Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Vendela

Fagerlund: Bale visade styrka för Wales

I djurriket är det tveksamt om vi får se ett möte mellan ett gäng kalkoner och valar.

Kvällens match i Baku – i människovärlden – är väl nära nog.

Kalkoner borde ha övertaget på land. Men det visade sig att valar verkligen är större och starkare, särskilt de som heter Gareth Bale.

”The Animal Derby”, en benämning som givetvis blir obegriplig om den inte förklaras på engelska.

Britter är världsmästare i ordvitsiga rubriker och blundar aldrig för en möjlighet likt den inför Wales möte med Turkiet. Bilder på valar och kalkoner prydde flödet, vilket gav en ytterst viktig gruppspelsmatch en nästintill plojig kant.

Det brakade och dundrade inte direkt om dessa lag då de gjorde sina respektive EM-entréer. När fyrverkerierna dog ut i Rom backade turkana ängsligt hemåt i ett försök att kontrollera den italienska anstormningen. De misslyckades markant.

Wales var inte mycket bättre mot Schweiz, med skillnaden att Kieffer Moore rättade till bandageringen för att tajma en kort slagen hörna med pannan. Då hade försvaret stora problem att hålla koll på motståndaren Breel Embolo, nu var det 35-årige Burak Yilmaz som ställde till oreda genom sin fysik och spelmässiga flexibilitet.

Ramsey var het

I alla fall ett tag. Efter en böljande start vägde walesarnas vågskål snart över. Om Moore innehade huvudrollen i öppningsmatchen stod Aaron Ramsey i centrum denna tisdagskväll i Baku. En, två, tre gånger hamnade Juventus-spelaren i hetluften kring straffområdet under den första halvleken. Den sista djupledslöpningen var i symbios med playmaker Gareth Bales formidabla passning och bollen landade i nätmaskorna bakom Uğurcan Çakir.

Det märkliga låg i att Turkiet inte satte stopp för firma Ramsey/Bales framfart från första början. Kanske kan vi slå fast att denna ”dark horse”, som många lyfte inför turneringen, inte är mycket mer än en duglig arbetshäst.

Şenol Güneş mannar var långt bättre i dag jämfört med premiären, men det räckte helt enkelt inte.

Bale borde ta hjälp av Ronaldo

Efter pausvilan låg Bale bra till för den stjärnformade statyetten som tilldelas matchens lirare. Särskilt när han fixade en straff med halvtimmen kvar som potentiellt kunde stänga butiken.

Men kaptenen flackade med blicken, sköt bollen tio meter över målet och verkade ha svårt att tro sina ögon. Den tappra skara walesare som motvilligt har förlagt årets semester i Azerbajdzjan stod med hakorna ned till knäna.

Bale borde kanske testa Cristiano Ronaldos andningsteknik innan han drar till från elva meter nästa gång.

Nattsvart för Turkiet

För att summera denna djurfajt: Kalkoner ser ganska läskiga ut men är inte så värst mångfacetterade. Wales – förlåt, valarna – visar styrka i perioder och har spelare som kan göra den där lilla, om än väldigt viktiga, skillnaden.

Bale tog revansch för jättemissen i slutminuterna när han vackert spelade fram till Connor Roberts som utökade till 2–0.

Statyetten var tillbaka i kaptenens händer.

Turkiets chanser till avancemang är nu minimala. För Wales ser det betydligt ljusare ut och pressen är tillfälligt överlagd på Schweiz axlar. Att Dan Ward fortsätter vara en av turneringens bästa målvakter är behjälpligt men utespelarna måste bli mer kliniska (ja, jag pratar bland annat om dig, Daniel James). Och Bale borde ta ett djupt andetag innan han lägger straffar hädanefter.

Gareth Bale tog revansch för jättemissen, skriver Frida Fagerlund.