”Hör man det där plinget rycker man alltid till”

Uppdaterad 2014-10-27 | Publicerad 2014-10-25

1X2, Stryktipset fyller 80 år – och pensionären är piggare än någonsin

Tjugo år från hundrastrecket har det varit med om allt från världskrig och ekonomiska kriser till nya konkurrenshot.

Men trött? Nej, Stryktipset är nu inte vilken pensionär som helst.

Här pratar vi om en födelsedagsfirande 80-åring med lika mycket spänst i steget som någonsin förut.

– Åldern har inte tagit ut sin rätt ännu. Tvärtom, säger Putte Ramberg.

En och annan anglofil vrångstrupe kommer nog få sin beskärda del kaffe i dag, för när Stryktipset firar 80 år – mitt under Premier League-säsongen – så gör man det utan några brittiska lag i den första matchen. I stället inleds den födelsedagsfirande kupongen av två spanska giganter i form av Real Madrid och Barcelona och avslutas sedan med ett allsvenskt måstemöte mellan Häcken och Gefle.

Helgerån, tänker kanske du? Ett sätt att göra tipset så bra som möjligt påpekar Sten-Ove "Putte" Ramberg och eftersom det är hans jobb att ta ut de tretton matcherna är det förstås honom vi måste lyssna på.

– Den toppas av El Clásico och avslutas med Häcken–Gefle och har en jäkla massa engelsk fotboll däremellan. Real mot Barca är en av få riktigt stora matcher, så jag tänkte att vi tar med den, och Gefle är riktigt jävla illa ute. Alla tror att Häcken ska vinna det där enkelt, men i mina ögon är det en svår match att tippa. Det blir nog många helgarderingar där, säger Ramberg.

Den gamle Hammarbylegendaren, av fansen utröstad till en av de största Bajen-profilerna genom tiderna och den senaste svensken att spela i både fotbolls- och bandylandslaget under sin aktiva karriär, sitter i ett konferensrum på Svenska Spels kontor i Sundbyberg. Framför sig har han en kopp kaffe och bakom sig en liten väggutställning som blickar tillbaka på företagets 80 år på kartan.

– Ni är de första som får se den, säger han och nickar mot väggen och skrattar till.

Startade 1934

Om man lite kort ska sammanfatta bakgrunden till Svenska Spel och Stryktipset så föddes bolaget i den illegala spelverksamhet som blomstrade i början 1930-talet. För att få statlig kontroll över både intäkter och spelande medgavs då bildandet av AB Tipstjänst i september 1934 och den första legala spelomgången hölls sedan den 20 oktober samma år.

Tipskupongen bestod av tolv engelska matcher, kostade 25 öre per rad och hette Stryktipset, och det är inte så att Tipstjänst här saknade humor. Den absolut förste att lämna in en Stryktipsrad – till sig själv sedan han var ett nyblivet tipsombud – var nämligen en Nalle Halldén som bara veckor tidigare bett bolaget om en ombudsroll med motiveringen:

– Som speciell merit åberopar jag att jag i många år sysslat med illegal tipsverksamhet, varför jag verkligen måste anses kunna jobbet.

Dagen efter följdes den engelska stryken upp av en svensk kupong och sedan var snöbollen i rullning och samlade samtidigt in pengar till både europeisk samhällshjälp och den svenska idrottsrörelsen.

– Det var roligt med den blåvita kupongen. Vi stöttade invalider från det finska vinterkriget med en extra femöring 1942 till 1947 och fick in nästan två miljoner kronor, säger presschefen Johan Tisell när han tittar förbi.

”Många yngre som spelar”

Vi sitter alltså här nästan ett sekel senare och pratar om en boll som fortfarande rullar och begrundar en succé som aldrig tycka avta – trots att verklighet ser helt annorlunda ut i dag.

– Omsättningen ligger på 23-24 miljoner de här veckorna. Det är många yngre som spelar och det är kul, för de som var med från början börjar tackla av, säger Putte Ramberg och ler lite snett åt sitt eget konstaterande.

– Men det är helt fantastiskt att tipset hållit sig så bra i 80 år. Det beror förstås på att det är överlägset som spelform. Det har gått i arv på nåt sätt. Man har suttit i knät på farsan och spelat och nu spelar jag ju själv med mina söner. Det ökar ju spänningen att ha en kupong att följa, för hör man det där plinget… Oavsett vad man gör rycker man till och är där och kollar, fortsätter han.

”Svår utan att avskräcka”

Det är inte helt oävet att kalla Ramberg för mr Stryktipset just nu. Han har jobbat här sedan 1987, då det fortfarande hette Tipstjänst, och de senaste tio åren har han haft makten över den kupong du sitter och svär över ibland och velar mellan ett singelkryss eller en etta-tvåa i en viss match.

Just det scenario han jagar.

– Det handlar om att få ihop en så svår kupong som möjligt utan att avskräcka. Det är ett jäkla pusslande, man tänker på fotboll mer eller mindre varje vaken sekund, och ibland blir man galen. Det sämsta som kan ske är att raden blir för lätt. Alla vill vinna storvinsten och går några få hem med stora pengar har man lyckats, säger han mellan två klunkar kaffe.

– När storlagen ibland spelar hemma kan det ibland bli väldigt lätt, men tar man bort dem blir folk galna för att man tar bort de bästa lagen och matcherna. Men ibland petar jag en ”given” match och nio gånger av tio kommer skrällen där. Då blir man tokig.

Ser ni några tydliga spelmönster?

– Nja, vi märker av en viss skrockfullhet. Som att vissa säger att match 13 alltid blir kryss, säger han.

Men ödet saknar ju inte ironi. En kandidatuppsats i matematisk statistik vid Stockholms Universitet från 2012, som lutar sig på 300 stryktipsomgångar mellan 2006 och 2011, konstaterar nämligen att match 13 är den det oftast spelas kryss på, men också att det är den match på hela kupongen som mest sällan slutar oavgjort.

Jobbigt för den skrockfulle, mindre tungt för Putte Ramberg.

”Skräckveckor”

När lider du själv på jobbet?

– Man har skräckveckor när det till exempel är EM-kval och de stora ligorna ligger nere. Då får jag gå ner i League One och League Two med lag som det är hopplöst att ha koll på. De har en massa utländska spelare från länder som Nordirland och Jamaica och försvinner bara tre spelare i ett lag iväg på landslagsuppdrag, U21 inkluderat, så ställs en match in… Nej, usch, då mår jag dåligt. Lottade matcher är det värsta som finns!

Men folk tycks ha en hel del överseende, ändå.

Mellan 250 000 och 300 000 svenskar uppges spela på Stryktipset varje lördag och totalt omkring 1.2 miljoner varje år – siffror som gör det till Sveriges mest populära sportspel. Så även om många som var med från början nu tacklat av så visar Stryktipset själv inga som helst tendenser på att följa efter.

– Nej, det här är en riktigt pigg 80-åring, säger Putte Ramberg och ler.

– Och jag både hoppas och tror att han överlever ett bra tag till.

Stryktipsets historia:

1934

Stryktipset lanseras den 20 oktober. Kupongen innehåller tolv matcher och priset är 25 öre per rad.

Utdelning blir som följer:

12 rätt: ingen vinnare.

11 rätt: Fyra spelare vinner 679,91 kronor var.

10 rätt: Ett 60-tal spelare vinner 20,60 var.

1935

18-årsgräns införs och systemspel förbjuds tillfälligt.

1937

Tipset får restriktioner och tillåts bara varannan vecka, men efter ­publikt ramaskri och ökat illegalt spel hävs restriktionerna.

1939

Ett vinsttak på 75 000 kronor införs.

1942–1947

Blåvita tipset arrangeras där fem öre per rad går till finska krigsinvalider. Totalt samlas 1 948 085 kronor in.

1948

Radpriset höjs till 30 öre. Rödvita k­upongen efterföljer den blåvita och samlar under två år in nästan 700 000 kronor till Svenska Europahjälpen för återuppbyggnaden av Europa.

1951

Radpriset höjs till 35 öre.

1955

Enbart ettor på tipset för första gången. 18 537 spelare har alla rätt.

1959

Radpriset höjs till 40 öre.

1965

Premiär för flerveckorskuponger.

1969

”Tipsextra” startar i SVT och 13 rader införs på kupongen. Stryktipset får ett stort uppsving.

1975

Radpriset höjs till 50 öre.

1978

Radpriset höjs till 60 öre.

1985

Radpriset höjs till en krona. R­educerat system införs

också.

1993

Vinsttaket tas bort. Italienska tipset (i dag Europatipset) lanseras.

1996

Tips-SM arrangeras för första ­gången.

1997

En spelare från Katrineholm slår ­rekord med en vinst på drygt

fyra miljoner kronor.

1999

Stryktipset tar sig in på nätet och 10 000 testspelare kan tippa på svenskaspel.se.

2004

Rekordvinst för en familj i Jönköping som vinner 5,1 miljoner kronor.

2007

Topptipset lanseras.

2008

Ny rekordvinst då en person i Täby vinner 7 miljoner.

2010

Vinstutbetalningen höjs från 46 procent till 65 procent av omsättningen, med dubbelt så höga vinster för full pott och en garanti på 10 miljoner kronor till ensam vinnare med 13 rätt.

2011

En person i Malmö blir med ett 64-raderssystem ensam med 13 rätt och vinner totalt 20 295 490 kronor sedan Svenska Spel tillfälligt dubblat garantisumman.

Källa: Svenska Spel