Från utdömda och ratade till nationens hjältar
Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2018-07-06
GELENDZJIK. Då: utdömda och borträknade.
Nu: nationens hjältar.
Den svenska VM-elvan är fylld av spelare som mitt under sina karriärer varit långt från landslaget, för att inte tala om en VM-kvartsfinal.
– Nu äter vi den goda kakan, säger Ola Toivonen.
För fem år sedan var Emil Forsberg allsvenskans mest utbytte spelare och var aldrig nära att spela i U21-landslaget.
20 år gammal spelade Robin Olsen i division 5.
För ett år sedan satt Gustav Svensson i Seattle och sa till Sportbladet att han var beredd att betala en biljett till Janne Andersson för att förbundskaptenen skulle komma och titta på honom.
Efter EM 2016 trodde de flesta att Sebastian Larsson och Ola Toivonen hade gjort sina sista landskamper.
Andreas Granqvist hade en period i Blågult när han fick agera forwardsutfyllnad på träningarna i stället för att träna som mittback.
”Debaclet kommer att komma”
Det är bara några av de spelare i det hyllade landslaget som mitt under sina karriärer varit utdömda, ratade och långt borta från ett VM.
Nu är de i stället nationens hjältar som ska spela kvartsfinal i VM på lördag.
– Det är fotbollen liksom. Man får gnugga på och vara stark och tro på sig själv. Nu är det positivt men man har stått här också när man åkt ur gruppen i ett EM. Det går fort i fotboll. Det gäller att ha fötterna på jorden och gnugga på, säger Sebastian Larsson.
Jannes gäng utmärks av ett stenhårt slit för varandra och en enorm lagmoral.
Kan det ha stärkt er som lag att många har de här tunga erfarenheterna med sig?
– Ja, det är klart. Ju närmare du kommer framgång desto närmare kommer ett debacle. Det kommer att komma. Frågan är bara hur du tar dig ur det, säger Ola Toivonen.
Ni är några som varit med om det?
– Så är det. Och nu äter vi den goda kakan.
De här spelarnas ”resor” kan också skänka tröst till andra spelare där ute som kanske fastnat på en bänk.
– Kör på för fan! Kämpa för att det kan vända så kanske det gör det, säger Toivonen.
Lärde känna Richt på läktaren
Isaac Kiese Thelin satt på bänken i några matcher i IFK Norrköping så sent som 2014.
– Det finns inget facit. Alla måste ta sin egen väg, den kan vara krokig eller rak, men man måste bara ligga i så kommer det, säger anfallaren.
Andreas Granqvist hade åtta år mellan landslagsdebut och en plats i startelvan. Många av landskamperna under den tiden tillbringade han på läktaren.
– Då fick inte alla i truppen sitta på bänken heller utan jag satt ofta på läktaren. Det var så Lasse Richt och jag blev nära vänner, säger lagkaptenen och fortsätter:
– Min karriär i landslaget har varit mycket upp och ner minst sagt. Men de senaste fyra åren har det gått åt rätt håll i alla fall och de sista två åren har man ”peakat” i klubblaget och landslaget. Det känns otroligt skoj att göra det i sluttampen på karriären.
* Lördag 16.00 i SVT1: Sverige-England
Uträknade och ratade
Robin Olsen
Spelade division 5-fotboll 2010 som 20-åring efter en knäskada. ”Det var riktigt nära att jag lade av”, har han senare berättat.
Andreas Granqvist
Debuterade i landslaget 2006 men det dröjde till 2014 innan han tog en ordinarie plats. Det fanns en period när ”Granen” fick agera anfallsutfyllnad på landslagsträningarna. På landskamperna satt han oftast på läktaren.
Albin Ekdal
Supertalang som fick vänta till hösten 2014 innan han tog en ordinarie tröja i landslaget. Då hade han hunnit fylla 25 år. Innan dess handlade det i princip bara om strölandskamper.
Gustav Svensson
Har haft en mycket krokig väg hit med sina udda klubb- och ligaval: inbördeskrig i Ukraina, total landslagsskugga i Kina och spel i USA. Så sent som för ett år sedan berättade han i Sportbladet att varje gång han pratade med sin agent sa han att han kunde betala en flygbiljett till Seattle till Janne Andersson så förbundskaptenen kunde kolla in honom. I höstas hörde Andersson äntligen av sig.
Sebastian Larsson
Fanns inte med under hela Janne Anderssons första höst som förbundskapten 2016. Många trodde nog att vi hade sett det sista av veteranen i landslaget. Fick ett inhopp mot Frankrike hemma i juni i fjol och tog sedan på hösten en ordinarie plats igen.
Emil Forsberg
21 år gammal var Forsberg, under sitt första år i Malmö FF 2013, den mest utbytte spelaren i allsvenskan. Han var heller inte i närheten av att spela i U21-landslaget. Hans facit i den blågula tröjan sträckte sig fram till han var 22 år av tre matcher med P19-landslaget 2009.
John Guidetti
Våren 2012 hängde Guidettis skoleverantör upp en enorm vepa på Stureplan med 19-åringens porträtt och texten ”Vår tronföljare är född”. Han skulle bli Zlatans arvtagare. Men samma vår åt han en dåligt stekt kyckling som (eventuellt) sedan ledde till en nervinflammation i ena benet. Guidetti spelade inte en fotbollsmatch på 1,5 år. Först i oktober 2015 var han med i sin första tävlingslandskamp.
Ola Toivonen
Ratades av Erik Hamrén till EM 2016 och de flesta trodde nog att de aldrig skulle få se Toivonen, då 30 år, i landslaget igen. Han var heller inte med i Janne Anderssons första trupp, till VM-kvalet mot Holland. Men det var han i truppen därpå och har sedan dess varit given.
Isaac Kiese Thelin
Kiese Thelin var bitvis bänkad (av Janne Andersson) i IFK Norrköping våren 2014. Men efter flytten till Malmö FF gick det snabbt: Champions League, SM-guld, såld till Bordeaux, U21-guld och EM-kval på ett drygt år.
Marcus Berg
Skyttekung i U21-EM 2009 och var samma år med i sex VM-kvalmatcher. Men det skulle dröja till juni 2015 innan Berg gjorde sin första tävlingslandskamp från start och först i EM 2016 gjorde han mästerskapsdebut.
- LÄS MER: ALL superläsning från VM – bara för dig med
- LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
- LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
- LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
- LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
- LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller