ÖSK: Paul Munster, Emra Tahiri.

Publik: 3 190 (på Gamla Ullevi).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

Efter avvaktande spel de första 20 minuterna tog Gais hand om kommandot och Örebro SK fick mest inrikta sig på försvarsspel. Matchens första klara chans dröjde dock till den 35:e minuten då en friställd Daniel Nicklasson tvingade Peter Westman till en fin räddning. Gais har ytterligare ett par bra lägen men 0-0 stod sig i paus.

Gais var det piggare laget även i den andra halvleken. I den 55:e minuten hade Mathias Gravem ett vasst volleyskott i burgaveln och åtta minuter senare tryckte Fredrik Lundgren in den välförtjänta ledningen. Därefter hade Gais ganska bra kontroll på matchen och det vara först de sista tio minuterna som Örebro fick till ett visst tryck mot Gais-målet. I den 84:e minuten var också Emra Tahiri ytterst nära att kvittera men Dime Jankulovski fick ihop benen i sista sekunden och lyckades styra bollen utanför.

– Tungt för oss. Vi hade höga förväntningar på den här matchen och var väl förberedda. Men vi visade inget bett och var passiva med väldigt enkla lösningar. Svagt att inte prestera bättre, sa Urban Hammar till na.se.

Gais var bättre och segern helt i sin ordning. ÖSK led av Ricardo Costas frånvaro och deras anfallsspel bestod alltför ofta av förutsägbara långbollar.

Gais

Dime Jankulovski – Bobbie Friberg da Cruz (Magnus Jacobsson, 88), Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Stefan Vennberg – Johan Friberg, Fredrik Lundgren, Tomas Rosenkvist, Daniel Nicklasson (Patrik Elmander, 70) – Wilton Figueiredo (Joseph Cole, 78), Mathias Gravem.

Örebro SK

Peter Westman – Axel Kjäll (Patrik Haginge, 79), Fredrik Jansson, Thomas Andersson, Magnus Samuelsson – Patrik Anttonen, Fredrik Nordback, Mirza Jelecák (Angel Carreno, 65), Joel Riddez – Paul Munster, Jon Lundblad (Emra Tahiri, 65).

Trelleborg 0

Väsby United 0

Varningar, Trelleborg: Christian Ahlström, Patrick Nilsson (avstängd).

Väsby: Filip Bergman, Daniel Johansson, Andreas Matés.

Publik: 1 379 (på Vångavallen).

Domare: Sven-Martin Åkesson.

Matchen

Trelleborg var det bättre laget i en välspelad första halvlek. Väsby stod upp ganska bra men de farligaste chanserna skapade hemmalaget. Efter fem minuter sköt Patrik Redo ett bra skott tätt utanför och i slutet av halvleken hade han också matchens bästa chans när han kom fri med Niklas Westberg som dock gjorde en fin räddning.

I andra halvlek tog värmen ut sin rätt och både tempot och spelkvaliten sjönk i takt med klockan. Passningsspelet var betydligt sämre än i första halvlek men under en bra tiominutersperiod radade Trelleborg upp chanser och då räddade en storspelande Westberg gästerna.

– Surt att vi inte kan vinna. Bortsett från att vi inte gjorde mål är spelet det bästa vi presterat. Vi är aggressiva och har hög intensitet. Vi spelade en bra fotboll, det enda som saknades är två, tre mål, sa Conny Karlsson till TFF:s hemsida.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Ivica Skiljo, Christian Ahlström, Mikael Bengtsson – Alexander Steen (Patrick Nilsson, 65), Niklas Nordgren, Jens Sloth, Jimmie Augustsson – Jetullah Bahtiri, Patrik Redo.

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Marcus Bengtsson, Filip Bergman (Tamba Yarjah, 75), Andreas Matés – Kali Ongala, Mahmod Hejazi (Thomas Lekander, 80), Özgur Yasar (Joakim Hagernäs, 55).

Matchen

Styrelsens utspel om rivna kontrakt vid en förlust var förmodligen tänkt att tända spelarna i Västerås SK men det fick motsatt effekt – för om senaste insatsen mot Mjällby var usel så var VSK:s första halvlek mot Boden ännu sämre. Gästerna ägde de första 45 minuterna helt och efter Peter Gitselovs tidiga ledningsmål hade man flera lägen till 2-0. Boden spelade med bra rörlighet och duon Mtaka Simba och Espen Minde hade stora framgångar på kanterna.

Efter paus ändrade matchen karaktär. Inbytta duon Niclas Hikes och David Curtolo bidrog till att lyfta VSK och hemmalaget spelade stundtals riktigt bra. Man hade sju avslut på mål och både Dragomir Daraganov och Joonas Botold hade gyllene kvitteringslägen där dock en storspelande Kenny Stamatopoulos stod i vägen.

En match med två ansikten och med tanke på Västerås markanta uppryckning och deras chansövertag så var man förtjänt av en poäng.

Västerås SK

David Wikström – Patric Feltendahl, Andrew Kelly, Jonas Stark, Christian Söderberg – Joonas Botold, Johan Svensson, Vilhjalmur Vilhjalmsson (David Curtolo, 46), Andreas Eriksson (Niclas Hikes, 46) – Anton Holmberg, Dragomir Draganov (Lucian Damianovici, 63).

Boden

Kenny Stamatopoulos – Max Fuxberg (Patrik Sundqvist, 53), Destin Makumbu, Daniel Torres, Rickard Nilsson – Mtaka Simba, Peter Gitselov, Andreas Ingel, Espen Minde – Fredrik Norberg (Tomas Eriksson, 73), Herish Kuhi (Victor Brännström, 82).

Öster 1 (1)

Ljungskile 1 (1)

1–0 John Pelu (19), 1–1 Jörgen Wålemark (37).

Varningar, Öster: -.

Ljungskile: David Leinar, Anders Augustsson, Kenny Pavey, Larmin Ousman.

Utvisning, Öster: Peter Sedunov (70).

Publik: 2 996 (på Värendsvallen).

Domare: Lars Kratz.

Matchen

Inledningen var temposvag och händelsefattig och matchen hjälptes inte av att domare Lars Kratz gjorde sitt bästa för att blåsa sönder den. I den 19:e minuten tog Öster ledningen när John Pelu höll sig framme och slog in en retur på ett kanonskott från Peter Sedunov.

Sedunov verkade att trivas ypperligt i sin nya roll som central anfallare och fem minuter senare var han nära att utöka ledningen. Därefter sjönk tempot igen och inte mycket hände för än den notoriske målskytten Jörgen Wålemark stod rätt placerad efter en fast situation och behärskat satte dit kvitteringen.

Den andra halvleken fortsatte i samma stil. Öster försökte skapa något framåt men man hade klara problem mot ett defensivt stabilt Ljungskile som framgångsrikt drog ner tempot.

I den 70:e minuten blev sedan Sedunov tveksamt utvisad efter två gula kort inom loppet av en minut – det första för protest och det andra för hånfulla applåder mot den assisterande domaren. Trots att man var en man mindre på plan var det fortsatt Öster som var mest intresserat av tre poäng. Ljungskile spelade dock mycket disciplinerat och hemmalagets anfall blev sällan farliga.

Eftersnacket handlade mycket om Lars Kratz insats. – Domare är som de är. Men det var knappast någon nackdel för oss att Öster slösade energi på tveksamma domslut och därmed kom ur balans, sa LSK-tränaren David Wilson till Smålandsposten.

Öster

Björn Stringheim – Markus Jonsson, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Peter Sedunov – Peter Wibrån, Fredrik Gustafson, Daniel Svensson (John Sallhag, 84) – Pär Cederqvist, Peter Sedunov, John Pelu.

Ljungskile

Nicklas Svensson (Dejan Gorcanac, 51) – David Leinar, Markus Senften, Darko Matijevic, Robert Johansson – Kenny Pavey, Anders Augustsson, Alexandar Kitic (Larmin Ousman, 82), Daniel Berg – Jörgen Wålemark, Nenad Vukcevic (Dorde Uzelac, 46).

AIK 1 (0)

BP 0 (0)

1–0 Arash Talebinejad (90).

Varningar, AIK: Nicklas Carlsson, Derek Boateng.

BP: Thomas Lagerlöf.

Publik: 9 436 (på Råsunda).

Domare: Per-Anders Andersson.

Matchen

Ett heltänt BP började bäst och med ett snabbt och rörligt passningsspel och skapade man ett par resultatlösa hörnor. Efter en kvart AIK kom in matchen men det var fortfarande BP som såg vassare ut i sina anfall. Det avgörande momentet saknades dock hos båda lagen och de riktigt heta målchanserna uteblev. Sista tio minuterna fick AIK till ett bra tryck mot BP:s mål och i den 38:e minuten hade Mattias Moström halvlekens bästa chans när han tvingade Kristoffer Björklund till en snygg enhandsräddning.

Andra halvlek blev fortsatt spelmässigt ganska jämn men nu var AIK betydligt vassare framåt. I den 56:e minuten är hemmalaget mycket nära 1-0 när Dennis Östlundh sköt ett skott som Björklund räddar och Mats Rubarth sedan satte returen i ribban. Lagen bytte nu chanser och efter 77 minuter var det stolpens tur att förhindra AIK ett ledningsmål.

Även slutskedet var händelserikt och i den 87:e minuten fick Thomas Lagerlöf BP:s bästa chans i matchen när han kom fri med Daniel Örlund. Hans avslut gick dock tätt utanför och istället blev det hemmalaget som drog det längsta strået när Arash Talebinejad höll sig framme och avgjorde med en bredsida i den 90:e minuten.

– Det blev en spännande match. Vi gör ingen helgjuten insats men kunde ändå vända en trend. Kom ju från en 1-2-förlust mot Väsby och visste inte riktigt vad vi stod. Därför var tre poäng mycket betydelsefullt. Det var framförallt i sista kvarten vi lyfte upp spelet och det gav slutligen resultat, sa en nöjd Rikard Norling till BP:s hemsida.

Ett underhållande derby där BP stod upp mycket bra. AIK var dock vassare i straffområdet och segern var rättvis även om 3-2 hade speglat matchen bättre.

AIK

Daniel Örlund – Kristoffer Arvhage, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Markus Karlsson (Jimmy Tamandi, 50) – Mattias Moström, Daniel Tjernström, Derek Boateng, Dennis Östlundh (Andreas Eriksson, 74), Mats Rubarth (Kristian Haynes, 62) – Arash Talebinejad.

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Mikael Nordh, Richard Henriksson, Kim Odelius – Martin Ekström, Håkan Malmström, Thomas Lagerlöf, Mattias Johansson (Gabriel Özkan, 62) – Olof Guterstam, Olle Kullinger.

Degerfors 0 (0)

IFK Norrköping 1 (0)

0–1 Bruno Santos (74).

Varningar, Degerfors: Ola Toivonen, Mikael Nilsson, Stefan Larsson.

Norrköping: Andreas Alm (avstängd), Bruno Santos.

Publik: 3 698 (på Stora Valla).

Domare: Miro Ukalovic.

Matchen

Degerfors inledde mycket piggt och efter tre minuter prickade Martin Sjölund målställningen. Kort senare hade nyförvärvet Shpetim Hasani ett bra läge. Efter en kvart avtog tempot och Norrköping fick mer att säga till om dock utan att skapa mer än ett par halvchanser. Degerfors återtog sedan initiativet och i den 30:e minuten nickade alerte Hasani i stolpen. Mot slutet av halvleken böljade matchen fram och tillbaka och båda lagen hade bud på ett ledningsmål.

Efter paus förde Degerfors matchen. Man hade stundtals ett bastant tryck mot Norrköping och Hasani var ett ständigt orosmoment för gästernas backlinje. Hemmalaget var dock ineffektivt i de avgörande lägena och i den 75:e minuten stack Norrköping upp i ett av fåtaliga anfall. Viktor Rönneklevs inlägg hittade Bruno Santos som nickade in IFK:s oförtjänta ledningsmål. 0-1 kom som en kalldusch för Degerfors och därefter orkade laget inte resa sig igen och de sista tio minuterna kunde Norrköping kontrollera matchen mot ett tröttkört Degerfors.

Ett orättvist slutresultat i en match där Degerfors totalt sett var både spel- och chansmässigt bättre.

Degerfors

Sebastian Karlsson – Mikael Nilsson (Henrik Janson, 79), Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Emil Johansson (Henrik Berger, 79) – Martin Sjölund, Tobias Hedberg – Tobias Solberg, Ola Toivonen, Tobias Larsson (Jonas Bergman, 83) – Shpetim Hasani.

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Patrik Svensson, Anders Whass, Richard Spong, Patrik Jönsson – Andreas Alm – Viktor Rönneklev (Andreas Dahlén, 79), Abder Kabous (Dago Funes, 70), Markus Hansson – Stefan Thordarson, Bruno Santos (Martin Gustavsson, 84).

Åtvidaberg 2 (2)

Västra Frölunda 2 (1)

1–0 Yannick Bapupa (2), 2–0 Daniel Johansson (5), 2–1 Hannes Tobiasson (19), 2–2 Mattias Andersson (69).

Varningar, Åtvidaberg: Arsim Gashi.

Frölunda: Anildo Spencer, Jesper Johansson (avstängd).

Publik: 1 452 (på Kopparvallen).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

Åtvidaberg fick en smakstart på matchen när Pontus Karlsson kom loss på kanten och hittade in till Yannick Bapupa som gjorde 1-0 redan efter två minuter. Åtvidaberg fortsatte framåt och tre minuter senare gjorde Daniel Johansson 2-0 på en retur efter en hörna. I den 12:e minuten var sedan Bapupa nära att utöka hemmalagets ledning. Åtvidaberg var klart bättre under första kvarten men sedan smög sig lite självsäkerhet in och man slog av på tempot.

Frölunda bjöds in i matchen och Hannes Tobiasson tackade för detta genom att reducera i den 19:e minuten efter tveksamt agerande i ÅFF-försvaret. Därefter sjönk spelkvaliten och matchen handlade mer om mittfältskamp där gästerna tog över allt mer. I slutet av halvleken hade lagen varsin jättechans. Först var Richard Ekunde nära att utöka Åtvidabergs ledning men hans nick räddades på mållinjen och i anfallet efter var Tobiasson nära att kvittera.

Efter paus var spelet ännu sämre. Åtvidaberg var dock minst dåligt och man skapade ett par chanser innan Mattias Andersson något oförtjänt kunde kvittera i den 69:e minuten. Kort därefter hade Pontus Karlsson ett kanonläge att återge ÅFF ledningen men Joakim Olsson gjorde en superb räddning. Åtvidaberg hade även matchens sista chans då Bapupa var nära att nicka in en frispark.

– Det verkar som att vi inte har mental styrka att klara av såna matcher. Vi fick en drömstart, men lyckas inte vinna. Vi fick inte fart i vårt spel, och det är sånt som vi pratade om inför matchen att vi måste ha. Vårt försvarsspel var under all kritik vid de två målen som vi släppte in, sa en besviken ÅFF-manager Magnus Pehrsson till Kopparslagarna.

En spelmässigt medioker tillställning. Åtvidaberg var dock minst dåligt och sett till chanserna var hemmalaget värt tre poäng.

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Blaise Mbemba, Daniel Johansson, Richard Ekunde, Fredrik Elgström (Eddie Åhman, 85) – Martin Jönsson, Kristian Bergström, Imad Shhadeh (Christoffer Karlsson, 11) – Yannick Bapupa, Tommy Thelin (Arsim Gashi, 79), Pontus Karlsson.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Erik Friberg (Mohammed Ali Khan, 62), Jesper Johansson, Ante Maletic, Anildo Spencer – Chay Hews, Martin Smedberg, Peter Nyström, Ivan Ottordahl (Arash Bajat, 56) – Hannes Tobiasson (Eddy Lopez, 81), Mattias Andersson.

Falkenberg 2 (1)

Mjällby 2 (0)

1–0 Patrik Lundgren (25), 1–1 Fredrik Olsson (60), 1–2 Pavel Zavadil (65), 2–2 Marthin Möller (72).

Varningar, Falkenberg: -.

Mjällby: Marcus Lindberg (avstängd).

Publik: 1 520 (på Falkenbergs IP).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

Falkenberg hade i veckan bytt tränare – andretränaren Stig Kristensson har tagit över efter sparkade Lars Borgström – och det bytet verkade att ha en positiv effekt på spelarna som var rejält tända från första minuten. Falkenberg dominerade den första halvleken stort. Man vann i princip samtliga närkamper, höll i bollen bra och skapade flertalet goda chanser. Ledningsmålet som Patrik Lundgren gjorde efter en hörna var dock mer slumpartat.

– Målet var ren tur. Jag hade solen i ansiktet och såg inte bollen. Den träffade pannan och måste ha tagit på en av deras spelare sedan, sa målskytten Lundgren till Hallands Nyheter.

Efter paus spelade Mjällby upp sig. Det var dock Falkenberg som fortsatt hade de bästa chanserna och Fredrik Olssons kvittering i den 60:e minuten kom ganska överraskande. Efter det blev hemmaspelarna lite ängsliga och fem minuter senare gav Pavel Zavadil gästerna ledningen med en snygg volley. Mjällby såg därefter ut att ta över matchen men i den 72:a minuten misslyckades bortaförsvaret med att få undan ett inlägg och Marthin Möller kunde slå in kvitteringen. Mjällbys Simon Sjöfors hade kort senare matchens sista chans när han missade öppet mål från nära håll.

En händelserik och underhållande match där Falkenberg spelade ut Mjällby under första halvlek och borde ha avgjort matchen då. Efter paus var gästerna klart förbättrade och totalt sett var oavgjort ganska rättvist.