Publicerad 2012-06-10

Premiärförlust efter tre bjudningar

Irland och målvakten Shay Given fick en mardrömsstart på EM.

Förlust med 3–1 mot Kroatien – efter tre försvarsbjudningar.

– Vi släppte in skitmål. Det är inte likt oss, säger försvararen Sean St Ledger.

Irland blev blåst på platsen till VM för två år sedan efter att svenske domaren Martin Hansson missat en hands på Thierry Henry.

Nu fick Irland äntligen chansen spela ett stort mästerskap igen – för första gången sedan VM 2002.

Men EM-premiären mot Kroatien blev ett magplask – framför allt för målvakten Shay Given, som kanske bör byta namn till Upp Given.

Oskicklighet och otur

Given reagerade sent på nicken från Mario Mandzukic, som kunde ge Kroatien ledningen redan efter tre minuter.

Han hade sedan rejäl otur när han slängde sig efter en ny nick från Mandzukic. Bollen tog i stolpen, men Given – som slängt sig för att rädda – råkade nicka in 3–1 för Kroatien i eget mål.

Det var verkligen inte Irlands kväll. Bara sex minuter tidigare hade vänsterbacken Stephen Ward frispelat kroatiske forwarden Nikica Jelavic med en snedspark, vilket betydde 2–1.

– Vi släppte in billiga mål. Att ligga under med 3–1 mot Kroatien är tufft, säger försvararen Sean St Ledger.

För Irland väntar nu två stentuffa matcher mot Spanien och Italien.