Garpenlöv: Jubel i väst – tragik i norr

Frölunda vann måstematchen i supersudden och kvitterade till 2–2 i matcher.

En livsviktig vinst för Frölunda, som i och med segern lever i den här kvartsfinalen.

Den här segern var otroligt viktig för Frölunda. Att åka upp till Luleå (Coop Arena) och ligga under med 1–3 i matcher hade varit lika med förlust i den här matchserien. Nu lever dramat och pressen är åter på Luleå att vinna sin hemmamatch.

Jag hade svårt att gå igång på matchen i går kväll – det hände inte speciellt mycket i den första perioden.

Det var så långt ifrån slutspelshockey som man kan komma.

Det var inte förrän i andraperioden, när kedjan med Anton Axelsson – Nicklas Lasu – Mats Rosseli, jagade Luleå med fysiskt spel och intensiv skridskoåkning det började hända något.

Det skapade en tempohöjning i Frölunda och matchen började likna en slutspelsmatch. Magnus Kahnberg gjorde sent i perioden ett powerplay mål och tog ledningen med 2–1.

Men det är i tredje perioden allt händer. Precis allt.

Joel Lundqvist gjorde 3–1, tid 0.21. En styrning som ställde stabile Luleå-målvakten Johan Gustafsson. Frölunda kontrollerade matchen och Luleå såg slagna ut.

Då klev Luleås finländare Niklas Fogström in och gjorde en riktigt läcker individuell prestation på högerkanten och sköt ett skott som gick i mål, men domaren viftade bort målet.

Efter två minuter kom avblåsningen och domaren Mikael Sjöqvist drog i livlinan och gjorde en videogranskning.

Kaos.

Efter att ha pratat med videodomaren i tio minuter kom domaren Mikael Sjöqvist ut och dömde bort målet. Hela Luleås bås reagerade starkt och ”saftblandaren” i funktionärsbåset gick igång. Det blev en andra vända för Mikael Sjöqvist till telefonen och ett snack med videodomaren, där beslutet ändrades igen till att det blev mål.

Hur kan det vara möjligt att det som alla såg på tv-bilderna på tio sekunder inte var uppenbart för domarna? Hur missade han målet? Det är en ren skandal, men samtidigt skönt att det till slut blev rätt.

Luleå vände den positiva energin och det tog bara 24 sekunder för Cam Abbott att göra 3–3. Matchen gick till övertid och det blev ett nattdrama, som avgjordes i andra övertidsperioden av Frölundas Mathis Olimb. 4–3 till Frölunda.

”Måstematch” väntar för Luleå

Jubel i väst. Tragik i norr.

En otroligt tung förlust för Luleå som jag tycker var det bättre laget sett till hela matchen.

Men Luleå är för ineffektiv och har oerhört svårt att göra mål på alla de chanser man har. Det är ett återkommande scenario som Luleå måste hitta en lösning på.

Frölunda hittade en väg att vinna den här matchen, mycket beroende på storspelande Julius Hudacek, men även att Frölundas fysiska spel med tunga tacklingar ger effekt där även Luleås anfall stoppas i mittzonen.

Nu måste Frölunda vara med från start i Coop Arena. Det är en ”måstematch” för Luleå, som inte har råd med en förlust på hemmaplan.

Den här matchserien lever där både det mentala och fysiska har fått en viktig betydelse nu efter den långa övertiden. Spelarna måste ladda om både mentalt och fysiskt.

De kommande timmarna till nästa match handlar om att få tillbaka energin. Kosten och sömnen kommer vara nyckeln. Träningen handlar mer om att köra ur slaggprodukterna ur kroppen. Det lag som gör det här bäst kommer ha en fördel i matchen i morgon.