0–1 Stefan Rodevåg (34), 1–1 Dago Funes (49), 2–1 Stefan Thordarson (58).

Varningar, Norrköping: Stefan Thordarson (avstängd), Viktor Rönneklev.

Falkenberg: David Svensson.

Publik: 4 417 (på Idrottsparken).

Domare: Tobias Mattsson.

Matchen

Matchens inleddes trevande från båda lagen. Falkenberg spelade disciplinerat och ett skadedrabbat IFK Norrköping hade mycket svårt att skapa något i anfallsväg. Den första notabla chansen kom i den 32:a minuten då Patrik Svensson sköt ett skott tätt över. Två minuter senare vann Emil Backlund en boll mitt på plan och hittade Stefan Rodevåg med en fin passning. IFK-målvakten Andreas Lindberg kom helt fel i sin utrusning och Rodevåg kunde enkelt lyfta in 0-1.

Efter pausen flyttade Norrköping upp Stefan Thordarson i anfallet och drog ner Viktor Rönneklev på mitten och det fick fart på deras anfallsspel. Kvitteringen av Dago Funes dröjde bara fyra minuter. Därefter tog IFK över helt och 2-1 kom följdriktigt genom Thordarson nio minuter senare. Falkenberg föll ihop helt i den andra halvleken. Hemmalagets dominans var total och man hade full kontroll på matchen. Först på stopptid hade Falkenberg en bra kvitteringschans men Rodevågs skott gick utanför.

– Vi såg ut som ett pojklag i första halvlek, det var katastrof. Men i andra visar vi bra inställning och bra moral. Dagos kvittering var oerhört viktig, konstaterade matchvinnaren Stefan Thordarson till Folkbladet.

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Patrik Svensson, Anders Whass, Patrik Jönsson, Andreas Dahlén (Johan Söderberg, 28) – Andreas Alm – Mikael Torin, Stefan Thordarson (Alexander Radesjö, 89), Markus Hansson – Dago Funes (Daniel Fredriksson, 83), Viktor Rönneklev.

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson (Lukas Egenwall, 82), Jens Gustafsson, Patrik Lundgren (Johan Claesson, 82), Marthin Möller – Emil Backlund (Mehmet Mehmet, 74), David Svensson, Jens Josefsson, Viktor Elm – Stefan Rodevåg, David Elm.

Väsby United 3 (2)

Västerås SK 2 (2)

1–0 Erik Sundin (10), 2–0 Erik Sundin (13), 2–1 Emil Andersson (15), 2–2 Andreas Eriksson (44), 3–2 Mahmod Hejazi (47).

Varningar, Väsby: Daniel Johansson (avstängd), Tamba Yarjah, Andreas Matés (avstängd), Erik Sundin.

VSK: David Curtolo.

Publik: 594 (på Vilundavallen).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Efter påtryckningar från styrelsen och spelartruppen ändrade Västerås SK:s tränare Kjell Friman spelsystem från 4-3-3 till 4-4-2 till den här matchen. Nu hjälpte detta dock föga då VSK blev poänglöst och har nio matcher i följd utan vinst.

Väsby öppnade bäst och satte bra press på gästerna. I den 10:e minuten halkade VSK-målvakten David Wikström när han skulle slå en inspark. Bollen hamnade hos en ensam Erik Sundin som enkelt lyfte in 1-0. Tre minuter senare slog Sundin in 2-0 efter fint förarbete av Mahmod Hejazi.

I den 15:e minuten sköt nye islänningen Vilhjalmur Vilhjalmsson ett skott och Emil Andersson höll sig framme på returen och gjorde 1-2. Den snabba reduceringen tände VSK rejält och laget började nu att spela riktigt bra. Man skapade flera chanser och när Andreas Eriksson gjorde 2-2 med ett snyggt skott i krysset var det högst rättvist.

Om den första halvleken bjöd på ett bra och chansrikt spel var den andra raka motsatsen. Väsby fick en bra start även efter paus när Hejazi gjorde 3-2 redan efter 47 minuter. Det målet blev en mental kalldusch för gästerna som inte orkade kämpa sig in i matchen en gång till. Ett uppgivet VSK skapade inte en enda chans i andra halvlek och Väsby kunde enkelt spela på resultatet tiden ut.

Väsby tog tre nya poäng hemma på Vilundavallen och laget kan nu blicka uppåt i tabellen. För VSK:s del ser det mörkt ut och sprickan mellan styrelsen och tränare Friman verkar bli allt djupare. Till VLT sa Friman på frågan om han tänkte avgå: – Ja. Jag har ställt mig den frågan. Vi får se. Vi får ta en bit i sänder.

Väsby United

Niklas Westberg – Andreas Matés, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Tamba Yarjah, Marcus Bengtsson, Ösgur Yasar (Thomas Lekander, 92) – Erik Sundin, Mahmod Hejazi (Saihou Jagne, 89), Kali Ongala (Kutshi Kanga, 71).

Västerås SK

David Wikström – Christian Söderberg, Jonas Stark, Emil Andersson, David Curtolo – Martin Andersson (Damir Foric, 79), Johan Svensson, Vilhjalmur Vilhjalmsson, Andreas Eriksson – Anton Holmberg (Niclas Hikes, 85), Lucian Damianovici (Patrik Grönvall, 80).

Boden 1 (1)

Västra Frölunda 0 (0)

1–0 Peter Gitselov (30).

Varningar, Boden: -.

Frölunda: Menthor Zhubi, Arash Bajat (avstängd).

Publik: 2 009 (på Björknäsvallen).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

Västra Frölunda inledde bäst och skapade ett par halvchanser. Efterhand fick Boden mer att säga till om och efter en halvtimme gjorde Peter Gitselov 1-0 på hörna från Andreas Ingel. Matchen var extremt chansfattig och präglades genomgående av mer mittfältskamp och vilja än konstruktivt spel.

I andra halvlek försökte Frölunda att flytta fram positionerna men man hade ytterst svårt att komma till avslut mot ett stabilt hemmaförsvar – där mittbacken Destin Makumbu var tillbaka i startelvan efter fyra matchers frånvaro och var bäst på plan.

– Vi spelade inte någon bra fotboll idag och Boden var det lite bättre laget. Det känns som vi inte är helt trygga i spelet på bortaplan. Kanske beror det på att vi spelar på konstgräs på hemmaplan, sa VF-tränaren Gerth Larsson till kanonerna.com.

En rättvis seger för Boden i en dålig match mot ett uddlöst Frölunda.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Max Fuxberg (Rickard Nilsson, 83), Destin Makumbu, Ulf Hollsten, Patrik Sundqvist – Mtaka Simba (Victor Brännström, 69), David Roberts, Andreas Ingel, Espen Minde – Fredrik Norberg (Herish Kuhi, 62), Peter Gitselov.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Anildo Spencer, Mohammed Ali Khan, Erkan Saglik, Calle Rendahl – Jesper Johansson (Chay Hews, 77), Peter Nyström, Ivan Ottordahl, Arash Bajat – Hannes Tobiasson (Mentor Zhubi, 79), Henrik Andersson.

BP 2 (0)

GAIS 0 (0)

1–0 Martin Ekström (79), 2–0 Olof Guterstam (91).

Varningar, BP: Thomas Lagerlöf, Olle Kullinger.

GAIS: Tomas Rosenkvist, Daniel Nicklasson, Fredrik Lundgren (avstängd), Daniel Blomgren.

Publik: 1 116 (på Grimsta).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

BP var det något bättre laget i en temposvag första halvlek. GAIS – utan avstängde skytteligaledaren Wilton ”Goool” Figueiredo – såg oinspirerat och segt ut. Passningsspelet var svagt och närkampsspelet inte mycket bättre. BP stod stabilt i defensiven och de få lägen som skapades tillkom på deras omställningar. Matchen första klara chans kom dock först på stopptid och då gjorde Dime Jankulovski ett bra ingripande.

Efter paus visade GAIS lite bättre intentioner men passningsspelet var fortsatt långsamt och slarvigt. Jankulovski hade räddat GAIS vid ett par tillfällen under matchen men i den 79:e minuten gjorde han en dundertavla då han slog en pakåtpassning rakt till Martin Ekström som drog två försvarare och enkelt rullade in 1-0. I slutet lyfte GAIS upp ”allt” i jakten på en kvittering men de heta chanserna uteblev och i stället kunde Olof Guterstam kontra in 2-0 i den 91:a minuten.

– Vi var inte på hugget. BP var hetare i allt. På så sätt känns förlusten extra tung, sa Roland Nilsson till GP.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Kim Odelius – Martin Ekström, Mattias Johansson (Robin Bergman, 79), Thomas Lagerlöf, Gabriel Özkan (Jan-Erik Berg, 85) – Olof Guterstam, Olle Kullinger.

GAIS

Dime Jankulovski – Edier Frejd, Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Daniel Blomgren – Bobbie Friberg da Cruz, Fredrik Lundgren, Thomas Heed (Patrik Elmander, 58), Daniel Nicklasson – Mathias Gravem, Tomas Rosenkvist (Martin Dohlsten, 70).

Mjällby 1 (1)

Örebro SK 2 (1)

0–1 Fredrik Nordback (19, straff), 1–1 Fredrik Olsson (37), 1–2 Ricardo Costa (76).

Varningar, Mjällby: Jonas Andersson.

ÖSK: Thomas Andersson (avstängd), Niklas Klingberg.

Publik: 2 452 (på Strandvallen).

Domare: Jonas Karlsson.

Matchen

Mjällby inledde aggressivt och tempostarkt och första tio minuterna fick Örebro SK knappt låna bollen. Efterhand arbetade dock ÖSK sig in i matchen och i den 19:e minuten gjorde Fredrik Nordback 0-1 på straff efter att hemmamålvakten Ola Wendel dragit ner Jon Lundblad.

– Det är så typiskt. Det är den sjätte straffen vi får emot oss. Oss kan de dra i tröjorna och armbåga i ansiktet utan att det händer något. Men så fort det blir en situation i vårt straffområde så blåser domaren straff direkt. Det är fan en parodi på domare som kommer hit och dömer, sa en irriterad tränare Sören Cratz till Sydöstran efter matchen.

Mjällby visade dock bra moral och man fortsatte att skapa chanser. Efter en halvtimme sköt Jonas Andersson en frispark i ribban och lite senare föll den rättmätiga kvitteringen efter en kylig distanslobb av Fredrik Olsson. I slutet av halvleken hade Olsson även ett friläge men hans skott smet strax utanför.

Mjällby hade ytterligare ett jätteläge i början av andra halvlek då Marcus Ekenberg blev friställd efter en lysande djupledspassning av Jonas Andersson men hans avslut var alldeles för svagt. Värmen började att ta ut sin rätt efter paus och tempot sjönk efterhand. Mjällby tröttnade fortast och ÖSK var det bättre laget sista halvtimmen. Man hade två fina lägen att ta ledningen innan avgörandet kom en kvart från slutet. ÖSK:s bäste spelare – Patrik Anttonen – frispelade Ricardo Costa som dock bara fick till en halvträff. Ola Wendel såg ut att enkelt plocka upp det ”skottet” men bollen smet in under honom.

– Inga kommentarer, var allt en redan hårt kritiserad Wendel hade att säga efter matchen.

Både spel- och chansmässigt var Mjällby totalt sett minst lika bra ÖSK och hemmalaget var förtjänt av åtminstone en poäng.

Mjällby

Ola Wendel – Richard Sandström (Johan Svensson, 68), Marcus Lindberg, Simon Sjöfors, David Rehn – Daniel Nilsson (Philip Jonasson, 83), Peter Hiir-Salakka, Jonas Andersson, Tobias Johansson – Marcus Ekenberg, Fredrik Olsson.

Örebro SK

Peter Westman – Axel Kjäll, Fredrik Jansson, Thomas Andersson, Patrik Haginge (Paul Munster, 63) – Patrik Anttonen (Kristoffer Näfver, 92), Fredrik Nordback, Mirza Jelecák (Niklas Klingberg, 91), Joel Riddez – Ricardo Costa, Jon Lundblad.

Trelleborg 2 (1)

AIK 3 (1)

0–1 Arash Talebinejad (10), 1–1 Patrik Redo (42), 1–2 Mattias Moström (56), 1–3 Mattias Moström (74), 2–3 Alban Jusufi (90).

Varningar, Trelleborg: Thommie Persson, Mikael Bengtsson.

AIK: Niklas Carlsson (avstängd), Daniel Öhrlund.

Publik: 3 016 (på Vångavallen).

Domare: Per-Anders Andersson.

Matchen

AIK inledde klart bäst. Laget sprudlade av självförtroende och man visade upp ett fint passningspel i bra tempo och när Arash Talebinejad gjorde 0-1 var det fullt rättvist. Efter 25 minuter bytte matchen karaktär. Trelleborg började att hitta rätt sina positioner medan AIK drog sig tillbaka något. Ju längre halvleken led ju mer tog TFF över och Patrik Redos kvittering i slutet av den var helt i sin ordning.

Hemmalaget var fortsatt piggt efter paus och i den 48:e minuten tvingade en fri Redo AIK-målvakten Öhrlund till en vass räddning. Fem minuter senare gör i stället AIK 1-2 när inbytte Mattias Moström får på ett praktskott i högra krysset bakom en chanslös Richard Richardsson.

Trelleborg fortsatte dock att skapa chanser och i den 62:a minuten tvingade hemmalagets bäste – Stephen Ademolu – Öhrlund till en fantastisk dubbelräddning. Med en kvart kvar slog sedan Moström till igen – den här gången med en läcker yttersida – och punkterade matchen. Efter 1-3 gick luften ur hemmalaget och trots Jusufi reducering i sista minuten var AIK:s seger aldrig i fara.

– Vi är för tillfället ett ganska bra lag och det rullar på just nu. Mattias Moström gör ett fantastiskt inhopp och två otroligt vackra mål. De målen tillsammans med Daniel Örlunds dubbelräddning vid ställning med 2-1 avgjorde matchen, sa AIK:s tränare Rikard Norling till Gnagarforum.

AIK var totalt sett det bättre laget och man vann fullt rättvist. Trelleborg var dock inte ofarligt. Ademolu – som eventuellt gjorde sin sista match för TFF – var ett ständigt orosmoment för AIK:s defensiv och utan Öhrlunds nyckelräddningar hade utgången mycket väl kunnat ha blivit en annan.

Trelleborg

Richard Richardsson – Mattias Kronvall, Thommie Persson, Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson – Alexander Steen (Alban Jusufi, 79), Jonas Bjurström (Niklas Nordgren, 79), Jens Sloth, Jimmie Augustsson – Stephen Ademolu, Patrik Redo.

AIK

Daniel Örlund – Kristoffer Arvhage, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Markus Karlsson – Arash Talebinejad, Daniel Tjernström, Dennis Östlundh, Mats Rubarth (Mattias Moström, 46) – Göran Marklund (Andreas Andersson, 63), Daniel Hoch (Kristian Haynes, 72).

Degerfors 2 (1)

Öster 3 (1)

0–1 Denis Velic (6), 1–1 Tobias Larsson (17), 1–2 Patrik Vieweg (60), 1–3 Fredrik Gustafson (63), 2–3 Henrik Janson (73).

Varningar, Degerfors: -.

Öster: Fredrik Bild (avstängd).

Utvisning, Degerfors: Ola Toivonen (84).

Publik: 2 528 (på Stora Valla).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

Öster fick en smakstart när Denis Velic gjorde 0-1 redan efter sex minuter. De första 45 minuterna var spelmässigt jämna och i den 17:e minuten kvitterade Tobias Larsson rättvist. Lagen hade ytterligare varsin bra chans i den första halvleken. Först blev hemmalagets Tobias Solberg friställd. Han rundade Björn Stringheim men Tyler Hughes hann dit och fick bort bollen på mållinjen. Kort därefter sköt gästernas Markus Jonsson ett skott i stolpen.

Öster var det bättre laget direkt efter paus och en kvart in på andra halvlek fick man en välförtjänt utdelning genom Superettan-debutanten Patrik Vieweg efter ett fint förarbete av Emin Nouri. Tre minuter senare tappade Degerfors-målvakten Sebastian Karlsson en hörna och Fredrik Gustafson höll sig framme på returen och gjorde 1-3. Nämnde Gustafson fick lite senare en spark i ansiktet och blev utburen på bår.

Degerfors lyfte upp positionerna och i den 73:e minuten reducerade Henrik Janson. Fem minuter senare var man också mycket nära att kvittera men Martin Sjölunds nick tog i ribban. Redan varnade Ola Toivonen var lite för het i sin kvitteringsjakt och hans ”överkörning” av Stringheim resulterade i dagens andra gula kort för Toivonen och en sorti på bår för Öster-målvakten. Efter den utvisningen kom Degerfors forcering av sig och Öster kunde utan större problem hålla undan tiden ut.

Degerfors

Sebastian Karlsson – Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Henrik Janson, Emil Johansson – Jonas Lindskog (Emil Karlsson, 83), Henrik Berger –Tobias Solberg, Ola Toivonen, Fredrik Nilsson (Martin Sjölund, 68) – Tobias Larsson.

Öster

Björn Stringheim (Robin Malmqvist, 87) – Emin Nouri, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Tyler Hughes – Peter Wibrån, Fredrik Gustafson (Peter Sedunov, 72), Daniel Svensson – Denis Velic (Patrik Vieweg, 46), Markus Jonsson, Pär Cederqvist.

Ljungskile 1 (0)

Åtvidaberg 2 (0)

0–1 Arsim Gashi (47), 1–1 Markus Senften (72), 1–2 Yannick Bapupa (78).

Varningar, Ljungskile: -.

Åtvidaberg: Eddie Åhman, Sheriff Suma.

Publik: 1 107 (på Skarsjövallen).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

Första halvlek var extremt händelsefattig. Ljungskile kom till spel utan förkylde nyckelspelaren Kenny Pavey. Man gav liberianske nyförvärvet Larmin Ousman chansen från start på högerkanten men han tvingades att utgå skadad redan efter 16 minuter och dessa omdisponeringar hämmade hemmalagets offensiv.

I början av andra halvlek fick Åtvidaberg ett inkast och medan hemmalaget fängslades av Yannick Bapupas voltinkast kunde Arsim Gashi omarkerad gå upp och nicka in 0-1. Målet blev en väckarklocka för Ljungskile som började att ta över mer och mer. Kvitteringen kom också logiskt genom inbytte Markus Senften i den 72:a minuten. Efter 1-1 hade LSK sin bästa period i matchen och man hade två bra bud på ett ledningsmål. Först sköt Dorde Uzelac i kryssribban och sedan missade Senften ett friläge. I det skedet av matchen kändes det bara som en tidsfråga innan Ljungskile tog ledningen men i stället kom Pontus Karlsson loss på vänsterkanten och hittade in till Bapupa som kunde slå in gästernas segermål.

En chansfattig och ganska dålig match och totalt sett hade nog oavgjort varit det mest rättvisa.