Dagens namn: Evald, Osvald

Fansen supertabbe – här firar de för tidigt

Publicerad 2013-05-04

”Hade kunnat lägga ner klubben”

Domaren blåste och segerrusiga Hull-fans stormade planen för att fira avancemanget till Premier League.

Problem ett: Domaren hade bara blåst för straff.

Problem två: Hull missade straffen – Cardiff vände, fick straff och kvitterade.

Räddningen: En 19-årig tredjemålvakt.

Det är dagen som för alltid kommer vara inskriven i Hull Citys historieböcker. Laget hade vänt underläge 0-1 till 2-1 mot Cardiff och var i det läget klart för Premier League.

Två minuter över 90 minuter blåste domaren i sin pipa och hemmafansen stormade planen i glädje. Men visslan hade ljudit för en straffspark, och var alltså ingen slutsignal.

Spelarna flydde av planen

Managern Steve Bruce fick kalla tillbaka fansen och lyckades med hjälp av vakter få allt folk av planen. Då brände Nick Proschwitz chansen att bli hjälte när straffen räddades. Sedan skedde det osannolika.

Cardiff vände och fick i nästa anfall själva straff efter en hands av Hull i straffområdet. Nicky Maynard visade större kyla än kollega Proschwitz och placerade in 2-2 för gästerna. Ett mål som innebar att Hull inte längre var klart för Premier League.

Samtidigt som spelarna flydde av planen efter slutsignalen fick fansen följa det fortsatta dramat via resultattavlan och sina mobiltelefoner. För på annat håll hade nu Watford chansen att blåsa Hull på andraplatsen i tabellen och avancemanget till högstaligan.

Två målvakter skadade

Efter en otäck skada i första halvlek, med 16 minuters tillägg som resultat, släpade den matchen med omkring tio minuter. Ställningen var 1-1 när Hulls match avslutades och deras spelare fick följa Watfords kamp mot Leeds på TV-apparater i spelargången.

Som tur var för dem, straffskytten Proschwitz och jubelidioterna som sprang in för tidigt förmådde inte Watford att avgöra. Detta efter att laget fått sin förste- och andremålvakt skadade och tredjevalet, 19-årige debutanten Jack Bonham, stått för en tavla när han och svenske Joel Ekstrand bjöd Leeds på 1-1-målet.

Mitt i forceringen gjorde Leeds istället 2-1, efter en ny tavla av den inbytte 19-åringen, och räddade Hull. Så tio minuter efter den första planstormningen fick Hull till sist skrika ut sin glädje igen – efter ett minst sagt historiskt drama.

– Jag har varit med länge men aldrig sett någonting liknande som de tio sista minuterna. Det var en pärs. Domaren tog ett ofattbart beslut när de fick straff men vi klarade det till sist. Jag vill också ge beröm till Gianfranco Zola och hans Watford. De pressade oss hela vägen, säger Hull-managern Steve Bruce till BBC.

Platsen till Premier League, värd motsvarande en miljard kronor, var till sist och trots allt säkrad.

– Om de hade missat Premier League med de här förutsättningarna hade de kunnat lägga ner klubben, säger Sportbladets Erik Niva i Viasat Fotboll.