Historiskt beslut när Italien straffslog Uruguay

Italiens 1-0-mål, som med hjälp av målkamera tilldömdes Astori.

En obetydlig situation i en osexig placeringsmatch i för-VM?

För första gången någonsin, i en Fifa-sanktionerad match, togs ett beslut med hjälp av målkameror.

Italien knep till slut tredjeplatsen efter straffläggning mot Uruguay.

Frågan om målkameror har varit på tapeten en längre tid, kanske speciellt efter att Frank Lampard hade en boll över linjen i en VM-match mot Tyskland 2010.

Sedan dess har det tisslats och tasslats – men väldigt lite har hänt. Fram till nu.

Under Confederations Cup har man testat ett målkamerasystem, Goalcontrol, som använder totalt fjorton höghastighetskameror och följer de båda målen för att se om en boll var över linjen.

Tilldelades Astori

Italien slog Uruguay med 5–4 efter straffar i en match om tredjeplatsen i för-VM. Italienarna tog ledningen i den 24:e minuten efter att Alessandro Diamanti, 30, slagit en lång, skruvad frispark som gick i virket och studsade via målvaktens rygg längs med mållinjen. Bollen verkade ha gått över linjen när Davide Astori, 26, stormade fram och dunkade in bollen.

Målet gavs till Diamanti – men 45 minuter senare kom beskedet att målet var Astoris. Målkamerorna visade att bollen aldrig var över linjen innan han dök upp.

Två drömfrisparkar

Och matchen?

Uruguay, nedtryckta i första halvlek, kom ut starkare i andra halvlek och kvitterade snart genom Edinson Cavani, 26.

Sedan bjöd Diamanti och Cavani på två fantastiska, stenhårda frisparkar till 2-2.

Efter en mållös förlängning fick matchen avgöras på straffar. Där drog Italien det längsta strået – mycket tack vare målvakten Gianluigi Buffon – och tog en liten revansch för den tunga förlusten i semifinalrysaren mot Spanien.