”Skulle dricka cola” – blev syndabock

Publicerad 2013-05-04

Gav bort platsen värd en miljard

En Watford-seger mot Leeds hade varit värd en miljard kronor.

Då skadade sig målvakten Manuel Almunia på uppvärmningen, reserven Jonathan Bond knockades allvarligt efter 25 minuter och tredjemålvakten Jack Bonham gav bort platsen i Premier League med två tavlor.

– Det är en 19 år gammal tredjemålvakt som åkte till matchen och trodde att han skulle sitta på läktaren och dricka cola, säger Sportbladets Erik Niva i Viasat Fotboll.

19-årige Jonathan Bond fick hoppa in i Watfords måstematch mot Leeds efter att ordinarie målvakten Manuel Almunia skadat sig under uppvärmningen. Matchen kunde säkra uppflyttning till Premier League för Watford, en plats värd omkring 400 miljoner svenska kronor bara i TV-pengar och som totalt beräknas ge omkring en miljard kronor, men efter omkring 25 minuter fortsatte hemmalagets målvaktsmardröm.

Nacken fixerades

Bond knockades då när medspelaren Ikechi Anya knuffades in i honom av Leeds Dominic Poleon.

– Jag mår riktigt, riktigt dåligt när jag ser den här typen av situationer, säger experten Bosse Petersson i Viasat Fotboll.

– Det där är det absolut dummaste och fegaste du kan göra som spelare. Att skicka den sista knuffen.

Smällen blev våldsam och 19-åringen knockades.

– Han blev medvetslös innan han ens träffade gräset, säger Sportbladets Erik Niva i Viasat Fotboll.

Läkare sprang in och fixerade Bonds nacke. Efter några minuter syntes ändå hur målvakten kunde tala med personalen, men han reste sig aldrig. Istället fick den blåslagne Bond bäras av planen på bår, fortsatt med nacken fixerad och med syrgas som andningshjälp. Enligt BBC rör det sig om en nackskada för Jonathan Bond.

Krockade med Joel Ekstrand

Efter omkring tio minuters uppehåll kunde spelet till sist återupptas. Som tur var för Watford hade de en tredjemålvakt på bänken – 19-årige Jack Bonham som aldrig hade gjort en a-lagsmatch.

Det syntes efter 40 minuter när Bonham gick ut på en långboll. Svenske Joel Ekstrand försökte slå bort densamma men träffade Leeds anfallare Dominic Poleon och fick sedan se bollen styras över Bonham i mål. I samma situation krockade Ekstrand med Bonham och Poleon kunde enkelt placera in bollen i det öppna målet.
På annat håll tappade Hull samtidigt sin ledning mot Cardiff och bjöd in Watford igen. När tio minuter återstod kämpade hemmalaget för att få in ett segermål, som hade säkrat avancemanget. Då kontrade Leeds och lobbade in 2-1 efter en ny tavla av inbytte Bonham.

En mardröm för Watford och den 19-årige debutanten. Istället avancerar nu Hull till Premier League och Watford får spela playoff.

– Stackars, stackars målvakten. Det är en 19 år gammal tredjemålvakt som aldrig spelat i a-laget tidigare och åkte till matchen och trodde att han skulle sitta på läktaren och dricka cola. Så får han sitta på bänken efter uppvärmningen, efter halvtimmen spela och sedan gör han två fatal misstag, säger Sportbladets Erik Niva i Viasat Fotboll.