Schweiz tog ledningen efter en dryg minut

Första halvlek var en mardröm - i andra missade Denni Avdic en straff.

U21-landslaget slåss om en plats till EM 2011, men föll tungt i Schweiz.

1-4 i det första playoff-mötet kan ha krossat EM-drömmen.

Sverige hoppas få spela U21-EM i Danmark 2011. Men vägen dit blir tuff.

För i schweiziska Sion var det inte mycket som stämde i kväll.

Sverige fick en mardrömsstart när Schweiz tog ledningen - efter bara en och en halv minut.

Och som om inte Fabian Freis nickmål vore nog var det dags igen knappt 20 minuter senare.

Xavier Hochstrassers hårt skruvade skott ställde Kristoffer Nordfeldt i det blågula målet och plötsligt stod det 2-0 till hemmalaget.

– Vi fick en mardrömsstart som gav Schweiz luft under vingarna. Och tvärtom för oss, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson till Sportbladet.

Lennartssson, som gör sina sista framträdanden i U21-sammanhang, kom till Schweiz utan flera av lagets profiler.

Bland annat saknades skadade Rasmus Elm, och både Joel Ekstrand och Martin Olsson var avstängda.

Det märktes.

Schweiz hade kontroll över första halvlek, medan svenskarna visade upp ett osäkert spel och gång på gång blev överkört både på mittfältet och i försvaret.

– Det var i försvarsspelet som det brast, säger Lennartsson.

I slutet av förstas halvlek tvingades Agon Mehmeti kliva av med en känning i baksida lår, men inhopparen Guillermo Molins gav Sverige hopp efter paus.

Med ryggen mot mål ordnade Molins reduceringen, men glädjen blev kortvarig. Bara två minuter senare bjöd det svenska försvaret Schweiz på 3-1.

Innan matchen var över hade sedan Denni Avdic missat en straff och Pajtim Kasami spikat slutresultatet 4-1.

- Tungt, så klart. Vi föll ihop, säger allsvenska skyttekungen Avdic.

Returen spelas i Malmö på måndag, men trots det svåra utgångsläget har förbundskapten Lennartsson inte gett upp:

– Inte på något sätt. Offensivt har vi tillräckligt många chanser och på måndag ska vi vinna med 3-0.