Äntligen raka besked från Skatteverket

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-26

Medan WSOP rullar vidare här i Las Vegas kommer det på hemmafronten äntligen besked från Skatteverket, om under vilka omständigheter pokervinster tills vidare är skattebefriade respektive skattepliktiga.

Hittills har det rått förvirring i flera olika skattemål som drabbat svenska pokerspelare. De har till exempel krävts på skatt för liveturneringar som utspelats inom EU bara för att en av de inblandade sponsorerna varit utomeuropeisk; och när det gäller nätpoker har ömsom servrarnas placering och ömsom bolagets huvudkontors adress styrt, beroende på Skatteverkets växlande humör. Men nyligen kom alltså tydliga riktlinjer, och det tackar vi för.

Grunden är fortsatt att poker ”ska beskattas såsom vinst av lotteri”, och att det spel som är ”anordnat i en stat inom EES” är skattebefriat. Så här formulerar sig Skatteverket på sin hemsida, under nyheter för juni månad om du nu vill läsa hela skrivelsen:

”EES omfattar i det här sammanhanget samtliga stater inom EU, inklusive Gibraltar och Åland, samt Norge, Island och Liechtenstein. Däremot omfattas inte Isle of Man, Brittiska Kanalöarna (till exempel Alderney) och Monaco. De utomeuropeiska länderna och territorierna som är associerade med gemenskapen (bilaga 2 till EG-fördraget), till exempel Nederländska Antillerna och Aruba, tillhör inte heller EES i det här sammanhanget.”

Vad gäller liveturneringar är det alltså solklart. När det gäller nätpoker gäller att ”anordnandet av lotteriet [får] hänföras till det land där den huvudsakliga verksamheten bedrivs”. Översättning: det är adressen för nätbolagets huvudkontor, och inte servrarnas placering, som definierar skattefriheten.

Vad innebär dessa nya riktlinjer då i praktiken? Bland annat glädjande nog att till exempel WPT-turneringar på EES-territorium, som den i Venedig nyligen, innebär skattefria vinster trots att huvudarrangören huserar utanför Europa. Däremot kommer fortsatt vinster i turneringar utanför EES att drabbas av en skatt på 30 procent: till exempel EPT-finalen i Monte Carlo, liksom alla liveturneringar i Asien, Australien och Nord- samt Sydamerika. Och har nätsajten där du spelar sitt huvudkontor utanför EES? Bered dig då på att skatta för dina vinster där.

Då vet vi vad som gäller tills vidare – åtminstone tills Högsta domstolen sagt sitt om skicklighetsaspekten, i kölvattnet på de två hovrättsdomarna.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln