Dopningsexperten: Finns på svarta marknaden
Uppdaterad 2020-02-04 | Publicerad 2020-02-03
Jenny Fransson har testat positivt för metyltestosteron, en anabol steroid.
Ämnet finns inte i något registrerat preparat i Sverige, enligt Tommy Forsgren på Svensk Antidoping.
– Det finns i så fall på den svarta marknaden, säger han.
Det svenska OS-hoppet i brottning, Jenny Fransson, har testat positivt för metyltestosteron som finns på dopningslistan som en anabol steroid.
Tommy Forsgren, som utreder dopningsärenden för Svensk Antidoping, kan på grund av förundersökningssekretess inte gå in på det specifika fallet och poängterar att det är tidigt i processen.
Men han kan berätta om metyltestosteron.
– Den finns ju inte på den öppna marknaden i Sverige om man säger så. Den ingår inte i något registrerat läkemedel. Det finns i så fall på den svarta marknaden, säger Forsgren.
”Kan förekomma i kosttillskott”
Kan du ge något exempel på preparat det kan finnas i på svarta marknaden?
– Nej det kan jag inte. Men man kan tänka sig att det kan förekomma i kosttillskott eller något sånt, men vi har inga sådana exempel egentligen.
Om man säger att man fått i sig det av misstag, låter det rimligt?
– Det är alldeles för tidigt att säga något om det. Det är det utredningen ska försöka klara ut naturligtvis, med utövarens förklaringar om hur det kan ha gått till.
Hur länge kan man bli avstängd om b-provet är positivt?
– Då det gäller anabola steroider som räknas som en grov dopningsförseelse är utgångsläget en fyra år lång avstängning vid en första förseelse. Men det är som sagt utgångsläget för förseelsen. Det kan finnas omständigheter i ett fall som gör att påföljden sänks något.
DN, som skrev om det här först, har uppgifter om att det handlar om en liten mängd. Spelar det någon roll?
– Det kan det göra. Men det har också att göra med de faktiska omständigheterna, det vill säga när intaget har kunnat ske, hur det skett och i vilken mängd. Det finns ingen konklusiv slutsats utifrån en låg koncentration. Det kan ha en förklaring på många olika sätt – en mindre mängd nyligen eller en större mängd lite längre tillbaka i tiden. Det vet man inte och är oerhört svårt att säga är utifrån analysresultatet utan måste vägas mot en förklaring.
Du som jobbar med antidopning. Hur allvarligt är det att en svensk idrottare testar positivt?
– I det här läget, återigen, vill jag inte säga nått om fallet. Men det är klart att rent statistiskt har vi inte så många dopningsfall på yttersta elitnivå i Sverige. Så långt är det uppseendeväckande förstås.