Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Kräver skadestånd efter kaosmatchen

Publicerad 2015-10-06

Började spy efter åtta minuter – fem akut till sjukhus

Målvakten spydde efter åtta minuter, fem spelare fördes akut till sjukhus och domaren blåste av matchen i den 81:e minuten vid ställningen 10–0.

Den bisarra scenerna utspelade sig i den brasilianska högstaligan för damer häromveckan och kallas för ”matchen som aldrig borde ha spelats”.

Nu kan förbundet få betala priset för skandalen.

Den 23 september tog Viana-MA:s spelare och ledare bussen från Viana i Maranhão-regionen till Teresina i Piauí för matchen mot Tiradentes-PI. Spelarna var missnöjda redan innan de hade anlänt till arenan, de ville inte att avsparken skulle ske redan klockan 15.00, lokal tid, eftersom temperaturen mätte hela 39 grader och luftfuktigheten bara 20 procent. Men när de vädjade till förbundet om att få matchen framflyttad fick de avslag; matchen skulle promt starta klockan 15.00 eftersom det var den sista omgången i ligans första halva, och samtliga matcher var tvungna att starta samtidigt.

Segnade ihop

Efter åtta minuter bekräftades Viana-MA:s farhåga. Målvakten Del segnade ihop på gräsmattan och började kräkas.

Hon blev den första av fem spelare att kollapsa.

En bit in i den andra halvleken tog krafterna slut även för Daniela, Alessandra, Flávia och Renata. Samtliga fick föras akut till sjukhus på grund av uttorkning och utmattning och kvar stod chockande, utpumpade lagkamrater och släppte in mål efter mål efter mål. 36 minuter in i den andra halvleken tog domaren Antonio Trindade beslutet att bryta matchen. Då ledde Tirandentes-PI med 10–0.

Även hemmaspelarna hade problem med orken i den andra halvleken men inte alls i samma omfattning som gästerna, som dels hade en bussresa i bagaget, dels ett mer hektiskt spelschema från tidigare.

Efteråt var irritationen stor bland spelare och ledare i Viana-MA som slog fast att matchen aldrig borde ha spelats.

– Jag har själv spelat i Tiradentes-PI tidigare och att starta matchen klockan 15.00 är omänskligt, sa målvakten Del enligt Globoesporte.

”Total ignorans”

Kaosmatchen har blivit en stor snackis i Brasilien och nu förvandlas den även till en rättslig process. På måndagen lämnade den brasilianska motsvarigheten till Arbetsmarknadsdepartementet in en stämningsansökan mot det nationella fotbollförbundet CBF samt mot Piauís lokala fotbollförbund FFP. De kräver att ett skadestånd på motsvarande 2,1 miljoner kronor betalas ut och stödjer sig mot att förbunden ska ha brutit mot en regel som gör gällande att matcher i Piauí inte får börja förrän tidigast klockan 17.00.

– Båda förbunden, CBF i synnerhet, har visat upp en total ignorans gentemot spelarnas hälsa och säkerhet. Jag är övertygad om att domaren kommer göra fallet rättvisa och statuera ett exempel för hela Brasilien, säger åklagaren enligt Globoesporte.

”Ska diskutera frågan”

Cesarino Oliveira från Piauís fotbollförbund hävdar att de inte brutit mot reglerna och lägger över ansvaret på den nationella förbundet CBF.

I ett uttalande säger CBF:

”Matchen mellan Tiradentes (PI) och Viana (MA) var schemalagd den här tiden (15.00 red.anm) av två huvudanledningar: 1) Det var den sista omgången, det spelades två matcher från andra grupper och alla behövde starta samtidigt, dessutom spelades matchen på en arena utan elljus. 2) Tiden fastställdes efter önskan från de sändande tv-bolagen. CBF kommer att diskutera frågan om avsparkstider, särskilt vad gäller matcher i de norra och nordöstra regionerna”.