”Jag har haft noll kronor på kontot”

Publicerad 09.24

PARIS. OS största stjärna LeBron James är god för 13 miljarder kronor.

För somliga är verkligheten en helt annan.

– Jag har jobbat och skrapat ihop pengar som gjort att jag nätt och jämnt kunnat överleva, säger svenske simmaren Isak Eliasson.

Följ ämnen

10 500 idrottare från över 200 länder deltar i OS och inne i OS-byn trängs världsstjärnor som Simone Biles och Rafael Nadal med indiska bågskyttar och algeriska kanotister.

– Det är det som är så coolt. Alla är samlade på samma ställe och inom den här sfären känns det som att alla är helt jämlika, säger Isak Eliasson.

Men så är inte fallet.

Bara en bråkdel av OS-deltagarna tjänar stora pengar på sin idrott – andra går på knäna och sliter för att överhuvudtaget få sin satsning att gå runt.

”Är det värt det?”

I vintras presenterade Sveriges olympiska kommitté, SOK, en undersökning som visade att 44 procent av idrottarna i stödprogrammet ”Topp och Talang” hade levt under existensminimum utan stödpengarna från SOK.

Isak Eliasson är inte förvånad.

– När jag var tolv år gammal och såg OS-simmarna i Peking 2008 tänkte jag: ”Fan, vad fett. De är riktigt coola”. Men så här i efterhand kan jag säga till alla pojkar och flickor som läser det här, att det är inte så jävla fett. Man sliter ekonomiskt i många, många år och frågan man måste ställa sig är: Är det värt det?

– Här måste vi bli bättre på att utbilda folk så att man är mentalt förberedd på vad som krävs för att lyckas och vad konsekvenserna blir om man misslyckas.

Isak Eliasson på sim-EM 2024.

Satsade allt på ett kort

Isak Eliasson slog igenom i EM 2016 när han satte tre svenska juniorrekord på 50, 100 och 200 meter frisim.

Åtta år senare gör han sitt första OS, men det krävdes en hel del uppoffringar.

Vid sidan av OS-satsningen har han drivit en möbelfirma och coachat simning. Det har varit många sena kvällar och tidiga morgnar för att få ekonomin att gå ihop, ändå har det knappt gått.

Förra sommaren bestämde han sig för att satsa allt på ett kort och flytta till Australien i hopp om att få bättre träning och på så vis säkra en OS-plats.

– Jag visste att när jag kommer hem därifrån så kommer alla pengar vara borta. Poff! Väck.

Du hade noll kronor på kontot?

– Ja, och så har det varit flera gånger.

Vad gjorde du när du kom hem?

– Jag flyttade in hos mina föräldrar, vilket så klart är lite speciellt och påfrestande som 28-åring…

Nu har han, tack vare arbete vid sidan av och privata sponsorer, fått ihop en buffert som förhoppningsvis ska räcka till att skaffa en egen lägenhet i Göteborg.

– Jag har lärt mig att vända på varenda krona så att det faktiskt finns en långsiktighet med de pengar jag drar in. Det har gjort att jag inte kommer stå med helt torrt krut i fickorna när jag väl kommer ut ur den här OS-satsningen.

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Medaljligan

Nation

Inga medaljer utdelade för vald sport.

Följ ämnen i artikeln