Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Bromsar – för att orka fortsätta

Publicerad 2012-12-13

Landslagsledarna har lärt sig efter att Elofsson tränade sönder sig: ”Kroppen är ingen maskin”

När skidåkaren Per Elofsson gick över gränsen blev det stor uppmärksamhet.

Lärdomar från ex-­stjärnans överträning ­påverkar dagens ledare i längdlandslaget – som blivit mer lyhörda för ­åkarnas signaler.

Både Anna Haag och ­Daniel Richardsson har dragit i handbromsen de senaste veckorna.

– Kroppen är ingen ­maskin, säger förbundskapten Lars Öberg.

Följ ämnen
Längdskidor

Ida Ingemarsdotter, Johan­ Olsson, Anna Haag och Daniel Richardsson har senaste året bromsat av olika anledningar.

”Inte övertränad”

Anna Haag valde att ta ett break när kroppen inte svarade i premiären i Gällivare, Daniel Richardsson ändrade sitt upplägg till lite lugnare efter den misslyckade helgen i Kuusamo och Ida Ingemarsdotter tog efter den misslyckade världs­cupsstarten i fjol en och en halv vecka off, med lite lugnare träning och umgänge med gamla kompisar.

– Jag var inte övertränad, men det gick f ö r bra i träningen inför säsongen, jag hamnade aldrig i ett läge där jag behövde hämta hem det lilla extra i överskottsenergi, säger Ida Ingemarsdotter.

Ligger på gränsen

Daniel Richardsson har tidigare berättat att han ­inför förra säsongen pressade kroppen lite för hårt och det var därför han själv och tränaren Arild Monsen reagerade snabbt efter Kuusamo.

Längdåkarna driver sina kroppar något kopiöst och gränsen till överträning och stress är hårfin.

Det handlar om att balansera rätt.

Och att våga ta det lite lugnare om det krävs – det handlar oftast om finjusteringar, om lite mer vila mentalt eller fysiskt.

– Vi är mer lyhörda för vad åkarna upplever, det är ­något vi försöker jobba med hela tiden. Vi lyssnar mer, helst på de äldre åkarna som har varit på världsnivå i många år, säger förbundskapten Lars Öberg.

Drog lärdom

Fallet Per Elofsson, som efter år av signaler fick veta att han var övertränad 2003, har en inverkan på dagens syn.

– Det blev ju väldigt uppmärksammat och vi drog lärdomar att det inte är att köra på. Det gäller att vara smart att våga gasa eller bromsa, säger Lars Öberg.

För Anna Haag blev mini­uppehållet, hon började med att göra en rejäl läkarundersökning, två och en halv vecka.

I dag tävlar hon igen, i Kanada 10 km masstart, klassisk stil.

– När man gör en sådan här grej gäller det att titta framåt. Det kommer att dröja innan jag presterar på topp, det är svårt att veta vad man står innan man testat sig på max igen, säger Anna Haag.

Kvällens tävlingar sänds i SVT 2 och Eurosport från 19.00

De har tvingats dra i handbromsen

Ida Ingemarsdotter

Efter tre misslyckade tävlingar under säsongsinledningen i fjol valde Ida ­Ingemarsdotter att avstå världscupen en helg och ladda om på hemmaplan för att hitta formen. När hon kom tillbaka tog hon en pallplats direkt.

Johan Olsson

Skadorna fick Johan ­Olsson att lägga om sin träning i fjol. Och med mindre mängd blev det flera framgångar. Olsson har försökt kopiera upplägget i år.

Anna Haag

Hade tränat tuffare än tidigare inför ­säsongen men åkte på en reaktion efter en vaccination. Kroppen svarade inte alls under premiären i Gällivare och i stället för att bara köra på tog Anna Haag det lugnare, avstod världscupen och lyssnade på kroppen.

Daniel Richardsson

Lite för hård träning inför förra säsongen gjorde att Daniel Richardsson kände det som att han åkte med ”handbromsen i”. När formen inte alls stämde i Kuusamo förra helgen bestämde herrtränaren Arild Monsen och Daniel Richardsson för att det var dags att ta det lite lugnare med träningen och samla energi. Det gör Daniel på hög höjd nu inför Tour de ski. 

Följ ämnen i artikeln