Varningar, Boden: Peter Gitselov (avstängd), Patrik Sundqvist.

Ljungskile: Kenny Pavey (avstängd), Darko Matijevic.

Utvisning, Boden: Destin Makumbu (40).

Publik: 1 803 (på Björknäsvallen).

Domare: Tobias Mattsson.

Matchen

Första halvleken präglades av trevande spel mellan två spända och defensivt inriktade lag. Boden förde spelet och hemmalaget hade också halvlekens bästa chans när Herish Kuhi med en djupledsboll friställde Fredrik Norberg vars avslut Nicklas Svensson dock gjorde en bra räddning på. I slutet av halvleken blev Bodens mittback Destin Makumbu frilägesutvisad med en halvfarlig frispark för Ljungskile som följd.

I och med utvisningen tappade Boden sitt spelövertag efter paus och Ljungskile hade ett par bud på ett ledningsmål. I den 66:e minuten trodde Peter Gitselov att han hade gett Boden ledningen. Domare Tobias Mattsson såg dock inte att bollen förmodligen tog på ett hjul inne i målet och han valde – under vilda protester – att döma bort det.

Istället blev det gästerna som fick alla tre poängen med sig hem när David Leinar satte 0-1 med ett snyggt volleyskott i den 81:a minuten.

– Jag tycker definitivt vi var värda ett bättre resultat. I den första halvleken var vi något bättre, sen har vi den här utvisningen som naturligtvis är irriterande och påverkar vår matchidé. Jag och hela laget tyckte också vi hade en boll inne och det är naturligtvis väldigt jobbigt och frustrerande i ett sånt läge när man möter ett så pass försvarsstarkt lag som Ljungskile, sa nygamle Boden-tränaren Lars "Brolla" Svensson till lagets hemsida.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Patrik Sundqvist, Destin Makumbu, Daniel Torres, Rickard Nilsson –David Roberts, Andreas Ingel (Espen Minde, 88), Peter Gitselov – Herish Kuhi, Fredrik Norberg, Victor Brännström (Patric Nordin, 46).

Ljungskile

Nicklas Svensson – Cedomir Zarkovic, David Leinar, Darko Matijevic, Daniel Berg – Kenny Pavey, Jon Stockhaus, Anders Augustsson, Alexandar Kitic (Larmin Ousman, 60) – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson (Markus Senften, 91).

Falkenberg 2 (0)

Trelleborg 0 (0)

1–0 Viktor Elm (51), 2–0 Stefan Rodevåg (62).

Varningar, Falkenberg: Emil Backlund (avstängd), David Svensson, Björn Carlsson (avstängd).

Trelleborg: Thommie Persson, Jens Sloth (avstängd), Niklas Nordgren (avstängd), Mattias Thylander.

Publik: 1 047 (på Falkenbergs IP).

Domare: Miro Ukalovic.

Matchen

Första halvlek var ett riktigt sömnpiller. Falkenberg hade inte ett reellt avslut mot mål och trots ett spelmässigt övertag skapade inte heller Trelleborg någon klar målchans.

Efter paus flyttade Trelleborg fram sina positioner och det gav mer ytor åt båda lagen. Lagen hade varsin het chans i inledningen och i den 51:a minuten nickade Viktor Elm in 1-0. Ledningsmålet tände Falkenberg rejält och man tog över matchen helt. Tre minuter efter ledningsmålet var en friställd Stefan Rodevåg nära att göra 2-0 men Richard Richardsson lyckades rädda till hörna. I den 62:a minuten kom Rodevåg ånyo fri med Richardsson och den gången gjorde FFF-anfallaren inget misstag. Efter 2-0 dog matchen igen och Falkenberg kunde utan problem spela på resultatet tiden ut.

– I första halvlek kom vi inte riktigt upp i nivå, och Trelleborg var det bättre laget. I andra halvleken rör vi oss bättre och efter att vi tagit ledningen vågar vi spela ut, sa FFF-tränaren Stig Kristensson till lagets hemsida.

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Marthin Möller – Emil Backlund (Jens Josefsson, 83), David Svensson, Viktor Elm, Björn Carlsson – Stefan Rodevåg, David Elm (Patrik Larsson, 83).

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson (Mikael Bengtsson, 74), Ivica Skiljo, Linus Malmqvist – Mattias Thylander, Jens Sloth, Jonas Bjurström (Alban Jusufi, 69), Niklas Nordgren – Jetullah Bahtiri, Patrik Redo.

Gais 3 (0)

IFK Norrköping 1 (0)

1–0 Wilton Figuiredo (53), 2–0 Joseph Cole (55), 3–0 Stefan Vennberg (73), 3–1 Bennard Yao Kumordzi (76).

Varningar, Gais: Daniel Nicklasson (avstängd).

Norrköping: Stefan Thordarson.

Publik: 4 181 (på Gamla Ullevi).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

Efter en ganska pigg inledning med ett par halvchanser för båda lagen under den första kvarten tappade matchen i kvalitet. Spelet var under långa stunder hafsigt och chanserna var lätträknade. Gais – med 41-årige tränaren Roland Nilsson i startelvan – hade dock ett par heta lägen. Först sköt Mathias Gravem ett vasst skott i ribban efter 22 minuter och i den 35:e minuten missade Norrköping markeringen på en hörna och Mattias Östberg var nära att nicka in 1-0 men Viktor Rönneklev fick undan bollen på mållinjen. Gästernas enda riktigt klara chans i den första halvlek hade Siyabonga Siphika men Dime Jankulovski i hemmamålet var bra med på det tunga långskottet.

Gais inledde den andra halvleken bäst och när Wilton Figuiredo gjorde 1-0 med ett bra – men knappast otagbart – skott från dryga 20 meter var det ganska rättvist. Två minuter senare kunde hemmalaget lite turligt utöka sin ledning när Joseph Cole och Mikael Roths ihopslag gick i en båge över en chanslös Andreas Lindberg. De snabba målen ”knäckte” Norrköping och Gais kunde ta över allt mer. Hemmalaget spelade ut och hade flera bud på ytterligare mål innan Stefan Vennberg fullt logiskt gjorde 3-0 på ett mycket snyggt anfall i den 73:e minuten. Norrköping reducerade förvisso tämlingen omgående genom inbytte Bennard Yao Kumordzi men Gais vinst var aldrig hotat och laget kunde utan större problem spela av matchen tiden ut.

Gais

Dime Jankulovski – Bobbie Friberg da Cruz, Mattias Östberg, Magnus Jacobsson, Roland Nilsson – Stefan Vennberg, Fredrik Lundgren, Wilton Figuiredo (Kwame Amoateng, 88), Daniel Nicklasson (Johan Friberg, 83) – Mathias Gravem, Joseph Cole (Thomas Heed, 65).

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Anders Whass, Mikael Roth, Richard Spong, Patrik Svensson (Bennard Yao Kumordzi, 58) – Siyabonga Siphika – Viktor Rönneklev (Mikael Torin, 72), Stefan Thordarson, Markus Hansson (Dago Funes, 79) – Bruno Santos, Andreas Alm.

Västerås SK 1 (1)

Degerfors 0 (0)

1–0 Johan Svensson (43, straff).

Varningar, VSK: Andrew Kelly, David Wikström (avstängd), Joonas Botold (avstängd).

Degerfors: -.

Publik: 1 039 (på Arosvallen).

Domare: Jonas Eriksson.

Matchen

Degerfors var både det spel- och chansmässigt bättre laget under de första 45 minuterna. Tobias Larsson hade två bra lägen den första kvarten och i den 30:e minuten var Jonas Bergman mycket nära att ge gästerna ledningen men David Wikström i VSK-målet gjorde en vass enhandsräddning på hans nick. Västerås var dock inte ofarligt när man väl gick till anfall. I slutet av halvleken tvingades Mikael Mårtensson att dra ner Joonas Botold och Johan Svensson satte säkert den efterföljande straffen till 1-0.

Efter paus förväntade sig nog de flesta att ett Degerfors i stort poängbehov skulle trycka på för en kvittering. Gästerna hade dock mycket svårt att hitta sitt spel från den första halvleken mot ett bra VSK och man fick mest ägna sig åt förutsägbara långbollar. Istället var VSK nära att göra 2-0 på ett friläge i den 69:e minuten men Sebastian Karlsson höll kvar Degerfors i matchen med en jätteräddning. Gästerna hade sedan fortsatt svårt mot ett stabilt Västerås och någon klar kvitteringschans åstadkom man aldrig.

– Helt klart årets bottennapp, och extra tråkigt att det kommer i den match där vi kan säkra kontraktet. Det kan vara så att spelarna inte riktigt kunde hantera den pressen, sade Degerfors tränare Tony Gustavsson till DIF-webben.

Västerås SK

David Wikström – Christian Söderberg, Andrew Kelly, Jonas Stark, Niclas Hikes – Joonas Botold, Johan Svensson, Damir Foric, Andreas Eriksson –Temesgen Berhane, Dragomir Draganov (Patrik Grönvall, 73).

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo, Mikael Mårtensson, Stefan Larsson (Jimmy Rajala, 70), Emil Johansson (Fredrik Nilsson, 77) – Jonas Lindskog, Henrik Berger – Jonas Bergman, Ola Toivonen, Tobias Larsson (Tobias Solberg, 46) – Shpetim Hasani.

Västra Frölunda 1 (0)

Mjällby 2 (1)

0–1 Tobias Johansson (41), 0–2 Simon Sjöfors (48), 1–2 Hannes Tobiasson (91).

Varningar, Frölunda: -.

Mjällby: -.

Publik: 453 (på Ruddalen).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

Västra Frölunda inledde bäst mot ett nervöst Mjällby och pigge Mattias Andersson hade ett par fina lägen till ett ledningsmål. Efter att Peter Nyström och Erik Friberg tvingades utgå skadade tappade hemmalaget rytmen och Mjällby fick mer att säga till om. Gästerna hade också den effektivitet som Frölunda saknade och i den 41:a minuten nickade Tobias Johansson in en frispark till 0-1

I början av andra halvlek fick Mjällby en ny frispark och den gången nådde Simon Sjöfors högst av alla. Efter 0-2 var matchen i praktiken avgjord och även om Frölunda bjöd på ett småtrevligt spel den sista halvtimmen var Mjällbys seger aldrig hotat.

Mjällby tog de tre nödvändiga poängen och nu har man avgörandet i egna fötter hemma mot Boden nästa lördag.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Ante Maletic, Jesper Johansson, Mohammed Ali Khan, Erik Friberg (Fredrik Boman, 36) – Martin Smedberg, Chay Hews, Hannes Tobiasson, Ivan Ottordahl – Peter Nyström (Arash Bajat, 30), Mattias Andersson.

Mjällby

Dusan Melichárek – Tobias Johansson, Marcus Lindberg, Robin Cederberg, Richard Sandström – Marcus Ekenberg (Lucás Rohovsky, 81), Peter Hiir-Salakka, Pavel Zavadil, Johan Svensson (Alexander Malmström, 81) – Simon Sjöfors, Fredrik Olsson (Daniel Nilsson, 30).

Åtvidaberg 2 (1)

Väsby United 2 (1)

1–0 Kristian Bergström (21), 1–1 Erik Sundin (26), 1–2 Filip Bergman (48, straff), 2–2 Eddie Åhman (83).

Varningar, Åtvidaberg: Sheriff Suma, Martin Jönsson.

Väsby: Peter Holm (avstängd), Daniel Olsson, Erik Sundin (avstängd).

Utvisning, Åtvidaberg: Fredrik Elgström (47).

Publik: 927 (på Kopparvallen).

Domare: Jan Andersson.

Matchen

En händelserik inledning med två bortdömda mål de första tio minuterna. Först fick Åtvidaberg ett mål bortdömt för offside och därefter nickade Väsbys Daniel Olsson in en hörna men fick målet bortdömt för ruff.

Åtvidaberg dominerade den första halvleken och laget tog också rättvist ledningen genom Kristian Bergström. Väsby kvitterade dock lite oförtjänt fem minuter senare när Joakim Hagernäs fina passning hittade Erik Sundin som inte gjorde något misstag.

Gästerna fick en smakstart på andra halvlek när Fredrik Elgström rev ner Sundin med utvisning och straff som följd. Filip Bergman dundrade in 1-2 och därefter tog Väsby över matchen. Man hade en mycket bra preiod och flera bud på ytterligare mål. Åtvidaberg började att chansspela i jakten på en kvittering och matchen böljade fram och tillbaka. Hemmalagets chansning betalade sig i den 83:e minuten när Eddie Åhman satte 2-2 på en fin passning från Bergström.

Ett ganska rättvist slutresultat då lagen dominerade varsin halvlek.

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Eddie Åhman, Richard Ekunde, Daniel Johansson, Fredrik Elgström – Kristian Bergström, Martin Jönsson, Imad Shhadeh – Tommy Thelin (Arsim Gashi, 65), Sheriff Suma, Pontus Karlsson.

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Saihou Jagne (Özgur Yasar, 73), Filip Bergman, Marcus Bengtsson – Erik Sundin, Joakim Hagernäs, Kutshi Kanga.

Örebro SK 2 (0)

BP 0 (0)

1–0 Jon Lundblad (64), 2–0 Jon Lundblad (89).

Varningar, ÖSK: Thomas Andersson, Fredrik Nordback, Joel Riddez.

BP: Olle Kullinger.

Publik: 5 541 (på Behrn Arena).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Första halvlek bjöd inte på någon större underhållning. Spelmässigt var det ganska jämnt men båda lagen prioriterade defensiven och inget av dem lyckades skapa speciellt mycket framåt.

Efter paus blev matchen mer öppen och chansrik. I den 48:e minuten missdömde Peter Westman en utrusning och Gabriel Özkan hann före och fick in bollen till Thomas Lagerlöf som dock lobbade över det tomma målet. I anfallet efter hade ÖSK en mycket bra chans men Ricardo Costas skott gick tätt utanför.

I den 64:e minuten tog sedan hemmalaget ledningen när Jon Lundblad nådde högst på en fint slagen frispark av Fredrik Nordback. Två minuter senare var Lundblad mycket nära att utöka ledningen men Kristoffer Björklund i BP-målet lyckades rädda hans skott till hörna. Med en kvart kvar blev Mirza Jelecák av med bollen på offensiv planhalva och BP:s snabba omställning friställde Gabriel Özkan vars svaga avslut dock inte gav Westman några större bekymmer. BP blev allt offensivare ju längre matchen led vilket också gjorde dem sårbara bakåt och i den 89:e minuten kunde Lundblad fastställa slutresultatet efter läckert förarbete av Emra Tahiri.

Örebro SK

Peter Westman – Magnus Samuelsson, Thomas Andersson, Patrik Haginge, Joel Riddez – Patrik Anttonen, Fredrik Nordback, Angel Carreño (Mirza Jelecák, 54), Kristoffer Näfver (Emra Tahiri, 85) – Ricardo Costa (Paul Munster, 93), Jon Lundblad.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Jan-Erik Berg (Mattias Johansson, 72) – Martin Ekström, Håkan Malmström, Thomas Lagerlöf, Gabriel Özkan – Olof Guterstam (Christer Mattiasson, 81), Joakim Runnemo (Olle Kullinger, 60).

Öster 1 (0)

AIK 2 (1)

0–1 Daniel Tjernström (27), 1–1 Fredrik Bild (57), 1–2 Andreas Eriksson (79).

Varningar, Öster: Marco Da Silva.

AIK: Markus Karlsson, Mattias Moström, Andreas Eriksson, Derek Boateng.

Publik: 7 067 (på Värendsvallen).

Domare: Håkan Jonasson.

Matchen

Öster öppnade bäst och efter ett par minuter hade Pär Cederqvist ett jätteläge men hans skott strök ribban. Det tog AIK tio minuter att komma in i matchen och därefter tog man över allt mer. I den 20:e minuten var det kvitterat i träträffar då Anderas Eriksson sköt i stolpen och sju minuter senare tog man också rättvist ledningen genom Daniel Tjernström efter ett fint förarbete av nämde Eriksson. I slutet av halvleken var Öster nära att kvittera men John Pelus frispark gick tätt utanför.

Efter paus handlade det mest om ett klart förbättrat Öster. Man inledde mycket starkt och pressade tillbaka AIK och 1-1 kom följdriktigt när Fredrik Bild nickade in en hörna i den 57:e minuten. Hemmalaget fortsatte att dominera spelet men man hade svårt att skapa klara lägen och istället gjorde en friställd Andreas Eriksson 1-2 efter 79 minuter på gästernas enda chans i den andra halvleken. I ett kvitteringsförsök gick Öster ner på en trebackslinje i slutet av matchen och bästa chansen fick Cederqvist men hans nick gick strax utanför.