Skrällen: Nykomlingen förnedrade serieledarna

Nykomlingen Jönköping tog en SSL-skalp modell större när de utklassade serieledarna Caperiotäby på bortaplan.

Segerorganisatör? Legenden Johan Anderson.

– Det trodde vi inte på själva, säger 31-åringen efter 14-4-segern.

Klassiska Jönköping tog sig tillbaka till SSL i våras efter en säsong i allsvenskan, och laget har varit en frisk fläkt under hösten. Men att smålänningarna skulle rå på serieettan och storlaget Caperiotäby på bortaplan var det nog ingen som trodde.

Knappt de själva heller.

– Vi hade inga förhoppningar om att göra det så här bra, säger stjärnan Johan Anderson efter den osannolika 14-4-vinsten i Tibblehallen.

31-årige Anderson, som är en av innebandy-Sveriges största genom tiderna med bland annat dubbla VM-guld och målrekordet i högsta serien under en säsong, var en av de stora segerorganisatörerna med fem mål och en assist.

– Jo, det har börjat rulla in en del bollar nu, säger han ödmjukt.

– Men det här är framförallt en insats som laget ska ha beröm för. Vi sliter som bara den och det ger utdelning.

Missade straff

Caperiotäby ledde ändå med 3-1 efter den första perioden, precis enligt plan. Men sedan gjorde Jönköping fem raka mål och efter den andra perioden stod det helt plötsligt 8-4.

Och då hade gästerna ändå missat en straff.

Den sista perioden blev en defilering av Jönköping och en förnedring av Caperiotäby. Jönköping vann perioden med 6-0 och Johan Anderson rullade in tre mål.

– Vi visste att det skulle bli tufft och de var dominanta i början och öste på. För vår del kändes det ändå smickrande att bara ligga under med 3-1 efter första, menar Anderson.

– Ärligt talat så kommer jag inte ens ihåg alla mål för vi gjorde så många, men vi fick en bra start på andra och sedan bara rullade det på. Segerreceptet är som för hela säsongen: vi jobbar stenhårt, har en lojal inställning, ger inte motståndarna något gratis och spelar tight. Idag får vi också en fantastisk utdelning.

Jönköping är nu uppe på en sensationell sjätteplats i tabellen – men blir inte kaxiga för det.

– Vår målsättning är och förblir att i första hand hålla oss kvar i serien. Men vi skräller gärna vidare.

●●●

Tack vare Caperiotäbys förlust så är regerande mästarna Storvreta nu ensamma i serieledning efter att ha besegrat Helsingborg med 3-1 på hemmaplan.

Storvreta imponerade inte, men vann ändå komfortabelt. Landslagsbacken Mattias Samuelsson skottade in både 1-0 och 2-0 innan Gabriel Oredsson snyggt lade in 3-0 efter excellent förarbete av talangen Jacob Drews – och alla målen kom redan i den första perioden.

Helsingborg kom inte närmare än ett 1-3-mål av finske centern Jani Kukkola.

AIK upplevde ingen Peter Fischerström-effekt mot Falun. Den forne landslagsstjärnan, med över 100 landskamper, gjorde comeback eftersom AIK var skadedrabbade, men fick se Falun vinna med 8-7.

Faluns Andreas Carlström var en av de stora matchvinnarna med totalt sex poäng, två mål och fyra assist. Falun är trea i sammandraget medan AIK är elva.

Sirius plockade en värdefull poäng i bottenstriden efter att ha nått 4-4 mot Dalen på bortaplan.

Dalen ledde med 4-3 i den sista perioden efter två mål vardera av importerna Milan Tomasik och Kjetil Kronberg, men med 52 sekunder kvar kunde Sirius kvittera till 4-4 genom Johan Sr Eriksson.

Poängräddaren var inblandad i samtliga Sirius-mål med två mål och två assist.