Mardrömmen: Alla utlandsproffs bänkade
”Blir omöjligt att följa dem”
Publicerad 2017-05-11
Håkan Ericsons allsvenska spelare gör succé.
Men nu har det sista utlandsproffset i U21-landslaget som var ordinarie också bänkats.
– Det blir i princip omöjligt att följa dem, säger förbundskaptenen inför sommarens EM.
Om mindre än tre veckor tar Håkan Ericson ut truppen till U21-EM. I förra veckan var han och besökte flera av de utlandsproffs som är högaktuella.
Men det var inte många han fick se spela match.
En titt på de utlandsproffs som var med vid senaste landslagssamlingen och deras speltid i klubblagen sedan just denna samling i slutet av mars är mycket dyster läsning. De sex spelarna, som allihop är mittfältare eller anfallare, har sedan dess bara skrapat ihop fem ligamatcher från start i sina a-lag (genom Alexander Fransson och Simon Tibbling) samt sju inhopp. Den ende som varit ordinarie under säsongen, Tibbling, har tappat sin startplats i Groningen och fått nöja sig med två inhopp den senaste månaden.
– Tränaren motiverar det med taktiska skäl. Han vill ha yttrar som mer utmanar en-mot-en, säger Ericson.
Tränarbytet i NEC Nijmegen har inte hjälpt Jordan Larsson. Han har fått hålla tillgodo med två korta inhopp sedan i mars.
Joel Asoro spelar bara med Premier League-jumbon Sunderlands U23-lag och Muamer Tankovic håller mest till i Alkmaars b-lag.
”Ställer till problem”
– Klart att det ställer till problem. Det blir i princip omöjligt att följa dem hemifrån Sverige när de inte spelar, säger Ericson.
– Då blir det ännu viktigare att se några träningar med dem, höra deras egna intryck och hur tränaren/sportchefen anser att de hanterat att stå utanför laget; hur de sköter sin träning och fysik, attityden till sin situation och hur mycket de spelar i andralaget. Man får en bild av var de står fysiskt och mentalt.
En av spelarna Ericson träffade var Carlos Strandberg, vars säsong med Westerlo tog slut redan den 12 mars. Sedan dess har anfallaren återvänt till Club Brügge, varifrån han var utlånad. Men han får inte spela med dem då han redan representerat två klubbar den här säsongen.
– Efter förutsättningarna är det här optimalt även om alla parter helst hade sett honom spela matcher. Han får bra träning i Brügge där han är en av fyra anfallare. Vi får ständigt uppdaterade fysrapporter därifrån och han svarar bra på träningen.
Samtidigt kan Ericson glädja sig åt framfarten hos flera av de EM-aktuella spelare som vänt hem till allsvenskan eller som valt att stanna efter att nobbat utlandsbuden, som Gustav Engvall, Pawel Cibicki, Tim Erlandsson, David Moberg Karlsson och Melker Hallberg.
”Vore vansinnigt av mig”
– Det är jätteroligt. Alla moln på himlen är inte mörka, säger Ericson, som ändå inte vill propagera för att spelare ska stanna kvar i allsvenskan och nobba lukrativa bud från utlandet.
– Det går inte att lägga en mall. Det vore vansinnigt av mig att säga att man inte ska ge sig ut när det är så många som ändå lyckats efter att gått utomlands. Men klart att det inför ett mästerskap är positivt för mig som förbundskapten om så många som möjligt spelar. Just nu är facit att det är lättare att få speltid hemma än utomlands.
Men Ericson har några råd att ge efter över sex år som U21-förbundskapten med många adepter som samtidigt haft sina första år som utlandsproffs:
– För det första är det bra om man gjort ett par säsonger som ordinarie i allsvenskan innan man går utomlands. För det andra gäller det att göra en så bra kartläggning av läget som man kan ha när man kommer till en ny klubb: hur spelar man, vad ställs det för krav på mig, hur är konkurrensen och hur ser den sociala situationen ut. För det tredje: ha en plan för vad du gör om du inte får individuell feedback på din prestation. Vem hjälper dig med det då? Många av killarna säger att det är ett jäkla steg att ta och att det är många saker som man inte tänker på innan man ger sig ut, säger U21-förbundskaptenen.
Några besked från a-landslagsmännen Victor Nilsson Lindelöf och Emil Krafth om deras medverkan i EM eller ej har Ericson ännu inte.