Dagens namn: Ida, Ronja

Guldmedaljören: ”Inget att förklara”

Publicerad 2016-07-08

Amsterdam. Turkiet rusar fram i EM – men nästan enbart med idrottare som värvats från andra länder.

Senaste medaljören Aras Kaya, tidigare Amos Kibitok, blev medborgare den 23:e juni.

– Det är helt galet, säger Yoann Kowal som placerade sig precis bakom Kaya på 3000 meter hinder.

Friidrott

Den tredje dagen av EM blev en turkisk succé.

Totalt blev det tre silver och två guld att lägga till samlingen av totalt åtta som gör att landet nu toppar medaljligan före friidrottsstormakter Storbritannien och Tyskland.

Gemensamt för alla utom en medalj är att de tagits av idrottare som blivit turkiska medborgare i vuxen ålder. De kommer från Jamaica, Cuba, Azerbajdzjan och framför allt från Kenya.

På 10 000 meter tog Polat Arikan Kemboi guld före Ali Kaya och på damernas motsvarande distans vann Yasemine Can (som ska utmana Meraf Bahta på 5000 i morgon) enkelt guld.

”En duktig löpare – men inte i EM"

Den plötsliga förvandlingen av turkiska landslaget har skapat irritation bland de aktiva.

Fransmannen Yoann Kowal fick se Aras Kaya spurta ner honom om silvret på 3000 meter hinder.

– Det är galet. Han är en stark löpare men för loppet är det inte bra. Han är inte en europeisk kille. I dag dödade han mig på banan, en duktig löpare – men inte i EM.