Sarahs ultimatum i natt: Han måste stanna

Uppdaterad 10.26 | Publicerad 08.44

PARIS. I bakgrunden reser sig ett monument som uppfördes till minne av en stor seger.

Framför ståtar en kvinna invirad i blågult, men guldmedaljer slängda över axeln.

Till minne av två segrar.

Följ ämnen

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Sarah Sjöström får skylla sig själv.

Spelen i Rio 2016 lärde henne vilken stormvind som sveper upp den som vinner OS-guld. Vilket virrvarr av lyckönskningar, bildförfrågningar, intervjuer och kramar som pågår från målgång och långt in på natten – ja, ofta i flera dagar. I Paris har hon ställt till det för sig med två guld. Folk rycker i henne, journalister ställer frågor, barn vill närma sig världens snabbaste simmare.

Intresset är bibehållet 23.45 på kvällen, när mörkret suddat ut husens konturer och temperaturen krupit under femton grader i centrum. Bilar svänger runt Triumfbågen i en otyglad karusell, men de passagerare som identifierar mästaren vevar ner rutan och ropar.

Dubbla OS-guld.

”Överväldigad – man är ju svensk”

SVT gör ett sista inslag. Fotografer plåtar, vevar in fästmannen Johan i bild, räcker över flagga och instruerar. När de är nöjda promenerar vi ut i gatan, till en refug i skuggan av valvbågen, för en annan sorts porträtt.

Polisen försöker schasa bort oss, men förstår snart sitt misstag och leder i stället undan trafiken.

– Jag har många vänner som inte är insatta i idrott. De har frågat varför jag inte kommer och firar med dem. Helst hade jag gått dit, men det här är kul, det är värt det, säger Sarah Sjöström.

Visar upp medaljerna.

Det finns inga manér kvar längre, ingen tunga att vakta, bara avspänd belåtenhet. Hennes OS är över, drömmen om att vinna guld gick i dubbel uppfyllelse. Ett par timmar efter urladdningen på 50 meter frisim är hon en privatperson som promenerar 50 meter ut till en refug.

– Man kan bli lite överväldigad av all uppmärksamhet. Man är ju lite svensk, säger hon.

Sarah Sjöström och Antonio Lutula.

Går ut sista september

Det finns en fråga kvar att reda ut. Inte den om OS-deltagande i Los Angeles 2028, den har tröskats i varenda intervju och det närmaste vi kommer ett svar är att Sarah ska hålla sig i form och siktar på spelen. Men får hon med sig tränaren Antonio Lutula?

2022 klev Lutula in som huvudtränare för NEC, simningens nationella elitcentra, och genast fann han och Sarah varandra. I dag är den analytiske och noggranne ”Toni” simmarens trygga punkt, en person som gör henne orädd att misslyckas och därför djärv nog att prestera.

30 september går Lutulas avtal med Svenska simförbundet ut. Och än finns ingen förlängning på plats.

– Antonio har en lysande tränarkarriär framför sig. Vi i landslagsledningen kommer sätta oss efter OS i Paris och se hur vi jobbar framåt mot OS i LA. Men det är för tidigt att svara på hur vi ska göra, sa förbundskapten Martina Aronsson tidigare under kvällen.

– Det kan jag inte uttala mig om just nu, sa Antonio Lutula själv.

Men OS måste vara ett bra argument för förlängning?

– Jag hoppas det.

Mycket press efter succén.

”Oavsett vad som händer”

Sarah Sjöström har ingen formell makt över beslutet, men som svensk simnings främsta utövare någonsin torde det informella inflytandet torde vara monumentalt. Och 30-åringen har framfört en vädjan och åsikt till landslagsledningen.

På väg bort från fotograferingen bedyrar hon hur viktig tränaren är för henne. Ja, det låter rentav som ett ultimatum: ska hon satsa vidare mot nästa OS så är det med Lutula vid sin sida.

– ”Toni” är verkligen någon jag vill ha, säger hon.

Har du sagt det tydligt till förbundskaptenen och sportchefen?

– Ja. Absolut. De vet att oavsett vad som händer är han min coach så länge jag är aktiv.

Sarah efter OS-guldet på 50 meter fritt.

Så tävlar svenskarna – hela schemat dag för dag

Medaljligan

Nation

Inga medaljer utdelade för vald sport.

Följ ämnen i artikeln