Pan Zhanle anklagas efter galna rekordet
Publicerad 2024-08-01
Konkurrenterna hade ingen chans under Pan Zhanles uppvisning.
Nu anklagas 19-åringen för dopning.
– Jag är arg av flera anledningar, säger den tidigare olympiern Brett Hawke.
OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program
Efter Sarah Sjöströms guld på 100 meter frisim under onsdagskvällen simmade herrarna samma distans.
Då slog kinesen Pan Zhanle sitt eget världsrekord och slog silvermedaljören Kyle Chalmers från Australien med en hel kroppslängd.
Zhanle jublade högt men det australiska teamet gladde sig inte lika mycket åt den nya världsrekordtiden 46,40.
Ilska i Australien
Brett Hawke, 49, tävlade själv i OS och är numera simtränare. I en video på Instagram hävdar han att Zhanles insats – guld med över en sekunds marginal – inte är mänsklig.
– Jag är arg av flera anledningar, inleder han.
– Jag är upprörd just nu, för man vinner inte 100 meter fritt med en hel kroppslängd i det startfältet. Man gör det bara inte.
Anklagar superstjärnan
Hawke insinuerar att Zhanle är dopad och har i sina sociala medier även skrivit ett inlägg med texten ”om något är för bra för att vara sant så är det förmodligen det”.
– Det är inte verkligt. Man slår inte det här fältet – Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy – med en hel kroppslängd. Det är inte mänskligt möjligt, så försök inte övertala mig.
Chalmers själv anklagar inte Zhanle för dopning. Däremot har han hamnat i ett litet ordbråk med sin kinesiske rival. I en intervju med kinesisk tv efter världsrekordet hävdade Zhanle att Chalmers hade vägrat hälsa på honom i samband med lagkappen på 4x100 meter fritt.
– Jag tycker det är lite konstigt. Jag gav honom visst en ”fistbump”, svarar Chalmers i en video som Australiens olympiska kommitté har publicerat.
Köttbråk efter positiva tester
Zhanle är inte en av de elva kinesiska simmare som tävlar i OS trots positiva dopningstester innan OS i Tokyo 2021.
Däremot är just Australien inblandat i den kinesiska dopningshärvan.
I tisdags kom det fram att ytterligare två kinesiska simmare hade testats positivt för dopning, för det förbjudna ämnet metandienon, men att de friades efter att ha påstått att de ätit kontaminerat kött.
Efter de positiva testerna ska kinesiska tjänstemän ha skickat importerat kött från Australien på analys, men har sedan uttalat sig och hävdat att metandienon inte används alls i australisk nötköttsproduktion eller veterinärmedicin.
Så tävlar svenskarna – hela schemat dag för dag
Medaljligan
Nation |
---|
Inga medaljer utdelade för vald sport.