Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

”Jag har tagit en tablett varje dag”

Uppdaterad 2014-02-26 | Publicerad 2014-02-25

Washington. Han kallade till presskonferens för att ­reda ut frågetecknen efter dopningsaffären.

Men en nedstämd ­Nicklas Bäckström, 26, var ­fåordig och lade skulden på svenske läkaren Björn Waldebäck.

– Jag gick efter läkarens rekommendation, säger han.

Ett stort pressuppbåd var på plats i Ketler Capitals Iceplex för Nicklas Bäckströms extrainsatta presskonferens på grund av dopnings­affären i OS. Svenska och amerikanska journalister väntade på att höra 26-åringens version – först på engelska, sedan på svenska.

”Måste kunna förstå”

Men strax före Washington Capitals träning drog igång meddelades det att upplägget hade ändrats, han förbjöds prata svenska.

– Jag har pratat med vår general manager George McPhee och alla frågor måste ställas på engelska. Vi måste ha möjlighet att förstå vad ni frågar, sa kommunikationschefen Sergey Kocharov.

När Bäckström väl mötte pressen såg han nedstämd ut och betonade att han ­inte hade gjort något fel.

– Jag har tagit Zyrtec-D i sju år och jag har inte gjort något annorlunda nu. Jag har spelat VM och OS tidigare, jag har inte gjort något annorlunda nu mot tidigare, säger han.

– Jag tog en tablett varje dag för min allergi.

Journalistkåren öste på med frågor om dopnings­affären och när ”Bäckis” blev pressad under presskonferensen lade han över skulden på landslags­läkaren Björn Waldebäck.

– Vems fel det är? Jag följde läkarens rekommendation .., säger Bäckström.

Som idrottare, borde du inte ha koll på vad du tar?

– Nästa fråga.

Hur är ett sådant misstag möjligt på så hög nivå?

– Jag är ingen doktor.

Bäckström, som inte vet hur han ställer sig till en OS-medverkan igen, betonade att han går igenom en tuff tid.

– Det är inte kul alls. Jag önskar att ingen annan ­behöver gå igenom det jag går igenom just nu.

Spelar i morgon natt

26-åringen vet i dagsläget inte om han kommer att få någon medalj från Sotji-OS, han väntar på IOK:s beslut. Nu vill han fokusera på Washington och matchen mot Florida natten till fredag. Men det finns frågor kvar att besvara och i dag på ­eftermiddagen kan nog Bäckström räkna med fler.

Senaste nytt – allt du behöver veta om dopningsaffären

När får Nicklas Bäckström sin dom och vad riskerar han för straff?

Enligt SOK:s hemsida kommer beslut om påföljd att dröja ytterligare två veckor.

’Den påföljd som kan komma i fråga kopplad till OS är avstängning för en match vilken redan är genomförd eller diskvalifikation. Den senare påföljden innebär att Bäckström inte får någon ­silvermedalj’, skriver SOK.

Det har pratats om att Wadas gränsvärde är 150. Nu uppges att det är 170. Vad gäller?

Wadas gränsvärde för pseudoefedrin är satt till 150 mikrogram/milliliter, men det finns också en säkerhetsnivå upp till 170 mikrogram/milliliter innan avvikande nivåer rapporteras in. Nicklas Bäckström hade 194 när han testades, enligt landslagsläkaren Björn Waldebäck.

Vad tar Nicklas Bäckström för medicinen och varför?

Han äter allergitabletten Zyrtec-D, som innehåller både antihistamin och pseudoefedrin, och som inte finns att köpa i Sverige.

Det är en medicin som han har ätit i många år för att lindra sin pollenallergi. Enligt landslagsläkare Waldebäck äter han medicinen under hösten och våren och förhållandena i Sotji har varit som vår.

WADA:s rekommendation gällande Zyrte-D och liknande allergipreparat är att man ­inte bör ta dem inom 24 timmar från match/­tävling. Varför har det skett ändå?

Landslagsläkarna hade ett möte inför turneringen där man var överens om att det skulle vara riskfritt att ta en tablett/dag utan att komma upp i gränsvärdet. Det här ­visade sig, förutsatt att Nicklas Bäckström bara tagit en tablett, vara en missbedömning. Ett misstag som Björn Waldebäck själv tar på sig.

– Misstaget är fullt ut mitt, säger han.

Kunde inte Nicklas Bäckström ha tagit någon annan medicin i stället?

Jo. Substansen pseudoefedrin, som finns i Niklas Bäckströms allergimedicin Zyrtec-D, finns i exempelvis allergi- och astmamediciner och har som funktion att vidga luftrör som svullnat upp. I Sverige är det vanligaste alternativet medicinen Zyrtac, som innehåller samma ämnen minus pseudoefedrinet. Det ger liknande effekt som Zyrtac-D.

Kommer Björn Waldebäck att få fortsätta som chefsläkare för SOK och Tre Kronor?

Han har ställt sin plats hos SOK till förfogande. I slutet av denna vecka, alternativt i början av nästa, ska Waldebäck och SOK:s sportchef Peter Reinebo ­sätta sig ner i lugn och ro och diskutera Waldebäcks framtid.

I nuläget tyder allt på att han fortsättningsvis ­kommer att vara Tre Kronors landslagsläkare.

– Vi har fullt förtroende för honom, har landslagschef Tommy Boustedt sagt.

När togs Nicklas Bäckströms B-prov?

Båda A- och B-provet togs vid samma tillfälle, efter kvartsfinalen mot Slovenien. Man delar upp urinen i två olika burkar och låter testa A-provet först. Är det positivt så testar man det andra provet senare för att vidimera resultatet. Detta för att man ska undvika att den mänskliga faktorn exempelvis ska kunna kontaminera ett första prov genom ett dåligt handhavande. Det är väldigt sällsynt att ett A- och ett B-prov visar olika, vilket de inte gjorde i det här fallet heller.

Följ ämnen i artikeln