Norge tog blytung seger i VM – Brandsegg-Nygård hjälte

Publicerad 2024-05-14

Norge skrällde mot Danmark och tog sin första vinst i hockey-VM.

Det efter att den norska stortalangen Michael Brandsegg-Nygård visat vägen.

Det gick snabbt när Norge vände på spelet dryga sju minuter in i den andra perioden. Michael Brandsegg-Nygård vann puck i egen zon och kunde sedan spela till Johannes Johannesen som i sin tur spelade vidare till Mats Zuccarrello. Den sistnämnde transporterade pucken in i offensiv zon där han serverade Brandsegg-Nygård som slog till med ett direktskott som innebar 1–0.

Studsade tillbaka

1–0 blev också 2–0. Det med tio sekunder kvar av matchen. Danmark hade då tagit ut målvakten Frederik Dichow bara tio sekunder tidigare och Eirik Salsten skickade in pucken i den tomma målburen.

Norge hade tre tunga förluster i ryggen med 2–5 mot Schweiz, 3–6 mot Tjeckien och 1–4 under gårdagens möte mot Finland. Under tisdagens rivalmöte var det dock norrmännen som var snäppet vassare. Framför allt i andra perioden där laget vann skottstatistiken med 17–7 .

Lämnar jumboplatsen

Inför matchen stod Norge, tillsammans med Österrike och Storbritannien på noll poäng. Vinsten innebär att laget tar sig upp till en sjätteplats i gruppen med sina tre poäng och därmed lämnar den ödesdigra nedflyttningsplatsen. Norge möter Österrike och Storbritannien i de två sista matcherna i slutspelet. Dessa kommer bli nyckelmatcher för att bli kvar i toppdivisionen i VM.