Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Brynolf

Proffsboxningsarrangör ansöker om längre matcher

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-09

Stockholm

Proffsboxningen i Sverige återkom i januari. Nu vill arrangören i Göteborg anordna en gala med längre matcher.

- Vi har fått in ett tillägg om det. Det gäller en gala den 31 mars, bekräftar Sten Renglin, presschef på länsstyrelsen i Örebro som är tillsynsmyndighet i kampsportsfrågor.

Ökad längd på matcherna öppnar på sikt för att galor på svensk mark också skulle kunna gälla titlar i boxningsvärldens bokstavsdjungel. I nuvarande form får matcherna högst vara i tolv minuter, nu vill arrangören få tillstånd för matcher som är 3 x 6 minuter. VM-matcher för herrar är oftast 3 x 12 minuter.

Ansökan inte komplett

Möjligheten att få anordna galor med utökad matchlängd bygger på att den rapport som länsstyrelsen ska färdigställa från januarigalan i Göteborg är positiv, den rapporten blir klar under nästa vecka. Beslut om kampsportsdelegation ska ge tillstånd till en ytterligare gala i Göteborg, och hur många ronder boxarna då får gå, skulle ha kommit den 21 februari. Nu är det oklart om det blir så, då ansökan från arrangören New Sweden Boxing Promotion inte anses vara komplett.

- Vi skulle också vilja ha in en yttrande från proboxningskommissionen innan delegationen gör sin bedömning, säger Renglin.

Det är proboxningskommission som ger licens till arrangören.

Beslut om gala i Globen

Den 21 februari ska kampsportsdelegationen, under ledning av hovrättsdomaren Petra Lundh, i alla fall överväga om man ska ge tillstånd till en gala i Globen den 19 maj. I det fallet är det en gala med både proffsboxning och thaiboxning. Där ska boxningsmatcher högst vara 3 x 4 minuter.

På fredagen fick också Budoförbundet nej till att utöva två sporter i Sverige. Det gäller All style open, där utövare av olika kampsportsstilar möter varandra, samt karateformen shotokan (ippon shobu).

- I båda fallen är det otydliga och bristfälliga regler som ligger till grund för beslutet, säger Renglin till TT.

Delegationen gav sade dock ja till en annan karatestil, kyokushinkai (kumite), där kontrollerade sparkar mot huvudet är tillåtna. Sedan tidigare har delegationen godkänt ju-jutsu, karate, kendo, kickboxning, naginata, shootfighting och wushu.

- Jag är faktiskt glad över det här beslutet. Vi fick ju igenom kyokushinkai eftersom reglerna är klarare där, så det gäller bara att göra ett gott administrativt arbete för att anpassa reglerna i de två andra stilarna, säger Britt Solberg, ordförande i Svenska budo- och kampsportsförbundet.

Antalet ronder blir stötestenen

Solberg var också den som gjorde den första kampsportsutredningen, som i dag ligger till grund för de regler som kampsportsdelegationen tillämpar.

- Jag tycker det mer och mer liknar den utredning som jag gjorde, säger Solberg.

Precis som övriga bedömare anser Solberg att antalet ronder blir den stora stötestenen för proffsboxningen:

- Alla andra skäl som fanns för att en gång förbjuda proffsboxning kan man sätta kryss över - det är bara hjärnan kvar. De som sysslar med boxning är ju tränade för att tåla slag mot huvudet, men det som jag lärde mig under min utredning är att det är de upprepade slagen under lång tid som är skadliga.

Lars Markusson/TT

Följ ämnen i artikeln