Dagens namn: Östen

Kroatiens 2-1-mål blev omdiskuterat

Uppdaterad 2012-06-11 | Publicerad 2012-06-10

Irländarna kritiska till domarinsatsen i matchen

Irland var kritiskt till domarinsatsen i matchen mot Kroatien. Först gjorde Kroatien 2-1 i misstänkt offside-läge, sedan berövades Irland en straff i andra halvlek då Robbie Keane sparkades ned.

Matchens stora snackis var Kroatiens 2-1-mål som inträffade i slutet av den första halvleken. Luka Modric avlossade ett skott som fastnade på Stephen Ward, men den irländske mittbacken misslyckades rensa undan bollen och den hamnade i stället hos en offside-stående Nikica Jelavic som sköt 2-1 till Kroatien.

”Blir helt ny situation”

Irländarna viftade för offside, men domaren godkände målet. Många diskuterade om målet inte borde ha underkänts för offside. Efter matchen hade Irlands förbundskapten Giovanni Trapattoni en klar åsikt i frågan.

– Det andra målet är klart offside.

I TV4-studion gav expertkommentatorn Bojan Djordjic sin förklaring till varför målet godkändes:

– Det är ingen offside, det blir en helt ny situation i andra läget, så det är ett regelrätt mål. Det handlar bara om dålig teknik på Ward, säger Djordjic.

Även Anders Andersson, expert i TV4, bedömer att målet är korrekt.

– Så länge inte målvakten Shay Given blir störd i första läget av den offside-stående spelaren så är det mål.

Fick ingen straff

I början av den andra halvleken gjorde Kroatien 3-1.

– Målen, precis före och efter paus, dödade oss, säger anfallaren Robbie Keane, som berövades en straff i andra halvlek när Irland jagade en reducering.

Kroatiske backen Gordon Schildenfeld gick in i rygg på Keane och sparkade till anfallaren på hälarna innan han fick undan bollen. Keane föll och ville ha straff, men domaren avvärjde.

– Den var helt klar, inget snack om saken, säger Keane enligt TT.