Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

BERN. Matchen mot Frankrike blev som jag skrev redan i dagens tidning.

Ett lättare träningspass.

Redan efter knappa sex minuter stod det 3–0 till svenskarna som sedan bara behövde spela av den matchen.

Nu tilläts fransmännen hämta in till både 2-4 och 3-5, men då var det bara för svenskarna att lägga i en ny växel några minuter för att öka säkerhetsavståndet.

Att Frankrike spelar i blåbärs-färgade tröjor är en händelse som ser ut som en tanke och för min del är det obegripligt att de slog tyskarna och tog sig vidare till fortsättningsserien här i VM.

En sak som förvånade mig dock:

Att trollgubben Linus Omark bara gjorde en poäng i matchen, en andraassist på Sveriges sista mål.

Det här motståndet borde passat honom perfekt och kunde ha bäddat för en topplacering i VM:s totala poängliga till slut.

Men Omark verkade inte riktigt på spelhumör.

De gånger han försökte att showa, så gick det inte hem.

Det var backarna som gjorde mål den här eftermiddagen.

Skott från blå och trafik framför franske målvakten Fabrice Lhenry gav fyra svenska mål från lika många backar.

Svagt boxplay

Dick Tärnström, Carl Gunnarsson, Johnny Oduya och Anton Strålman var målskyttar.

Övriga mål gjorde av Kristian Huselius och Marcus Nilson.

Oroande är att Sveriges box play fortsätter att vara svagt.

Nu släppte svenskarna in två baklängesmål i numerärt underläge - mot Frankrike.

Det håller inte mot ett lag som Tjeckien.

Efter Sveriges seger mot Frankrike blev det ju definitivt klart att det blir tjeckerna i kvarten.

En repris på fjolårets kvartsfinal i Quebec där svenskarna vann en oerhört tät match i sudden death efter 2-2 vid full tid.