Dagens namn: Birgitta, Britta

Arteta syndabock – orsakade och brände straff

Publicerad 2012-11-10

Först orsakade han en straff som gav Fulham ledningen, sedan fick Mikel Arteta chansen att rädda både hedern och matchen när Arsenal tilldömdes en tveksam straff i allra sista stund.

Men spanjoren brände och matchen slutade 3-3.

– Straffen är sådär slagen. Tydligt utannonserad och inte jättehårt slagen, säger Erik Niva i Viasat-studion.

Ett oerhört svängigt Londonderby slutade till slut 3-3 efter att Arsenal först tagit, tappat, räddat och sedan bränt ledningen mot Fulham.

Tongivande Arsenal-mittfältaren Mikel Artetas match definierades av två ögonblick: först när han klängde på Fulhams Bryan Ruiz och orsakade en straff som Dimitar Berbatov kallt placerade in i 67:e minuten.

Sedan när Andrej Arsjavin slog bollen på Sascha Riethers hand och Phil Dowd dömde straff i 95:e minuten, en straff som både Erik Niva och Ola Andersson i Viasat-studion ansåg var felaktig.

”Kan förändra stämningen”

Spanjoren klev fram, redo att reparera sitt tidigare misstag, och slog bollen lågt i högra hörnet.

Men australiensaren Mark Schwarzer läste Arteta och räddade straffen.

– Hade han bara slagit in den hade de haft något att ta sats från. Det är något som kan förändra stämningen runt en klubb, säger Erik Niva i Viasat-studion.

Svenske Alexander Kacaniklic var i allra högsta grad inblandad i Fulhams fina prestation – i 40:e minuten nickade han in 2-2, hans andra ligamål för säsongen.