Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-24

USA klart för OS-semifinal

VANCOUVER. Det stod USA-Schweiz i programmet.

Men det var Hiller mot Miller.

Två av NHL:s hetaste målvakter såg till att den första OS-kvartsfinalen mellan USA och Schweiz slutade med fotbollssiffrorna 2-0.

Och unga USA är första laget i OS-semifinal.

USA:s och Buffalos målvakt Ryan Miller tog alla nitton schweiziska skott.

Schweiz och Anaheims Jonas Hiller tog 42 av 43 amerikanska.

Det 44:e gick i tom kasse då New Jerseys Zach Parise avgjorde tolv sekunder från slutet med sitt andra mål för kvällen.

Räddades av klockan

Men det stod 0–0 efter två perioder, även om USA hade en puck inne i slutet av andra perioden, då Schweiz målvakt Jonas Hiller gjorde en riktigt tavla.

Han skulle slå bort en puck i luften med klubban, men fick snedträff och pucken landade på hans vänstra axel och rullade in i det egna målet.

Men Hiller räddades av klockan.

Precis när pucken var på väg ner mot mållinjen bakom Hilller, passerade klockan 20 minuter och målet dömdes helt riktigt bort.

Var värda ledningen

Därmed slapp Jonas Hiller att åka hem med OS värsta målvaktstavla i bagaget.

Men i början av tredje fick USA äntligen utdelning i power play.

Biran Rafalski (vem annars?) sköt en puck för styrning och Zach Parise höll klubban i isen.

Pucken gick i en båge över Hiller den här gången också och studsade in vid hans högra stolpe.

USA var verkligen värda sitt 1–0.

Möter Tjeckien eller Finland

Så långt i matchen ledde de skotten med 35-8 och hade pepprat Hiller med skott.

USA är OS yngsta lag och det enda lag som tillsammans med Sverige inte tappat en enda poäng så här långt i OS-turneringen.

Amerikanarna har vunnit samtliga sina fyra matcher och har imponerande 16–4 i totalt målskillnad.

I semifinalen möter USA segrare i kvartsfinalen mellan Tjeckien och Finland.