna ganska bra och kan göra mig förstådd hyfsat i vardagen.

Vilket språk gäller när du snackar inför laget som kapten?

– Mest på engelska men med lite peptalk på ryska.

Krasnodar har blivit lite av en allsvensk koloni där vi också hittar gamla allsvenska skyttekungarna Wanderson (Gais) och Ari da Silva Ferreira (Kalmar) samt mittbacken Ragnar Sigurdsson (IFK Göteborg).

– Vi umgås en hel del med Ragnars och Wandersons familjer. Framför allt för min sambo är det skönt att ha lite svenskkopplingar härnere.

Enligt Sportbladets uppgifter i samband med övergången i fjol l­yfter Granqvist en jättelön på cirka 20 miljoner kronor netto om året.

Familjen har fått en villa centralt i staden med 750 000 invånare och i kontraktet ingår också en ­privatchaufför, vilket inte är helt ovanligt i ryska ligan.

– Han kör en till träningar, matcher och när man behöver det. Men nu kör jag oftast själv.

”Vi märker inte av något”

Ägaren Galitskij, som äger Rysslands motsvarighet till svenska Ica och som hänger på träningsanläggningen två–tre gånger i veckan, är frikostig.

– Det kan hända att segerbonusen som sätts in på kontot plötsligt blivit större när man vunnit en viss match.

Granqvist, med sambon Sofie och ettåriga dottern Nova, ångrar alltså inte den något udda flytten.

– Absolut inte! Det har blivit precis som jag velat.

Granqvist förlängde till och med sitt redan långa kontrakt för en månad sedan med ytterligare ett år, till 2018 då Ryssland arrangerar VM.

Men samtidigt ligger Krasnodar nära två stora oroshärdar. Striderna i Donetsk i Ukraina är bara 60 mil bort och 20 mil västerut ligger Krimhalvön där det också skramlats med vapen.

– Det är tråkigt det som händer men helt ärligt har vi inte märkt av något här över huvud taget, säger Granqvist.

Andreas om...

...klimatet i Krasnodar:

– Jättebra jämfört med stora delar av övriga Ryssland. På vintern är det några plusgrader men på sommaren är det nästan för varmt. Det var 38 grader mestadels i somras.

...publiksnittet:

– I toppmatcherna och som nu i Europa League är det nästan fullsatt med 28–29 000. På en vanlig rysk ligamatch har vi mellan 10 000 och 15 000.

...han blir igenkänd på stan:

– Det kan hända men inte som i Italien, där folk lever för fotbollen på ett annat sätt. Det här är en ung klubb som får fler fans för varje månad som går. Men Kuban har fortfarande lite mer publik än oss.

...om pengarnas betydelse när han valde Krasnodar:

– Det kan man inte sticka under stolen med. Man blir inte yngre. Men det var helheten, både det ekonomiska, fotbollsutmaningen och ett nytt äventyr. Jag behövde det efter två år i Italien. Då var detta det bästa alternativet.