Bragden i Sibirien

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-07

Sverige chockade Sovjet och avgjorde redan första dagen

Äntligen!

Efter elva VM-turneringar och 24 år, efter sju silver och fyra brons - äntligen ett VM-guld i bandy till Sverige!

Året är 1981 och platsen mycket lämplig: Chabarovsk, längst bort i Sovjetunionen, vid floden Ussuris sammanflöde med Amur, en av Transsibiriska järnvägens sista stationer.

SVERIGES FÖRSTA BANDYGULD S ören Boström höjer bucklan i Chabarovsk 1981.

Sällan avgörs ett stort mästerskap redan första dagen. Men så skedde här i Chabarovsk 7-15 februari 1981.

Bandy-VM avgjordes vid denna tid som dubbelserie mellan fyra nationer, men de 6-1 som Sverige chockade Sovjet med i premiären lyckades mästarna aldrig hämta sig ifrån.

Sovjets målskillnad hjälpte inte

Man vann visserligen andra mötet, 3-1, och hade en bättre målskillnad (+ 30 mot Sveriges +28), men eftersom inbördes möten gällde vid lika poäng, så betydde detta ingenting:

Chabarovsk-guldet innehåller också 3-0 och 5-2 mot Finland plus 8-0 och 12-1 mot Norge, men egentligen avgjordes allt i den första matchens första halvlek.

Det stod 5-0 i paus efter fem historiska mål:

1-0 (17) Mats Carlsson, frislag;

2-0 (26) "Pinnen" Ramström fångar upp ett misslyckat utkast från målvakten Lasarev och rundar honom;

3-0 (28) Mikael Arvidsson på drömpass från Mats Carlsson;

4-0 (31) Per Togner, påpasslig styrning;

5-0 (38) Mats Carlsson, på hörna.

Efter pausvilan, som rapporteras ha varit extra lång "på grund av ledarnas lunch", kommer Sovjet ut med både ny målvakt (Gospodtjekov) och nya backar.

Men det hjälper inte.

I 48:e minuten gör Håkan Karlsson enkelt 6-0, och i 76:e kan Valerij Eichvald på en kontring ändå snygga till förlustsiffrorna något.

Men då har de 35 000 på läktarna sen länge visslat ut de regerande världsmästarna.

Fem svenskar kom med i världslaget - backarna Mats Carlsson och Stefan Karlsson, mittfältets Håkan Karlsson och Sören Boström - den 33-årige lagkaptenen som i sitt fjärde VM äntligen fick vinna - samt bland forwarden Bengt "Pinnen" Ramström.

Sergej Lomanov vann skytteligan på 13 mål före en svensk back: Mats Carlsson, 8 mål.

Mats gjorde alla sina åtta mål på fasta situationer: fyra hörnslag, två frislag och två straffslag.

Sundin - hjärnan bakom bragden

En följd av att förbundskapten Håkan Sundin, hjärnan bakom Bragden i Chabarovsk, hade mörkat med Carlssons osedvanliga skjutförmåga.

Han spelade till exempel de två kamperna mot Sovjet före VM - men hade då absolut order att inte (!) skjuta.

Skotten sparade han till VM-premiären, och de två mål - ett frislag och en hörna - som Mats då gjorde, var rena chocken för ryssarna.