Dagens namn: Alfhild, Alva

Lippis mardröm blev verklighet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-20

Fick bara oavgjort mot Nya Zeeland

Marcello Lippi varnade inför matchen mot Nya Zeeland för motståndarnas fasta situationer.

Efter sju minuter släppte Italien ändå in precis ett sådan mål som kom att kosta dem segern.

Nyzeeländarna stod för en jätteskräll när de klarade 1-1 mot de regerande världsmästarna.

– Återigen gjorde motståndaren mål på sin första chans, säger Lippi.

VM i Sydafrika kan bli ihågkommet länge för sina skrällar. Senaste offret är regerande världsmästarna Italien.

Laget står på två poäng efter lika många matcher sedan Nya Zeeland stått för en jätteskräll och klarat 1-1 i dagens möte. Italiens förbundskapten Marcello Lippi är förmodligen en av dem som är allra mest upprörd över dagens poängförlust.

Varnade för luftspelet

Lippi varnade redan inför matchen för nyzeeländarnas styrka i luften.

– Självklart fruktar vi inte Nya Zeeland för deras tekniska färdigheter, men de är farliga på fysisk nivå och i luftspelet. Det innebär att vi måste vara vaksamma på fasta och hålla bollen på marken, sade Lippi.

Många skrattade bort förbundskaptenens farhågor då men redan efter sju minuter fick Lippi rätt. En lång frispark från vänstersidan skarvades mot italienarnas mål. Där fick mittbacken Fabio Cannavaro olyckligt bollen på sig och styrde fram den till anfallaren Shane Smeltz som satte 1-0.

– Återigen gjorde motståndaren mål på sin första chans. Vi kunde kontrollera spelet efter det men det här är en match vi borde ha vunnit, säger Marcello Lippi.

Blir omdiskuterat

Men målet kommer att bli omdiskuterat. Reprisbilder visar hur Smeltz var tydligt offside när bollen skarvades fram emot honom.

Även Italiens kvittering kommer att diskuteras. Daniele De Rossi föll lätt i straffområdet efter en tröjdragning och domaren Carlos Batres pekade på straffpunkten. Vincenzo Iaquinta var iskall från elva meter och kvitterade.

– Vi är bara ledsna att vi inte vann en match vi borde vunnit. Men det är vårt eget fel, säger Lippi.

Italien har nu bara två poäng och är pressade inför sista matchen mot Slovakien.