Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Nu invaderar norrmännen

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2013-05-20

Allt fler kommer till allsvenskan – i dag drabbar Gashi och Hauger samman

Helsingborg vs Elfsborg.

Mästarna 2011 vs mästarna 2012.

Norrman vs norrman på mitten.

Ardian Gashi vs Henning Hauger.

– Allsvenskan har större potential än Tippeligan, säger Gashi om den norska invasionen.

Följ ämnen
IF Elfsborg

1999 vann Helsingborg allsvenskan med fyra norrmän i laget.

Man skulle kunna tro att det skulle ge en norsk trend i allsvenskan. Men icke.

I stället skulle man kunna tro att det infördes ett ­importstopp på norrmän för de blev bara färre och färre i allsvenskan.

– Vi hade inte en chans att konkurrera ekonomiskt med norska klubbar då, ­säger Jesper Jansson, sportchef i Helsingborg med ­totalt fem säsonger i Stabaek som spelare åren 1997–2006.

Vände plötsligt

Antalet norrmän gick från tio totalt 1999 till att 2009 vara nere på noll.

– Inga alls?! Oj, oj, oj, ­säger Helsingborgs Ardian Gashi när han får se siffrorna Sportbladet tagit fram med hjälp av statistikbyrån ­Infostrada.

Då, 2009, var det brassar som gällde: Hela 22 sambalirare hade vi i allsvenskan då – och 13(!) finländare samt 10(!) islänningar.

Men då vände plötsligt den norska oljetankern och i dag har vi tio norska ­spelare i allsvenskan.

– I Sverige drog vi i handbromsen lite tidigare och nu är det många norska klubbar som sliter ekonomiskt, säger Jansson.

– Sedan attraherar allsvenskan norska spelare nu. I början av 2000-talet var nog tippeligan snäppet bättre men nu är allsvenskan definitivt starkare. Norska spelare ser att allsvenskan är en attraktiv liga att spela i och man har stora möjligheter att utvecklas och komma vidare.

Ghananerna är visser­ligen fler än norrmännen i år i allsvenskan men många av dem är bänkspelare och knappt det.

Har nyckelroller

Norrmännen, däremot, har nästan allihop nyckelroller i sina lag. Som HIF:s och Elfsborgs båda mittfältsmotorer Ardian Gashi och Henning Hauger som i dag i toppmötet på Olympia ställs mot varandra för första gången på fyra år.

– Jag har fått min skit på planen av Gashi. Han gillar att snacka, skrattar Hauger när Sportbladet sammanför dem.

– Det har jag slutat med, haha. Nej, men Henning är lite lugnare, säger Gashi.

Slogs om guld

2007 och 2008 slogs de om det norska ligaguldet: Hauger i Stabaek (silver 2007 och guld 2008), Gashi i Brann (guld 2007) och Fredrikstad (silver 2008).

Hur lika är ni i spelstil?

– För mig är Henning en riktigt bra balansspelare. Han styrde det i Stabaek när nästan alla andra var offensiva, säger Gashi.

– Vi är rätt aggressiva på plan båda två, säger Hauger.

– Ja, vi gillar att spela fotboll men blir det fajt tvekar vi inte att stå upp för laget, tillägger Gashi.

Jämnt – än så länge

De håller med Jansson om att allsvenskan är bättre än den norska.

– Man kan säga att det på ett enkelt sätt: tempot i tippeligan är högre, men också högre än kvaliteten på spelarna. I allsvenskan är det mer ett pulserande tempo, de starka lagen reglerar tempot, säger Gashi.

– Ja, tempot är nog lite ­högre i Norge, medan man ligger mer rätt i positionerna i Sverige. Det är inte så mycket ”tuta och kör” i allsvenskan, säger Hauger.

Vilken av ligorna håller högst kvalitet då?

– Än så länge är det jämnt. Men allsvenskan har större potential. Det är fortfarande gamla arenor på flera håll i allsvenskan och när det blir nya kommer allting ­höjas, säger Gashi och fortsätter:

– Dessutom säljs fler spelare utomlands från allsvenskan då klubbar och agenter har närmare hit för att titta på bra spelare. Jag tror det kommer att fortsätta. Allsvenskan kommer att öka i kvalitet, det blir mer pengar och fler svenska lag i europaspelet.

Men det är fortfarande fler svenskar i tippeligan än norrmän i allsvenskan även om gapet minskat: 18 mot 10 i år jämfört med 27 mot 1 för fem år sedan.