Illa ute i förlängningen – vände

Publicerad 2024-08-18 21.27

Svensk handboll fick snabb revansch på Danmark efter OS.

I kväll vann Sverige finalen i U18-EM på herrsidan efter förlängning.

– Det känns helt overkligt, säger Nikola Roganovic som korades till turneringens bäste spelare.

Sverige åkte på stryk dubbelt upp i OS-handbollen mot Danmark i förra veckan: herrarna åkte ut i kvartsfinalen och damerna förlorade bronsmatchen.

I kväll fick svensk handboll snabb revansch.

U18-landslaget besegrade nämligen Danmark med 37–36 efter förlängning i EM-finalen med ett lag där nästan samtliga i truppen tog plats på Sportbladets rankning i februari i år över de 20 största tonårstalangerna i svensk handboll.

Den hyllade generationen födda 2000/01 – med spelare som Eric Johansson, Ludvig Hallbäck och Simon Möller – var det senaste laget som hade tagit ett guld i ett ungdomsmästerskap i handboll för Sverige. Det var i U18-EM 2018.

Nu gjorde alltså generationen födda 2006/07, under ledning av förbundskapten Toni Johansson, om bedriften. Det var tredje gången på de senaste fyra U18-EM som Sverige var i final (silver 2022).

– Det är ett väldigt bra försvarsspel som ligger till grund för den här framgången, säger Johansson.

Vänstersexorna Ludvig Bratt och Axel Hallberg med EM:s guldtallrik

Gjorde 5–0 i förlängningen

Sverige fick en bra start och gick i från till 4–1 direkt och hade sedan ledningen med minst två mål fram till en stund in i andra halvlek då danskarna gick ifatt till 19–19.

Sista 20 minuterna av ordinarie tid blev en thriller där danskarna tog ledningen för blott andra gången i matchen i den 58:e minuten (29–28).

Sverige kunde kvittera med tio sekunder kvar genom linjespelaren Arvid Andreasson från Alingsås HK och matchen gick till förlängning.

Där tog danskarna greppet direkt och gick fram till 32–30 med chans till tremålsledning. Men Sverige gjorde fem raka mål, varav tre från OV Helsingborgs Alfred Arnelin från högerkanten, och vände på finalen.

Andra svenska segerorganisatörer i förlängningen var målvakten Viggo Håkansson och Liam Hultberg, båda från Ystads IF.

Roganovic utsågs till MVP

En av de största nyckelspelarna för Sverige turneringen igenom har vänster-/mittnian Nikola Roganovic från Guif varit. 18-åringen, som är son till Zoran Roganovic (tidernas främste målskytt i handbollsligan), utsågs också till EM:s MVP.

– Det känns helt overkligt att vinna EM-guld, säger Roganovic och lyfter fram lagmoralen.

– Vi tappade momentum och allting där i början på förlängningen. Men att komma tillbaka på det sättet visar vilken magisk lagmoral vi har i det här laget.