Stor, större, Sörenstam
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-26
Annika om årets som gick – och om skadan: ”Jag hade problem med höften ända fram till september”
Hon är etta även här.
Sveriges främsta idrottare 2005 heter Annika Sörenstam, enligt Sportbladets expertjury.
Ändå var världsettan faktiskt skadad större delen av säsongen!
– Jag hade problem med höften ända fram till september, avslöjar hon i sin senaste segerintervju.
Hon är etta på topp 50-listan före Zlatan, en av fotbollsvärldens riktigt stora.
Och före Anja, totalvinnare i världscupen.
Före Kajsa, världsmästare...
Före Tony, som...
Annika regerar.
Annika Sörenstam dominerar – även när Sportbladets jury röstar fram årets främsta idrottare från Sverige, en lista som baseras endast på sportsliga meriter.
Annika Sörenstam var 2005 ohotad världsetta för femte året i rad, i en av världens största idrotter. Hon vann mer än hälften av de turneringar hon spelade.
Så utnämningen som den allra främsta på rosa papper var inte oväntad.
Firar jul i Orlando
Och Annika tar utnämningen som ännu en bekräftelse.
– Att jag själv är nöjd med året är ju en sak, men att andra också känner likadant för det jag gjort gör mig ju jättestolt, berättar hon i en intervju under julfirandet hemma i Orlando.
– Om jag säger att jag är chockad över förstaplatsen på listan låter det kanske lite dramatiskt, men det är klart att jag blir jätteglad och tacksam. Jag läser ofta Aftonbladet på internet och det står ju så mycket om alla andra och jag vet ju hur stora till exempel fotbollskillarna är hemma i Sverige. Så det här är det ju bara att tacka och ta emot.
– Det var en rolig julklapp!
Säsongen 2005 var en av Annika Sörenstams allra bästa.
Ändå inleddes året på sämsta tänkbara sätt.
Annika och dåvarande maken David hade i ett par år talat om att hon snart skulle ställa in tävlingsbagen för gott – och att de ville satsa på att bli föräldrar.
Skilsmässoansökan
Men under fjolåret tog livet en ny vändning för den svenska världsettan och i februari lämnade hon in en ansökan om skilsmässa.
Förutsättningarna på jobbet hade dramatiskt försämrats – och förbättrats.
Annika gick igenom en livskris, med hjälp av nära vänner där det ”blev många tårar”. Samtidigt öppnades dörren till en obegränsad satsning på golfen. Så istället för att varva ner kunde världsettan varva upp ytterligare.
– Jag tar en dag i taget. Men jag har gjort av med mycket adrenalin på gymet, berättade hon för Sportbladet i Mexico City, inför årsdebuten.
Det var också där, i årets första turnering, som hon upptäckte en skada som till en början inte såg ut att bli något större problem.
Det var en låsning i höften som hon höll för sig själv och sina närmaste – och som inte åtgärdades förrän läget var akut, efter hemkomsten från Sverige, då hon i augusti ändå lyckats vinna Europatour-tävlingen på skånska Barsebäck.
Skadades i Mexiko
– Bäckenbenet hade flyttats av en dålig sving redan i Mexiko. Jag upptäckte det vid första hålet. I svingen kände jag att ”vad är det här, det här känns inte rätt”. Jag kunde inte rotera fullt ut i baksvingen och kompenserade det och började svinga fel och det blev bara värre och värre, avslöjar Annika.
– Känner man så någon gång brukar det gå bort efter nån dag, men jag svingade ju fel och det ben i höften som inte kändes rätt förflyttades på något sätt ju mer jag spelade.
– Jag kommer aldrig att glömma när jag var hemma i Sverige och tränade med Henri (Reis, tränare) och han sa att jag skulle vrida kroppen mer i baksvingen. Men jag sa ”Henri, jag kan inte vrida mer, det är något som är i vägen.” Och det var väl en av anledningarna till att jag inte spelade så bra under den senare delen av sommaren. I svingen flyttade jag mig mer i sidled är jag brukar göra.
Hade du ont, eller var det bara stopp, som i en låsning i höften?
– Nej, jag hade inte ont. Det var bara som om nåt var i vägen när jag vred upp mig.
Akupunktur
– När jag kom tillbaka från Sverige så kontaktade jag en läkare som jag träffade fyra gånger och sen var det borta!
Läkaren i Orlando introducerade Annika Sörenstam till en ny modern form av behandling med namnet ”BodyTalk”, som beskrivs som en terapi där västerländsk medicin möter kinesologi och utnyttjar dynamik från bland annat akupunktur och avancerad yoga.
– Kroppens alla organ ska fungera tillsammans. Man trodde väl att det här med höften egentligen hade nåt att göra med vad jag hade gått igenom i mitt privatliv, att det var en mental grej som gjorde att jag var känslig även fysiskt, berättar Annika.
– Många tycker väl att det här är lite hokus pokus, men hur som helst justerade läkaren höften och sen dess har det varit bra, sen dess svingar jag mycket bättre!
Otrolig säsong
Annika Sörenstam vann sex av sina åtta första turneringar under våren, bland annat säsongens två första majors; Nabisco Championship och LPGA-mästerskapen.
Låsningen i höften förstörde den intensiva sommarsäsongen – och spolierade drömmen om en Grand Slam, segrar i samtliga fyra majors.
– Det var ju en stor besvikelse, minns Annika.
Men efter segern på Barsebäck, i turneringen med Annikas eget namn, lossnade det igen – tack vare läkarbesöken i Orlando. Världsettan avslutade säsongen med segrar i fyra av de sju sista turneringarna.
Det blev 11 titlar totalt – på bara 21 starter.
– Ett otroligt säsongsresultat, har Tiger Woods sagt.
Nu njuter Annika Sörenstam av julledigheten hemma i Lake Nona, utanför Orlando, där hon firar med sina allra närmaste.
Åka skidor i USA
– Med julgran och allt. Här är det julstämning, berättar hon för Sportbladet.
Vad gör du närmast, förutom att träna?
– Jag ska börja med att ta ledig hela februari och åka skidor här i USA. Sen spelar jag min första turnering på touren i Mexiko, precis som i våras.
– Jag har precis satt ihop stora delar av mitt schema och jag är redan uppe i arton turneringar, och då är det ju bara turneringar jag måste försvara och majors och dom andra riktigt stora.
Det är just att försvara året efter, som är nackdelen med att vinna så ofta?
(Skratt)
– Ja, men det är den enda nackdelen...
Tillräckligt många segrar ger ju som bekant fina utmärkelser.
Räkna med fler för den ohotade världsettan.
Thomas Tynander