”Att påstå sabotage har aldrig gått hem”
Uppdaterad 2020-02-05 | Publicerad 2020-02-04
Therese Johaugs fall kan fungera som praxis om Jenny Fransson döms.
Men dopningsexperten Arne Ljungqvist tror inte att sabotageförklaringen håller.
– Det har aldrig gått hem, säger han.
Jenny Fransson har testat positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Om även b-provet är positivt väntar med största sannolikhet en lång avstängning för OS-bronsmedaljören.
Oavsett om Fransson fått i sig ämnet medvetet eller inte.
– Fallet Johaug är ett exempel på hur det tillämpas. Det hjälper inte att det inte är medvetet, du måste vara säker själv på vad du får i dig och det är inte lätt att bevisa att man inte har medverkat till det själv. säger dopningsexperten Arne Ljungqvist och fortsätter:
– Om b-provet bekräftar a-provet blir det en rättslig process med förhör och klarläggande av vad som hänt och en straffsats utmätas efter det. Det som är avgörande är vilken grad av oaktsamhet personen i frågan har själv.
”Förekommer inom muskelbyggarkretsar”
Fransson säger att hon inte vet hur hon fått i sig ämnet, men misstänker sabotage. Det är ingen förklaring Ljungqvist tror håller i förhör.
– Det blir en trovärdighetsfråga när det gäller vittnesbeskrivning och annat. Den erfarenhet jag har är att en och annan försökt påstå sabotage men det har aldrig gått hem för det måste bevisas, säger han.
Enligt Ljungqvist är metyltestosteron en vanlig anabol steroid som ofta ses i dopningsfall.
– Steroiderna är ju det vanligaste sättet att dopa sig. Metyltestosteron är en drog som väldigt mycket förekommer inom muskelbyggarkretsar.
Enligt DN, som var först med nyheten, ska Fransson ha haft en mycket liten mängd metyltestosteron i kroppen. Det har dock ingen betydelse för ett eventuellt straff.
– Det spelar ingen roll. Att det är en liten mängd är helt ointressant för det beror på när provet togs i förhållande till intaget. Det går ju ur kroppen så småningom. Halveringstiden är några timmar bara, sedan halveras det efter hand. Det är en successiv process som kan pågå i några dagar. Det som är avgörande är om det finns i kroppen eller inte.