Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-14

Handbollsdamerna VM-klara för första gången på åtta år

Karin Isaksson och Sverige är klart för handbolls-VM.

Sveriges handbollsdamer härdade ut ”Helvetet i Pjevlja”.

Efter 28–28 borta mot Montenegro är Sverige klart för VM för första gången på åtta år.

Svenskorna hade sju mål att gå på efter segern med 24–17 på hemmaplan, men bortamatch i Pjevlja är ingen barnlek. Den fanatiska hemmapubliken gjorde sitt bästa för att psyka Sverige, bland annat med ett signalhorn som ljöd matchen igenom – men förbundskapten Per Johanssons tjejer stod pall.

Efter en svängig match kunde svenskorna stolta åka hem med ett oavgjort resultat som förmodligen kändes som en seger. Laget är nu nämligen klart för VM som avgörs i Kina 5–20 december.

Wikensten satte åtta

Montenegro inledde uselt och nätade inte förrän efter drygt sju minuter, men kom igen starkt och i paus stod det lika, 12–12. Lagen bytte sedan ledningen med varandra i andra halvlek och Sveriges avancemang kändes aldrig i farozonen.

Sverige ledde ett tag med tre bollar, men slappnade av och lät Montenegro kvittera i slutskedet.

Jenny Wikensten var Sveriges främste målskytt med åtta mål. Sjumålsskytten Isabelle Gulldén visade att hon på allvar håller på internationell nivå.

”Fick en bra start”

En och annan tv-tittare blev kanske darrig när det stod klart att Madeleine Grundström inte spelade. Ålborgsmålvakten som var suveränt bra i den första kvalmatchen mot Montenegro förra söndagen hade ont i sin rygg.

Men Gabriella Kain tog över i målet och gjorde sig själv och alla andra väldigt glada.

– Madde och jag pratade mycket före matchen, jag fick en bra start, ja det känns jättehärligt att veta att man ska vara med i ett VM, säger Gabriella Kain till TT.