Efter 4-1 till tyskarna i Bloemfontein konstaterar vi det gamla vanliga:

Aldrig lugnt och stilla, alltid med en smäll som svider, alltid kontroversiellt, alltid till braskande skandalrubriker.

Vi talar förstås om Englands uttåg ur de stora turneringarna.

Det här var som ett långfinger rakt upp i mörka Småland.

Det här kommer det att talas länge om.

På väg att resa sig

Det här äventyret slutade med en praktskandal som England aldrig kommer att glömma.

Det här var kanske fotbollsgudarnas sätt att jämna ut saker och ting efter VM-finalen 1966.

Vi pratar förstås om MÅLET som Frank Lampard gjorde i slutet av första halvlek och som skulle betytt kvittering till 2-2.

Bollen studsade i ribban och ner innanför mållinjen. En halvmeter innanför. Hela publiken såg det, några hundra miljioner tv-tittare såg det (de behövde inte ens repriserna), men den ene uruguyanske linjedomaren såg det inte.

England var på väg att resa sig från en katastrof, 2-0-underläge efter en dryg halvtimme, och det kommer att sväva en fråga i luften för evigt nu:

Vad hade hänt om England hade fått sitt 2-2-mål godkänt?

Hur hade matchbilden blivit i andra halvlek?

Planens bäste

Som det nu blev gick England upp för högt i ivern att få den där kvitteringen. Det var en emellertid en lömsk villfarelse att England dominerade stort. Det handlade lika mycket om iskall, tysk list.

Thomas Müller blixtkontrade in två lysande tyska mål till 3-1 och 4-1, sen var Englands VM slut – samtidigt som den tyska drömmen om ett guld växte sig allt starkare.

Det unga Tyskland utklassade England taktiskt, och ett par av anfallen i första halvlek – till exempel Podolskis 2-0-mål, var bland VM:s vackraste.

En som aldrig kommer att glömma den här matchen är Frank Lampard.

Han var en av planens bästa i första halvlek, men hans insats summeras med fem andra punkter:

Han hade extrem otur när tyske målvakten Manuel Neuer reflexräddade en jättechans.