1–0 Wilton Figuiredo (45+1), 2–0 Joseph Cole (73), 3–0 Wilton Figuiredo (93).

VSK: Martin Andersson, Benjamin Webster.

Publik: 3 279 (på Gamla Ullevi).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

En match som var betydligt jämnare än vad slutresultatet antyder. Gais var segt och omständigt och det märktes att halva laget hade varit nerbäddade med febertoppar i veckan. Västerås SK gjorde däremot en av sina bätttre insatser den här säsongen och gästerna förde matchen under långa stunder. I slutet av halvleken hade VSK en stark period och i slutminuten hade Niclas Hikes ett bra skott som tvingade Dime Jankulovski till en vass räddning. På övertid tog istället Gais lite oförtjänt ledningen när Wilton Figuiredo sköt ett skott som tog på en back och gick ribba in bakom en chanslös David Wikström.

VSK samlade nytt mod i paus och man fortsatte att spela bra även i andra halvlek dock utan att skapa lika vassa chanser som i första. Gästerna var ånyo inne i en bra period när Figuiredo i den 73:e minuten sköt ett hårt långskott och Joseph Cole höll sig framme på returen och slog in 2-0. Efter den andra kallduschen gick luften ur VSK och Gais kunde spela av matchen. På stopptid gjorde sedan Figuiredo 3-0 med ett vasst skott rakt upp i nättaket.

– Vi gör en mycket bra match sett över 90 minuter. 1-0 målet var mycket olyckligt i slutet på första. Vi var klart värda minst oavgjort idag, sa assisterande VSK-tränaren Matthias Andreasson till VSK:s hemsida.

Gais

Dime Jankulovski – Stefan Vennberg (Martin Dohlsten, 88), Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Daniel Blomgren – Johan Friberg (Thomas Heed, 46), Fredrik Lundgren, Wilton Figuiredo, Tomas Rosenkvist (Magnus Jacobsson, 68) – Joseph Cole, Mathias Gravem.

Västerås SK

David Wikström – Martin Andersson, Andrew Kelly, Jonas Stark, Niclas Hikes – Benjamin Webster (Peter Markstedt, 56), Johan Svensson, David Curtolo, Andreas Eriksson (Damir Foric, 79) – Anton Holmberg, Joonas Botold.

Åtvidaberg 3 (1)

Falkenberg 0 (0)

1–0 Pontus Karlsson (7), 2–0 Tommy Thelin (76), 3–0 Yannick Bapupa (81).

Varningar, Åtvidaberg: Yannick Bapupa, Daniel Johansson.

Falkenberg: -.

Publik: 1 368 (på Kopparvallen).

Domare: Tobias Mattsson.

Matchen

Åtvidaberg inledde mycket piggt och man fick också en tidig utdelning när Falkenberg inte fick undan en hörna och Pontus Karlsson på andra försöket satte bollen i krysset i den sjunde minuten. Åtvidaberg fortsatte att dominera matchen efter behag och man skapade massor av ypperliga chanser. I den 19:e minuten sköt Yannick Bapupa ett långskott i stolpen och innan halvleken var över hade Sheriff Suma, Pontus Karlsson och Kristian Bergström alla missat fina lägen. Falkenberg hade en storspelande Tommy Naurin att tacka för att det bara stod 1-0 i paus.

Även andra halvan av matchen handlade endast om hemmalaget. Falkenbergs defensiv agerade långt under normal standard och det var mest en tidsfråga innan ÅFF utökade ledningen. Suma missade ytterligare två kanonchanser innan inbytte Thelin placerade in 2-0 i den 76:e minuten. Fem minuter senare fick Bapupa en fin passning från Bergström och 3-0 var ett faktum. Klasskillnad och en odiskutabel seger för Åtvidaberg.

– I dag hade jag faktiskt varit beredd att be om ursäkt om vi tagit en poäng, sa Falkenbergs lagkapten Patrik Lundgren till Hallands Nyheter.

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Eddie Åhman, Daniel Johansson, Richard Ekunde, Fredrik Elgström – Martin Jönsson, Kristian Bergström (Daniel Lundqvist, 82), Imad Shhadeh (Christoffer Karlsson, 86) – Yannick Bapupa, Sheriff Suma, Pontus Karlsson (Tommy Thelin, 68).

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Marthin Möller – Emil Backlund (Johan Claesson, 86), David Svensson, Viktor Elm, Björn Carlsson – Stefan Rodevåg, Patrik Larsson (David Elm, 66).

Matchen

Örebro SK förde spelet under större delen av den första halvleken men man hade mycket svårt att omsätta sitt övertag i chanser. ÖSK spelade stundvis riktigt bra fram till straffområdet men där körde man allt som oftast fast i ett stabilt Öster-försvar.

Det var istället gästerna som hade de bästa chanserna. I den elfte minuten var Pär Cederqvist nära att ge Öster ledningen. Åtta minuter senare gav slarvigt försvarsspel Martin Claesson ett jätteläge men Peter Westman lyckades med kvalificerad räddning att tippa skottet till hörna. I den 43:e minuten blev Cederqvist friställd men Westman var åtterigen bra med på noterna då han kom ut och täckte avslutet på bästa sätt.

ÖSK höjde tempot i inledningen av andra halvlek och både Lars Larsen och Mirza Jelecák hade skapliga lägen. Hemmalaget såg ut att ta över allt mer när Markus Jonsson fick en boll på mitten och med en drömträff drog upp den i krysset från 25 meter.

– När jag fick bollen från Martin Claesson kände jag direkt att träffen var bra. Bollen virvlade i luften och ställde Örebromålvakten helt, sa målskytten Jonsson till Smålandsposten.

Den kallduschen fick dock en positiv effekt på ÖSK som började att spela allt bättre och nu också började att skapa klara chanser. Mellan den 65:e och 80:e minuten belägrade man Östers planhalva och man skapade också flera jättechanser utan att få in bollen. De sista tio minuterna var inte hemmalagets press lika konstant men man hade ytterligare chanser, bland annat fick inbytte Paul Munster ett mål felaktigt bortdömt för offside i den 88:e minuten.

Örebro vaknade till liv först efter Östers ledningsmål men sett till chanserna över hela matchen var hemmalaget värt åtminstone en poäng.

Örebro SK

Peter Westman – Axel Kjäll (Patrik Haginge, 77), Thomas Andersson, Magnus Samuelsson, Joel Riddez – Mirza Jelecák (Ricardo Costa, 61), Fredrik Nordback, Angel Carreno, Patrik Anttonen – Lars Larsen, Jon Lundblad (Paul Munster, 85).

Öster

Björn Stringheim – Markus Jonsson, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Emin Nouri – Daniel Svensson, Fredrik Gustafson, Peter Wibrån – Martin Claesson (John Sallhag, 68), Ivan Dudic (Freddy Borg, 40), Pär Cederqvist.

Boden 5 (3)

AIK 1 (0)

1–0 Mtaka Simba (5), 2–0 Andreas Ingel (8, straff), 3–0 Victor Brännström (41), 3–1 Daniel Tjernström (60), 4–1 Herish Kuhi (67), 5–1 Peter Gitselov (81).

Varningar, Boden: Peter Gitselov.

AIK: Mattias Moström (avstängd).

Publik: 6 459 (på Björknäsvallen).

Domare: Zarko Kovacevic.

Matchen

AIK kom till spel utan avstängde mittbacken Niklas Sandberg och det märktes i inledningen. Normalt sett stabile Nicklas Carlssons samarbete med Kristoffer Arvhage fungerade inte alls i början och en olycklig Carlsson var inblandad i det mesta bakom gästernas miserabla start. Först missade han mot Herish Kuhi men en friställd Kuhi blev felaktigt avvinkad för offside, sedan drog han ner Peter Gitselov och orsakade straffen som gav 2-0 och kort därefter gick han och Arvhage på boll samma vilket medförde att Arvhage tvingades utgå med ett befarat revbensbrott.

Spelmässigt var första halvleken jämn men sista kvarten flyttade AIK upp laget och fick till ett bättre tryck mot Boden-målet. Daniel Hoch – halvlekens bäste AIK:are – jobbade fram ett par chanser men istället stack Boden upp i en kontring och en friställd Victor Brännström kunde göra 3-0 i den 41:a minuten.

Efter paus bytte AIK in Andreas Eriksson och gick ner på en trebackslinje. Man fick också lite kontakt när Daniel Tjernström reducerade med ett snyggt skott efter 60 minuter. Den offensiva taktiken gjorde dock gästerna sårbara för kontringar och i den 65:e minuten var inbytte Pascal nära att utöka Bodens ledning. 4-1 kom istället två minuterna senare när Markus Karlsson slog en misslyckad bakåtpassning som Kuhi snappade upp och chippade in över Daniel Örlund. Därefter gav AIK mer eller mindre upp och nio minuter från slutet gjorde Peter Gitselov 5-1.

– Jag visste att vi skulle vinna matchen. Det är ingen lek att komma hit. De tror väl att de bara ska åka upp och spela mot ett gäng bönder sedan får de åka hem med 5–1 i arslet, sa en påtagligt nöjd Peter Gitselov till kuriren.nu.

– Det är beklagligt det vi utsatt de våra som är här och tittar för. Som tränare får man verkligen analysera det noga för det var mycket som inte var bra, helt klart. Vi hade en defensiv som inte fungerade och offensivt så var det väl inte heller speciellt bra, sa en mindre nöjd AIK-tränare Rikard Norling till BBK:s hemsida.

En helt rättvis seger för ett effektivt Boden. AIK var långt ifrån bra men spelmässigt sett var det ändå en ganska jämn match och segermarginalen var ett par mål för stor.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Max Fuxberg, Destin Makumbu, Daniel Torres, Patrik Sundqvist – Mtaka Simba, Peter Gitselov (David Roberts, 82), Andreas Ingel, Victor Brännström (Espen Minde, 74) – Fredrik Norberg (Pascal, 64), Herish Kuhi.

AIK

Daniel Örlund – Kristian Haynes (Andreas Eriksson, 46), Nicklas Carlsson, Kristoffer Arvhage (Jimmy Tamandi, 14), Markus Karlsson – Mattias Moström, Daniel Tjernström, Dennis Östlundh (Gabriel Petrovic, 61), Arash Talebinejad – Daniel Hoch, Robert Åhman-Persson.

BP 2 (1)

IFK Norrköping 1 (0)

1–0 Joakim Runnemo (14), 2–0 Mattias Johansson (64), 2–1 Bruno Santos (89, straff).

Varningar, BP: Jon Persson, Thomas Lagerlöf (avstängd), Richard Henriksson.

Norrköping: Patrik Svensson, Siyabonga Siphika.

Publik: 1 796 (på Grimsta).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

BP startade mycket inspirerat och första kvarten spelade man i princip ut ett ”sömnigt” IFK Norrköping. BP var mycket nära att ta ledningen i den sjunde minuten då Norrköping rensade undan en hörna på mållinjen. Den välförtjänta ledningen kom istället efter 14 minuter då Håkan Malmström med en briljant passning friställde Joakim Runnemo som iskallt satte 1-0.

Målet blev en väckarklocka för Norrköping som kämpade sig in i matchen och fick allt mer att säga till om. Spelet var dock lite för omständigt och man kom sällan till några klara chanser.

Norrköping öppnade andra halvlek bäst och i den 48:e minuten hade Andreas Alm ett fint kvitteringsläge men hans nick gick rakt på Johan Liljestrand. Spelet var sedan ganska jämnt och i den 64:e minuten gjorde BP 2-0 genom Mattias Johansson efter snyggt förarbete av Christer Mattiasson och Martin Ekström. Norrköping dominerade mittfältet markant de sista 20 minuterna men man hade fortsatt svårt att komma till riktiga chanser och reduceringen dröjde till den 89:e minuten då Bruno Santos slog in en straff via ribban. Domaren Andreas Kovács lade till sex minuter men BP stod säkert i defensiven och gästernas långbollar under stopptiden gav aldrig någon riktigt het chans.

BP

Johan Liljestrand – Jon Persson, Mikael Nordh (Gabriel Özkan, 92), Richard Henriksson, Kim Odelius – Martin Ekström (Jan-Erik Berg, 83), Håkan Malmström, Thomas Lagerlöf, Mattias Johansson – Olof Guterstam, Joakim Runnemo (Christer Mattiasson, 63).

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Anders Whass, Mikael Roth, Richard Spong, Patrik Jönsson – Siyabonga Siphika – Patrik Svensson (Viktor Rönneklev, 63), Andreas Alm, Stefan Thordarson (Abder Kabous, 76) – Grant Igesund, Bruno Santos.

Ljungskile 2 (1)

Degerfors 1 (0)

1–0 Jörgen Wålemark (38), 2–0 Johan Patriksson (54), 2–1 Shpetim Hasani (63).

Varningar, Ljungskile: Kenny Pavey.

Degerfors: Henrik Janson, Henrik Berger.

Publik: 1 338 (på Skarsjövallen).

Domare: Miro Ukalovic.

Matchen

En spelmässigt jämn första halvlek som till största delen präglades av mittfältskamp och dåligt passningsspel. Chanserna var lätträknade och de få som skapades var Ljungskiles. I den 29:e minuten sköt Jon Stockhaus ett bra skott och tvingade Sebastian Karlsson i Degerfors-målet till en fin räddning och i den 38:e minuten hittade Kenny Paveys passning Jörgen Wålemark som gjorde 1-0 och därmed gick upp i delad skytteligaledning.

Andra halvleken bjöd på lite bättre spel och efter tio minuter utökade Johan Patriksson hemmalagets ledning. I den 60:e minuten bytte Degerfors in Tobias Larsson istället för en matchotränad Jimmy Rajala och man flyttade upp Shpetim Hasani i den offensiva mittfältsrollen. De förändringarna gav resultat och gästerna kom betydligt bättre in i matchen. I den 63:e minuten chippade Hasani elegant in reduceringen och efter det hade Degerfors en riktigt stark period med ett par bra kvitteringslägen. Sista kvarten spelade Ljungskile bara på resultatet och gästerna hade återigen svårt att skapa chanser. Med fem minuter kvar hade dock en friställd Hasani ett ypperligt läge men hans avslut gick rakt på Nicklas Svensson.

En totalt sett ganska jämn match och med tanke på Degerfors uppryckning i andra halvlek var gästerna förtjänta av en poäng.

– Det är väldigt bittert så här efteråt men det positiva vi kan ta med oss är den moralen vi har i vårt lag. Vi får 0-2 i baken när vi just fått igång spelet i andra men vi viker inte ned oss och vi äger matchen i andra, sa DIF-tränaren Tony Gustavsson till Värmlands Folkblad.

Ljungskile

Nicklas Svensson – David Leinar, Markus Senften, Darko Matijevic, Robert Johansson (David Sällström, 54) – Kenny Pavey (Larmin Ousman, 83), Anders Augustsson, Jon Stockhaus (Alexandar Kitic, 72), Daniel Berg – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson.

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo, Mikael Mårtensson, Henrik Janson (Fredrik Nilsson, 75), Stefan Larsson – Jonas Lindskog, Tobias Hedberg (Jonas Bergman, 83) – Tobias Solberg, Henrik Berger, Shpetim Hasani – Jimmy Rajala (Tobias Larsson, 60).

Mjällby 0 (0)

Trelleborg 1 (1)

0–1 Jimmie Augustsson (23).

Varningar, Mjällby: Simon Sjöfors.

Trelleborg: Niklas Nordgren, Mattias Thylander.

Publik: 1 785 (på Strandvallen).

Domare: Leif Sundell.

Matchen

En match som gällde mycket och det märktes också på plan. Första halvlek handlade mer om vilja och tuffa närkamper än om något skönspel. Mjällby var det något bättre laget och i den 21:a minuten hade en friställd Fredrik Olsson ett fint läge till 1-0. Två minuter senare hade Trelleborg sin första chans i matchen och Jimmie Augustsson tog den till vara på bästa sätt då han säkert placerade in ledningsmålet.

Andra halvlek var spelmässigt bättre. Trelleborg hade en fin period i inledningen av halvleken då man spelade riktigt bra och hade bud på fler mål. Efterhand kom dock Mjällby tillbaka och sista kvarten hade hemmalaget ett konstant tryck mot TFF-målet där en storspelande Richard Richardsson var den största anledningen till att matchen slutade 0-1. Bland annat missade Fredrik Olsson ett nytt friläge och Pavel Zavadil hade en vass frispark som Richardsson gjorde en strålande räddning på.

Mjällby var både chans- och spelmässigt det bättre laget men en kombination av ineffektivitet och oflyt blev deras fall och med nio poäng upp till strecket med sju omgångar kvar ser det kört ut för Listerlandets stolthet.

Mjällby

Dusan Melichárek – Daniel Nilsson, Marcus Lindberg, Simon Sjöfors, Richard Sandström – Jonas Andersson (Philip Jonassson, 76), Tobias Johansson – Johan Svensson (Alexander Malmström, 76), Pavel Zavadil, Fredrik Olsson – Marcus Ekenberg.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson, Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson – Mattias Thylander (Patrick Nilsson, 73), Jens Sloth, Niklas Nordgren, Jimmie Augustsson – Jetullah Bahtiri (Emil Mårtensson, 83), Jonas Bjurström (Linus Malmqvist, 90).

Västra Frölunda 1 (0)

Väsby United 1 (1)

0–1 Joakim Hagernäs (19), 1–1 Jesper Johansson (78).

Varningar, Frölunda: Peter Nyström, Mattias Andersson.

Väsby: -.

Publik: 382 (på Ruddalen).

Domare: Lars Kratz.

Matchen

Västra Frölunda förde matchen inledningsvis dock utan att skapa speciellt mycket framåt och istället gjorde Joakim Hägernäs 0-1 på passning från Özgur Yasar. Väsby tog sedan över taktpinnen allt mer men laget hade svårt att få till några klara chanser. Frölunda oroade bortaförsvaret främst vid ett par fasta situationer och i halvlekens slutminut hade Arash Bajat ett bra skott som tvingade Niklas Westberg till en kvalificerad räddning.

Andra halvan bjöd mest på hafsigt spel och ju längre halvleken led desto mer backade Väsby hem. Det straffade sig också i den 78:e minuten då Jesper Johansson kvitterade. Frölunda behövde tre poäng och försökte lyfta upp laget i slutet men de klara chanserna uteblev och istället var en friställd Yasar mycket nära att avgöra till Väsbys fördel på stopptid.

– Vi orkade inte hålla emot på slutet, tyvärr! Försvaret var återigen riktigt bra, men för att orka hålla tiden ut så måste forwards ta på sej mera defensivt arbete, sa Väsbys assisterande tränanare Harri Hautamäki till lagets hemsida.